Translate

July 9, 2014

Franţa - Rodemack - A 36-a ediţie a Festivalului Medieval Rodemack

Dragilor,

dacă v-am plictisit de castele, trecem la ceva nu departe de castele, o sărbătoare medievală. Mie îmi plac toate sărbătorile de acest gen şi dacă le găsesc fac în aşa fel să ajung acolo. Despre Rodemack am mai scris aici. Despre o manifestare asemănătoare am scris aici. De ce aduc în discuție Bourglinster? Pentru că mi-a plăcut mult, mi se pare superlativul şi cu acea manifestare tind să compar totul. Acela este standardul :)
Bine comparația e cam forțată, compar o manifestare din Luxemburg cu una din Franţa şi un târg al artiștilor şi meseriașilor cu un festival medieval, dar în mare sunt două manifestări pe bază de spectacol, târguieli şi mâncare. 
Aşa că din prima vă spun că mi-a plăcut şi la Rodemack. Dacă prima dată am bântuit prin zonă după un restaurant de ni s-au lungit urechile, acum am zis că fiind ditamai festivalul şi la a 36-a ediție, cu siguranţă mâncarea nu va fi o problemă. Nu prea m-am prins de ce 10 euro intrarea la festival, da suntem în Franţa şi ne aşteptam chiar şi la mai rău. Ştiu am păreri preconcepute, dar foarte bine fondate.
Ce mi-a plăcut însă şi a justificat preţul intrării, erau spectacolele medievale stradale. Mi s-a părut că dacă 1 la sută din bilet a mers spre oamenii aceia, ei meritau.
Ce mi-a mai plăcut a fost că toate tarabele vindeau chestii medievale. Noi, dar cu un aer medieval, dacă vreţi. Pe lângă armuri, scuturi şi săbii din carton, lemn sau spumă, pentru copii, pentru adulți erau bijuterii, mare parte celtice, haine, încălțăminte, era şi un stand cu ocarine. 
Să vă povestesc cum ungurii, moldovenii şi chiar țiganii se fac că nu sunt români. Râzi de te ții cu mâna de burtă. Standul de ocarine era al unui tip Arpad... care venea din Transilvania. Pentru că se ştie Transilvania este ţara lui Dracula, localizată între Ungaria şi România, cu capitala la Bran. Tot din Transilvania vine şi colacul secuiesc cu ai săi vânzători transilvăneni, care îşi aduc standul cu kurtosh tocmai din Transilvania la fiecare târg mai cu moț din Luxemburg. Ba mai mult colega mea vine din Republica Moldova, cu accentul pe Moldova, deşi pentru a ajunge în Luxemburg a cam avut nevoie de pașaportul românesc. Evident că vorbește moldoveneasca, care evident e diferită de română. Rad de fiecare data când explică ea cu nasul pe sus regulile gramaticale din limba moldovenească, evident diferite de română. Doamne ferește să le spui moldovenilor de pe aici că sunt români!!! Îi insulţi de mamă nu alta. Ştiu România e râioasă. 
Revenind, ce îmi place chestia asta cu citat. Am să o mai folosesc :) Prea puţine standuri cu ceramică, asta ar fi punctul în minus dacă vreţi. În schimb eu din două tarabe mi-am luat o pereche de sandale romane roșii şi o pereche de cercei superbi. Deci pot spune că la capitolul cumpărături sau lucruri de luat ochii stăteau bine.
Mie mi s-a părut super ieșirea, mai ales după ce sâmbăta a plouat toată ziua, iar duminică a plouat doar dimineață, cum a ieşit puţin soarele cum ne-am urcat în maşină şi am plecat la festivalul medieval. Aşa că având amenințarea deasupra capului la fiecare nor mai negru, sărbătoarea a fost şi mai faină. Bine dacă e să mă întrebați pe mine eu am fost mai mult cu ochii după ferestre şi uşi ciudate, şi erau o grămadă, după flori şi decoraţiuni de grădină, după anii de pe ziduri şi mai puţin după sărbătoarea medievală. Am făcut o mie de poze, le triez şi fac o postare separata cu minunățiile găsite la Rodemack.
Asta e doar una dintre minunății şi nici nu mi se pare a fi veche ci doar refăcută.
Haine medievale
Standul cu ocarine
Eu şi regele din Rodemack
Un fel de nebunul cetății. 
Nu ştiu sincer ce voia el să fie, dar mie îmi părea că se comporta ca un nebun.
Aşa arătau standurile. Aici se vindeau macaroane, probabil prăjituri medievale :D
Biserica din Rodemack
O trupa de trubaduri
Două fete pe picioroange
Decorul şi cerul
Poarta 
Un magician ce îţi ghicea viitorul
Din nou decorul şi cerul şi biserica
Oamenii plecând de la târg
Nişte medievali pe zidurile cetăţii
O medievală cu un câine medieval şi cu o geanta de la un Desigual medieval. Mi-a plăcut că şi-a asortat geanta cu accesoriul câinelui
Din nou nebunul
Dacă regele şi regina au plecat acasă, am plecat şi noi, nu înainte de a discuta cu regele foarte mâniat de gradul de depravare a locuitorilor cetății, mai toţi beți :D
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

2 comments:

Larisa said...

Super! La un astfel de festival mi-ar placea si mie sa merg. Din pacate, cu toate castelele medievale din jur, n-am gasit unul fain pana acum in regiunea mea :(.

Raluk said...

Si eu le caut ceva timp. Pe asta l-am gasit pentru ca mi-a dat cineva un pliant la celalalt festival. Eventual intra pe site-urile administratiei locale sau astia pe aici isi mai fac publicitate pe niste panouri infipte in pamant.