Translate

July 2, 2014

Diekirch - Luxemburg - Oraşul care şi-a ales ca simbol un măgar şi habar nu are de ce

Dragilor,

urmează o postare umoristică, sper eu. Este legată de simbolul oraşului Diekirch din Luxemburg. Un oraş relativ mare, unul dintre oraşele cele mai cunoscute din Luxemburg, parte datorită berii cu acelaşi nume ce se produce acolo. Însă nu despre bere vreau să vă vorbesc azi ci despre măgari.
Am fost în Diekirch de mai multe ori, dar abia recent am descoperit măgarii ce împânzesc centrul oraşului. Nu mă refer aici la adjectivul peiorativ ce li se adresează unor oameni ci chiar la animalul măgar.
În centrul oraşului este o fântână cu un măgar care face bani. Apoi pe o clădire am văzut o statuie cu un fel de sfânt şi un măgar. Apoi undeva aproape de biserică există o fântână cu un măgar în vârf şi cu o oaie, o capră şi un alt măgar. Ce era fain la fântâna respectivă era că membrele animalelor, precum şi capetele şi cozile se mișcau. Practic cu fiecare mişcare se obținea o noua fântână.
După ce am făcut poze şi am mâncat un kebab pentru că altceva nu era de mâncare la 5 seara de ziua naţională, am plecat acasă unde am cercetat care e treaba cu măgarii.
Am crezut că există o legendă ceva cu un măgar care făcea bani, dar se pare că nu există. Singura explicaţie a fost că locuitorii oraşului foloseau măgari în loc de cai, din varii motive. 
Nu se vede foarte bine pentru că fântâna era înconjurată de terase cu umbrele, dar e un măgar care face bani, iar un băiețel îi strânge într-o pălărie
Într-o altă piaţă, pe colțul unei clădiri era această statuie. OK pare un fel de preot aşa că am extins căutarea în această direcție. Şi am aflat că destul de curând (2013) locuitorii din Diekirch au contribuit cu toții şi au montat o giruetă pe turla bisericii. Pentru că în Luxemburg mai rar veţi vedea cruci în vârful bisericilor. Numai că locuitorii au pus girueta nouă, care o înlocuia pe cea veche cu un cocoș, pe turla bisericii vechi, monument istoric, fără a cere permisiunea Ministerului Culturii. Ministrul culturii de atunci nu a văzut amuzamentul din poveste şi a cerut ca girueta să fie scoasă. Locuitorii din Diekirch, mari iubitori de măgari, au protestat. Între timp guvernul s-a schimbat, ministrul culturii s-a schimbat, iar noul ministru a zis că există probleme culturale mai importante decât girueta cu măgarul din Diekirch. Din păcate nu ştiam povestea înainte de a ajunge în localitate, dar data viitoare caut girueta şi îi fac o poză.
Până atunci, iată o noua fântână care îl are ca personaj principal pe măgar. E o fântână tare simpatică.
Fiecare membru, coada şi urechile animalelor care formează fântâna se pot învârti. Astfel că fiecare animal poate lua altă înfățișare sau altă poziție, formând astfel o altă fântână de fiecare dată.
Cel de mai sus pare un cal, aceasta pare a fi o oaie. Le-am învârtit picioarele şi cozile până ne-am plictisit. Oricum în afară de a mânca îngheţată în soare nu aveam ce face în Diekirch pe 23 iunie de Ziua Națională a Luxemburgului.
Măgarul central
Întreaga fântână
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: