Translate

July 16, 2014

Pledoarie pentru o maşină de spălat vase

Dragilor,

sursa
nu fac reclamă la nimic şi vă rog să mă credeţi că nu mă dau mare cu nimic. Ştiu că în România moda cu maşinile de spălat vase nu prea a ajuns şi poate nu sunt aşa de ieftine ca cele de spălat rufe, dar mie mi se par esențiale pentru casa omului.
Astăzi am pus pe fb. un status şi un link către o pagină de wiki şi toţi cei care s-au sinchisit să apese pe link mi-au dat dreptate. Dacă vă bucurați de beneficiile unei maşini de spălat rufe, ei bine aceleași beneficii sunt şi la cea de spălat vase.
Şi să ştiţi că nu merge motivul "suntem doar doi şi nu murdărim multe vase, o maşină de spălat vase este necesară dacă ai şi copii". Ba cred că atunci îşi dovedește cu adevărat utilitatea. Şi e drept că noi doi murdărim maximum 2 vase la o masă, însă îmi amintesc cu groază diminețile de după o petrecere dată la noi acasă când trebuia să spăl o mie de farfurii, tacâmuri, pahare şi căni. Şi nu e neapărat necesar să pui maşina de spălat pentru fiecare farfurie ci le poţi aduna în maşina de spălat şi când se umple îi daţi drumul. Acum eu una recunosc ca dacă văd două căni în chiuvetă mai repede le trag o spălătură, dar în general folosim maşina de spălat vase.
Aşadar dacă până acum numele de Josephine Cochrane nu v-a spus nimic, e cazul să vă spună pentru că această doamnă este inventatorul primei maşini de spălat vase automate. Au mai existat tentative înainte, dar spălarea se făcea prin întoarcerea unei manivele, deci nu era chiar automată. Ei această doamna Cochrane nici măcar nu era nevoită să spele vase de mână pentru că avea ajutoare, dar a avut o idee şi şi-a pus-o în practică.
Ea a fost cea care a măsurat toate vasele pe care le avea, a creat pentru fiecare compartimente din sârmă în funcţie de mărimi, a pus aceste compartimente pe un disc pe fundul unui butoi şi cu ajutorul unui sistem de circulat o apă cu săpun a inventat prima maşină de spălat vase. Treptat cunoscuții doamnei Cochrane şi-au dorit şi ei una şi destul de repede bucătăriile restaurantelor din Illinois au cerut şi ele o maşină de spălat vase. Josephine Cochrane şi-a brevetat invenția în 1893 şi a denumit-o Cochrane Dishwasher. Şi-a înființat o firmă care a trecut la producția de serie a mașinilor de spălat vase şi la perfecționarea lor, iar acum mica companie a doamnei Cochrane este parte din concernul KitchenAid, parte a Whirlpool.
Acum voi ştiţi că eu cred în semne şi un semn că eu trebuie să scriu acest articol a fost că pagina de pe wiki în engleză dedicată inventatoarei maşinii de spălat vase este ilustrată cu un timbru tipărit în România. L-am copiat şi mi-am ilustrat şi eu articolul.
Aşadar dragelor, că eu la voi mă refer, o maşină de spălat vase este o invenție utilă în casă, mai ales în ziua de azi când timpul fuge din calea noastră. Parcă prefer să mă plimb cu Dea sau să pun lumea la cale cu Alin în timp ce altcineva, altceva îmi spală vasele. Şi apoi e o invenție din 1893 ar cam fi timpul să nu mai fie o raritate în casele românilor.
Mulțumesc, Josephine Cochrane! Thank you, Josephine Cochrane!
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: