Translate

June 22, 2014

Luxemburg - Târgul artiştilor populari de la Castelul Bourglinster

Dragilor,

îmi e din ce în ce mai greu să găsesc informaţii despre evenimentele din Luxemburg. Pe bune nu ştiu în ce eră trăiesc oamenii de aici de nu au auzit de internet şi facebook. Şi dacă au auzit au site-uri în luxemburgheză, care nu sunt la zi. Poate e şi vina mea pentru că prefer târgurile şi piețele de ţară şi nu evenimentele din Luxemburg, deşi şi la alea cauți informaţii de îţi sar ochii. Nu înțelegeam eu de ce o colegă adună toate pliantele şi toate afișele şi toate foile cu informaţii despre un eveniment sau altul. Aşa făceam şi eu prin 1999 când abia începusem să lucrez la radio şi vânam toate evenimentele posibile. Da totuşi au trecut o mie de ani de atunci şi mai şi locuiesc într-o ţară din centrul Europei, unde se presupune că civilizația a ajuns mai repede. Pentru că da mi se pare că ține de civilizaţie să îţi comunici foarte bine evenimentul pe toate canalele posibile şi mai ales să oferi informaţii corecte şi complete.
Ei bine despre târgul artiștilor de la Bourglinster ştiam doar când va avea loc şi asta pentru că cineva făcuse un eveniment pe fb. şi pentru că fb. în deșteptăciunea lui s-a prins că îmi plac astfel de chestii şi mi l-a recomandat. Aşa că am refuzat bucuroasă un târg al artiștilor contemporani, de la Muzeul de Artă Contemporană din Luxemburg şi m-am dus la tărănelile mele.
Şi pe bune vă spun că îmi pare rău că nu există informaţii despre astfel de evenimente pentru că a fost super. Puteai petrece acolo o zi întreagă fără nici o grijă. Mi s-a părut un eveniment organizat exemplar, exceptând firește partea de comunicare :)
De cum ajungeai erau indicatoare spre cele două parcări improvizate de la marginea oraşului, unde după estimările mele încăpeau lejer câte 100 de maşini. De la parcare dacă preferai puteai merge cam un km pe jos sau puteai aștepta autobuzul-navetă, care venea relativ repede. Noi am mers cu autobuzul şi bine am făcut, pentru că târgul era amenajat pe toate străzile centrale ale localităţii Bourglinster până pe deal la castel şi chiar în încăperile castelului. Deci era mult de mers, chiar dacă eu am căscat gura şi nu m-a deranjat, abia seara m-am prins când au început să mă doară călcâiele de la atâta mers.
Despre artişti ce să vă spun. Erau unul şi unul. Mulți ceramiști pentru că eu acum am o nouă pasiune (m-am înscris şi la un curs de ceramică la roată, sper să îmi placă), mulţi bijutieri, în mare în argint, mulţi cioplitori în lemn, torcători, artişti vestimentari. Şi ce a fost fain a fost că mai toţi aveau ateliere, unde dacă nu puteai tu confecţiona ceva, măcar te uitai la artişti cum le confecţionează. Eu sincer am căscat gura la câte unul minute bune, de mă pierdea Alin prin mulţime şi se întorcea să mă caute. Mi-au plăcut cele care torceau lână, o tipă care sculpta în lemn un dragon, un tip care bătea nişte fier şi făcea mai apoi clopote, un bijutier.
Mi s-a părut un eveniment complet. Peste tot erau tarabe cu cârnați şi cărnuri şi alte mâncăruri pe care le preferă cei de pe aici, erau şi tarabe cu clătite şi gofre şi evident cu bere. Mie mi s-a părut tare fain şi pe bune am stat acolo vreo 5 ore fără să îmi dau seama unde s-a dus timpul.
Bine mai spre final când mi-am luat eu inima în dinți şi am făcut un reportaj, am aflat că acest târg e organizat de 34 de ani încoace, pe modelul târgurilor din Germania (deci acolo trebuie să le caut), în ultimul week-end dinaintea zilei naţionale a Luxemburgului de pe 23 iunie. Sper să îl ţin minte la anu, dacă voi mai fi pe aici.
Intrarea la târg costa 3 euro de persoană şi aşa cum v-am spus tarabele se întind peste tot. Am înţeles de la organizatori că ar fi 150 de expozanți, deci 150 de tarabe.
Aşa cum v-am spus mie mi-au plăcut cel mai mult cele cu obiecte din ceramică. De cele mai multe ori erau decoraţiuni, dar foarte ingenioase. În sensul acelor de ceasornic, un melc decorațiune de grădină ce ar fi putut fi pus pe un zid, o fântână cu un dragon, tot decorațiune de grădină, oale, ulcioare şi căni din ceramică, flori din ceramică, erau la mare căutare, cred că mai sunt grădinărese ca mine care omoară toate florile, țestoase din ceramică, evident ca mi-am luat, mi se par diferite de tot ce am mai văzut şi de tot ce mai aveam, şi un vas cu hortensii albastre. 
Toată localitatea în sine e frumoasă, deşi nu ştiu dacă aş vizita-o în afara târgului. Acesta este un vas pentru flori ce era pe lângă o casă, deci nu adus de cineva la târg. 
Decoraţiuni din ceramică şi vase pentru plante. Mi-au plăcut meduzele acelea uriașe, dar unde să le pui? 
La mare căutare am văzut că sunt fântânile de grădină. Toți vecinii mei au măcar una şi cred că şi în Luxemburg e la fel. Acestea erau făcute din nişte pietre prin care treceau nişte țevi.
Decoraţiuni de grădină din cupru. Mi-a plăcut cum arătau multe la un loc, aşa să îţi cumperi doar una nu ştiu ce efect ar avea. Unele se învârteau de la vânt. Am văzut că şi acestea sunt cumpărate de luxemburghezi.
Un fierar ce făcea grilaje mai altfel. Grilaje, garduri, balustrade, balcoane.  
În aprilie, am citit în presă, că s-a deschis în faţa castelului un incubator de artă. Adică un loc unde se adună mai mulţi artişti şi îşi fac ateliere, unde se organizează expoziții, era chiar şi un anticariat de unde nu am putut pleca fără cărţi. De la geamul acelui incubator e făcuta poza. Se vede intrarea în castel şi un stand cu bere şi unul cu cârnaţi.
Castelul văzut de jos şi o pajiște unde existau mai multe tarabe. 
Florile din ceramică. De departe chiar păreau reale, numai că pentru o grădină aveai nevoie de la 20 în sus şi cum cea mai ieftină era 2.50 euro... dar dacă îţi doreai o grădină înflorită, poate preţul nu era aşa de mare. 
Nu prea am pus poze cu meșteri în lemn. Erau o grămadă şi unele produse îmi făceau cu ochiul.  
Eu după 5 ore de târg
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: