Translate

September 10, 2013

Franţa - două castele şi un orăşel medieval

Dragilor,

cum am ajuns încă de ceva vreme înapoi în Luxemburg era normal să ne reluam preumblările pe la castele. De ce castele? Nu ştiu sincer nici eu. Lui Alin îi plac, mie îmi place să văd lucruri noi, deci e win-win.
Cum găsim castelele? Păi pe net ar fi o primă sursă şi apoi există nişte cartonașe cu obiective turistice. Deci dacă ajungem într-o zonă, mergem la un centru turistic şi acolo găsim şi alte obiective decât cele pentru care am venit. Dacă ne plac şi avem şi timp, le vizităm.
Aşa şi duminică am găsit două cartonaşe prin casă şi am decis să mergem înspre Castelul Malbrouck. În drum am descoperit şi Castelul Ducilor de Lorena şi orăşelul medieval Rodemack.
Primul castel l-am găsit închis. Nu am înţeles de ce, am înţeles doar că se redeschide pe 12 septembrie, aşa că ne-am plimbat puţin prin jurul lui şi am plecat la următorul castel.
Castelul ducilor era deschis şi se vizita. Intrarea 5 euro. Ce pot spune eu despre castel? E chiar fain şi poate într-o zi cu soare chiar merită o vizită să stai pe iarbă şi să citeşti o carte şi eventual să bei un suc. Eu însă am ajuns într-o zi ploioasă. Castelul e foarte mare sau cel puţin aşa mi s-a părut mie. Din cauză păsărilor care îşi făcuseră culcuş pe traseu, eu multe dintre camere le-am ratat, dar sunt bănci unde puteţi sta şi chiar şi dacă intraţi peste tot vizita durează de la o oră în sus. La final există un fel de bar sau vara există o terasă chiar măricică, de mă întrebam eu dacă nu cumva se organizează din când în când câte ceva. În rest castelul mi s-a părut curat. M-am bucurat de fiecare panoramă de pe fiecare zid. Se vede foarte fain râul Moselle, am făcut poze cât am putut. Mi-a plăcut şi orăşelul Sierck-les-Bains unde se află de fapt castelul, deci chiar a fost fain. Pentru o ieșire de duminică se merită, mai ales că e foarte aproape de Luxemburg.
De la castel am aflat că foarte aproape se află orăşelul medieval Rodemack. Cum timp încă mai era am zis să dăm o fugă şi până acolo şi eventual să îl comparăm cu Durbuy. Orășelul arată foarte bine. Te întâmpină o poartă masivă din piatră, iar străduțele sunt pline de case cu obloane. Eu nu mă mai opream din fotografiat. Era şi un târg de vechituri şi mi-am luat o țestoasă, deci per total vizita a fost una profitabilă şi agreabilă. Însă, mare atenție, în Rodemack nu am găsit nici un restaurant, că de atâta vizitat ni se făcuse foame. Localnicii ne-au trimis la un restaurant trei localități mai încolo. Cică nici pub cu băuturi alcoolice nu au. Ciudat. Mai ales că pe pliante arăta că ar fi un restaurant, dar este închis.
Aşa că ne-am pus şi noi pofta-n cui, am venit acasă, am lăsat-o pe Dea şi am mers la un restaurant ucrainian din Arlon. Foarte bun. Sper să ajung să scriu despre el cândva.
Castelul Malbrouck în depărtare
Castelul Malbrouck  
Eu pe un pod în faţa castelului 
Din nou Castelul Malbrouck  
Noi doi într-o oglindă 
De pe drum între cele două castele 
Sierck-les-Bains 
Castelul ducilor 
Râul Moselle 
Râul Moselle şi Sierck-les-Baines 
Din castel 
O altă panoramă 
Altă panoramă 
Terasa din interiorul castelului 
Pub-ul 
Una dintre clădirile cu expoziţii 
Castelul văzut din oraş 
Casă din Rodemack 
Altă casă, ceva mai veche 
Obloane verzi 
Obloane albastre şi maro 
Eu şi Dea la plimbare printre ziduri. În Rodemack s-au păstrat 700 de metri din zidurile ce înconjurau orăşelul 
Şi s-a păstrat şi poarta. Mi-ar fi plăcut să ne plimbăm mai mult, mai ales că undeva pe un deal exista şi o citadelă, dar era târziu, ne era foame, aşa că am lăsat-o pe altă dată.
Raluca

2 comments:

Larisa said...

De Castelul Malbrouck am auzit. Am vrut sa-l vizitez cand am stat la Metz 3 saptamani, anul trecut, dar n-am mai ajuns pana la urma. Cine stie...poate cu alta ocazie. Pare dragut.

Raluk said...

Si mie mi s-a parut dragut prin poarta inchisa. Cine stie, alta data poate voi ajunge din nou acolo.