Translate

September 6, 2013

România - Braşov - Muzeul de etnografie şi Muzeul civilizaţiei urbane

Cotat ca fiind prima atracție turistică ce m-ar putea interesa în Braşov, de către un site de călătorii, probabil pe baza căutărilor anterioare, Muzeul de Etnografie din Braşov a fost o descoperire neașteptată. Ştiam că există, că vreau să îl vizitez (cum să nu vreau? doar astfel de muzee sunt principalele obiective când eu merg undeva), ştiam părerile altora despre muzeu, deci chiar nu aveam cum să îl ratez. Şi totuşi furată de peisajul frumosului Braşov am ajuns la muzeu în una dintre ultimele zile. Şi muzeul nu m-a dezamăgit.
Deşi e chiar mic (cred că are maximum 3 camere) e foarte bine compus şi are destul de multe exponate. Şi unde mai pui că avea şi o expoziție de ii pentru că tocmai ce fusese Ziua Iei. Eu una am admirat mai mult iile decât muzeul şi nu mă mai săturam să fac poze. Se pare că dacă ai aparat foto plăteşti o taxă pentru că strici exponatele, chiar dacă nu faci poză cu blitz, dar dacă ai un telefon cu o camera performantă nu strici nimic. Aşa că am împrumutat şi eu telefonul prietenei mele şi am trecut la admirat, citit, informat şi pozat. Bine că între timp prietena mea şi-a scos aparatul şi a făcut poze serios asta e altceva... oricum nu ne urmărea nimeni.
Ca să vă faceți o părere biletul de intrare era 5 lei de persoană, iar taxa foto era 15 lei. Cam mult. Părerea mea. Da acum aia e şi pozele cu telefonul au ieşit fain şi ilustrează ceea ce voiam eu să vă arat.
Muzeul de Etnografie din Braşov a fost înfiinţat relativ recent, adică în 1990, iar actuala expoziţie permanentă datează din 1998 şi este dedicată (aşa cum am văzut pe site-ul muzeului) patrimoniului textil din zona Transilvaniei. Pe site zice: "Patrimoniului textil reprezintă puterea de expresie a ţesăturilor. Patrimoniul textil reprezinta evoluţia unei societăţi, mutaţiile care au intervenit la nivelul materiilor prime, a tehnicilor şi a coloranţilor. El relevă, de asemenea, modul de trai, îmbrăcămintea, tradiţiile, dar şi noile curente ale modei. În mediul transilvănean s-a dezvoltat, de-a lungul secolelor, o puternică industrie casnică textilă, folosindu-se de procedee vechi si instrumentar tehnic simplu. Existenţa breslelor textile a favorizat diversi­ficarea producţiei mesteşugăreşti. Productivitatea atelierelor creşte o dată cu apariţia maşinii mecanice de tors, a unor noi procedee de vopsit, dar mai ales a războiului de ţesut."
Ce nu mi-a plăcut a fost că explicațiile erau pe nişte panouri în mijlocul exponatelor. Aşa că trebuia să  citești şi dacă voiai să te uiţi mai bine să te întorci la exponat. Apoi eu una am simţit nevoia unor explicații mai detaliate, da asta e fix cazul meu. 
Mi-a plăcut pieptarul din acest costum, culorile nu sunt chiar cele din poză, dar oricum vă dați seama că era fain.  
Oieritul, o ocupație am înţeles pe cale de dispariție în România. Bine nu oieritul ci transhumanța e pe cale de dispariţie.  
Suveici cu diferite fire 
Brâuri  
Ștergare țesute. 
Ala cu albastru îmi place tare mult 
Bună idee pentru a împleti  
Zestrea unei fete de măritat. Am mai zis şi referitor la Muzeul din Budapesta, dacă ar trebui să îşi facă în zilele noastre fetele zestrea...multe ar rămâne nemăritate :) 
Un război de ţesut 
Batice 
O ladă decorată foarte fain 
Ulcioare şi faianță decorate cu albastru 
Nu am crezut vreodată că în timpul vieții mele casetele vor ajunge la muzeu 
Am şi eu aşa o ploscă. Am găsit-o pe jos într-o tabără şi evident că am luat-o acasă 
Nu vi se pare că merg bine mobilierul vechi, pictat şi cu noua tehnologie? 
Aşa cum v-am spus exista şi o colecție de ii. Aceasta mi-a atras atenţia. Era şi cea mai frumoasă. Era din zona etnografică Rucăr-Bran şi era purtată de femei la sărbători.
Tot în Braşov am vizitat un muzeu şi mai nou, înființat anul trecut. Este foarte aproape de Piaţa Sfatului şi se cheamă Muzeul Civilizației Urbane. Acolo chiar nu am făcut poze şi ni s-au dat nişte apărători pentru pantofi ca să nu stricăm parchetul. 
Intrarea era 7 lei şi taxa foto tot 15 lei. Mie mi-a plăcut mult istoricul clădirii şi felul în care au fost reamenajate diferite prăvălii. Mi-ar fi plăcut să vizitez un Braşov în acea perioadă. Seamănă foarte mult cu partea veche a Dublinului şi chiar cu unele prăvălii de aici. Dacă ajungeţi vreodată ca turist în Braşov să nu rataţi aceste muzee. Mie nu mi s-au părut plictisitoare şi chiar m-au ajutat să prind mai bine savoarea locurilor, da na aşa sunt eu.
Raluca

No comments: