Translate

January 8, 2014

Belgia - Durbuy iarna

Dragilor,

nu ştiu voi cum sunteţi, dar eu îmi pornesc foarte greu motoarele anul acesta. M-am cam obișnuit să nu lucrez deloc în perioada sărbătorilor şi să stăm toţi acasă, să ne viziteze prietenii sau să mergem noi în vizită şi în locuri noi. Îmi amintesc totuşi cu dor anii în care lucram la radio şi aveam de ales între Crăciun şi Revelion pentru că inevitabil una dintre aceste "sărbători" mă prindea în radio. De altfel colegii mei, foștii mei colegi au postat pe facebook poze din redacții şi mai, mai că mă apuca dorul. Numai că îmi amintesc că în acea perioadă îi invidiam pe cei care aveau liber toată perioada, aşa că acum când sunt unul dintre ei nu am de ce să mă plâng.
Să revenim deci. Să ne revenim.
Aşa cum spuneam şi în alte postări sunt restantă cu povestiri şi cu poze de dinainte de Anul Nou, chiar şi dinainte de Crăciun. Ştiu poate nu vă mai arde de Piețe de Crăciun şi de oraşe decorate, dar eu una nu vreau să mă despart deocamdată de atmosfera sărbătorilor de iarnă. De altfel încă mă mai bucur la vederea decorațiunilor vecinilor, încă mai am brad în casă, încă îl mai aprind şi intenționez să fac toate astea până pe la sfârșitul lui ianuarie...
Așadar dacă nu vă place şi vreţi să rupeți atmosfera sărbătorilor ca un plasture vă rog să nu mai citiți în continuare :) Eu sunt adepta obișnuirii treptate deci iată:
În Belgia, Luxemburg, Germania şi cred că şi Franţa piețele de Crăciun s-au deschis încă de pe la începutul lui decembrie. Aşa că nu mai era o mirare că oriunde te duceai dădeai nas în nas cu o piaţă de Crăciun. 
Cum cu puţin timp înainte de Crăciun au venit în vizită pe la noi prieteni buni am zis că să le arătăm şi lor minunile belgiene şi luxemburgheze. Cum Piaţa de Crăciun din Luxemburg v-am arătat-o acum am ajuns în Belgia, mai exact la Durbuy.
Trebuie să vă spun că Durbuy ăsta pe care l-am vizitat de vreo trei ori, dar am scris despre el doar de două, o dată aici şi a doua aici, este un oraş formidabil. Nu încetează să ma uimească şi nu încetez să descopăr cotloane noi şi locuri noi de care spre mirarea mea şi în ciuda faptului că este cel mai mic oraş din lume, am parte la fiecare vizită. 
Acum l-am găsit decorat de sărbători, avea un ditamai Târgul de Crăciun în centru şi era mai plin de oameni decât l-am văzut oricând. Nu ştiu dacă v-am spus în primul articol despre Durbuy, dar în acest mic orăşel nu se intră cu maşina. Sunt parcări la marginea oraşului şi pentru a ajunge în oraş nu îţi dai chiar sufletul de cât de mult ai de mers. Şi spun asta eu, care nu mă mișc nici 100 de metri degeaba. Numai că în ultimul week-end înainte de Crăciun, când am ajuns eu în Durbuy, parcările erau pline ochi. Cea de lângă oraş era inaccesibilă, iar în cele mai îndepărtate cu greu găseai un loc. Totuși am găsit şi am descoperit că în perioada Târgului de Crăciun exista un microbuz care făcea legătura între parcare şi centrul orășelului. Super a mai fost.
Spuneam că îmi place Durbuy pentru că de fiecare dată descopăr locuri noi în ciuda faptului că e un oraş mic. Acum am descoperit o casă transformată în magazin pe modelul Cărtureşti din centrul Bucureștiului. Pentru cei care nu ştiu despre ce vorbesc, în fiecare cameră tot ce vedeai era de vânzare.  Adică sunt păstrate caracteristicile fiecărei încăperi, dar de exemplu eu am fotografiat bucătăria. Acolo puteai să cumperi de la dulapurile de bucătărie, până la căni, tacâmuri sau chiar lichid de vase. La Cărtureşti de exemplu, pentru că este totuşi la bază o librărie, în bucătărie pe lângă soba splendidă găseai de cumpărat cărţi cu rețete, borcane cu condimente şi alte minuni trebuincioase în bucătărie... spatule, linguri de lemn sau chiar decorațiuni... (soba nu se vinde, am recitit şi cam asta se înţelege)
Îmi place conceptul şi mi-ar place să am aşa o casă... 
Îmi plac aceste decorațiuni simple. Ghirlande de lumini așezate pe florile decorative. Mi se par mai în ton cu un orăşel medieval cum se vrea a fi Durbuy. 
Şi tot la capitolul noi descoperiri, pe o străduță mică, pe care sunt convinsă că am trecut de fiecare dată când am fost la Durbuy, am găsit o căsuță albastră. Până şi perdelele de la geamuri sunt albastre. Mi-a plăcut mult. I-am făcut o poză (sau mai multe), dar m-am şi pozat eu în faţa casei. Aşa de mult mi-a plăcut.
Din câte mi-am dat eu seama în orice anotimp, pe orice fel de vreme Durbuy e un orăşel de vizitat dacă ajungeţi în partea asta a Belgiei. Fie că faceți kayak, beți o bere locală sau doar vă plimbați pe străduţe, vă garantez că aveți ce face în cel mai mic oraş din lume :)
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: