Translate

January 11, 2014

Franţa - Strasbourg - Piaţa, piețele de Crăciun

Dragilor,
de la început vă spun că Strasbourgul e genul meu de oraş. E un oraş viu şi în ciuda postării anterioare, e un oraş plin de oameni şi de activități. Poate vă e greu să credeţi că eu laud un oraş din Franţa, dar aşa e. Strasbourgul mie mi-a plăcut foarte mult. Nici nu credeam că atât de aproape de noi e o zonă atât de frumoasă şi atât de diferită de Luxemburg... Şi nu doar Strasbourgul, toată Alsacia e pe inima mea. Mă minunam chiar şi eu cu fiecare casă pe care o vedeam, cu fiecare sat pe care îl traversam şi cu fiecare stradă pe care treceam, iar de Crăciun Strasbourgul e super. Totul e decorat, sunt vreo trei târguri în centru, oameni peste oameni, veseli, vin cald bun, ciocolată caldă alsaciană...o minune, oameni pe străzi, chiar dacă magazine închise, străzi luminate, vitrine frumos aranjate... Nu veţi regreta dacă veţi ajunge de Crăciun în Alsacia, în Strasbourg. Sper să mai ajung şi să spun același lucru despre Strasbourg şi în timpul anului, nu doar de Crăciun.
În primul rând Strasbourgul e foarte bine dotat cu parcări. Cu puţină cercetare pe net găsiţi exact parcarea de unde aveți nevoie să ajungeţi şi chiar de Crăciun, parcarea de lângă Catedrală era deschisă şi am găsit locuri în toate zilele, la toate orele. 
Noi am luat ca reper Catedrala pentru că citisem eu că în jurul ei este cel mai mare Târg de Crăciun din Strasbourg, dar voi puteţi merge oriunde vreţi, în funcţie de ce doriți să vizitaţi. 
Apoi în Strasbourg, da nu cred că doar aici, găsiţi, chiar şi de Crăciun, hoteluri deschise şi mai ales hoteluri la preţuri decente. Noi am dat 50 şi ceva de euro pe noapte cu tot cu câine. E mai mult decât decent şi nu cred că e cu mult mai ieftin în timpul anului. Noi am preferat un hotel la marginea oraşului, de fapt în sud, pentru că aveam maşină şi pentru că oricum dacă intram într-un restaurant Dea rămânea în maşină. Voi puteţi alege un hotel central.  
Strasbourgul m-a fascinat. Chiar dacă în primele zile pe 25 şi 26 decembrie nu prea am avut ce face numai să te plimbi pe străzi şi să admiri arhitectura sau vitrinele şi tot era o ieșire din cotidian. Şi aşa cum am scris în postarea anterioară, cu un plan bun Strasbourgul este oraşul ideal pentru a petrece Crăciunul.
Strasbourgul este capitala provinciei Alsacia din estul Franței şi probabil că aţi auzit de el destul de des în legătură cu drepturile omului pentru că la Strasbourg se află Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar şi alte instituții europene, ba chiar o parte a Parlamentului European. 
În 1988 centrul Strasbourgului a fost clasificat ca fiind monument UNESCO. A fost de altfel primul centru al unui oraş care a primit această onoare. Aşa că nu o spun doar eu aici sau doar cei care au ajuns în Strasbourg. Frumusețea centrului măcar, dacă nu frumusețea întregului oraş, e recunoscută şi apreciată.
De Crăciun cu atât mai mult, orașul se transformă. Nu există vitrină să nu fie decorată, nu există fațadă să nu fie luminată.
Primul Târg de Crăciun s-a organizat în Strasbourg în 1570 şi a fost totodată primul târg de Crăciun din Franţa. De aceea i se spune cel mai vechi târg de Crăciun din Franţa şi eu zic că anii au trecut cu folos peste târg. 
Tarabele sunt asemănătoare celor din Trier însă produsele sunt ceva mai ieftine. Mă refer la decorațiuni, pentru că vinul fiert, cârnații, gofrele, castanele sau ciocolata caldă aveau cam aceleași preţuri peste tot, în Germania, Luxemburg sau Franţa, la Strasbourg. 
Pe lângă decoraţiunile specifice de Crăciun, am găsit în centrul Strasbourgului magazine frumoase de decorațiuni pentru casă. Nu mi s-au părut scumpe, dar nu mi-am luat pentru că nu prea se potrivesc stilului casei de acum. 
Ce mi-a plăcut la Strasbourg şi la Alsacia a fost că am găsit multă ceramică. Știți deja că ceramica e pe sufletul meu şi că îmi place de mor, fie ca decorațiuni fie chiar ca obiecte folositoare în casă. Mie una îmi plac pentru brad decorațiuni din lemn, dar am descoperit la Strasbourg unele din ceramică foarte frumoase şi ochioase. Nu ştiu dacă nu erau prea grele pentru brad...
Cert este că în faţa unei astfel de tarabe cu decoraţiuni pentru brad nu poţi rămâne indiferent. Am văzut oameni care îşi cumpărau de la 10 decoraţiuni în sus. Bine şi preţurile erau de 1-2 euro la unele decoraţiuni, faţă de 5-6 în Luxemburg. 
Cei care au fost la târgurile din Germania sau Franţa ştiu deja aceste locomotive. Pentru cei care nu ştiu despre ce e vorba... sunt de fapt nişte tarabe unde se vând castane coapte. În România nu mă omoram după castane, dar într-un astfel de târg, alături de un vin fiert eu zic că merg.
Nu ştiu cum e atmosfera în Norvegia sau Finlanda sau unde e casa lui Moş Crăciun, dar cred că seamănă mult cu ce se întâmplă în Strasbourg. Dacă aveți vreun gând pentru anul acesta, aici este site-ul lor. Eu una nu am regretat. Acum că ştiu cât de aproape e de mine şi cât de frumoasă e zona, plănuiesc să mă întorc să văd şi vara. :)
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca
P.S. Nu am scris nimic de Strasbourgul cu câine. Trebuie să vă spun că am văzut foarte mulţi câini în Strasbourg şi trebuie să vă spun că în afară de restaurantele mai arătoase peste tot se intra cu câine. Eu am văzut câini de talie mică şi la McDonalds. În Pieţele de Crăciun nici nu mai zic, era plin. Din păcate deşi am mers cu Dea nu am luat-o peste tot cu noi. Ea merge foarte greu, şi-a mai rupt şi o unghie şi se oprea din mers, nici nu poate merge pe distanțe lungi şi este şi un câine mare care când se așează ocupă mult loc. Dar Dea a încercat toate parcurile pe care le-am văzut, toate spațiile verzi şi oricum s-a bucurat că nu am lăsat-o acasă. E o bătrânică simpatică :D

No comments: