Translate

December 18, 2013

Luxemburg - Târgul de Crăciun

Dragilor,

nu ştiu ce am în ultimele zile. Sunt aiurită rău de tot şi pentru cineva ca mine care trebuie să aibă totul sub control e chiar o tragedie ce mi se întâmplă...
Nu vă panicați totuşi. Sunt bine. Doar că nu ştiu exact de ce sunt aşa de aiurită. Adică ştiu. Din cauza telefonului deștept cu facebook pe el. Cum mă pun să fac ceva, cum mă atenționează că am mesaj pe facebook. E de groază. Bine că l-am descărcat de tot ca să pot posta şi eu ceva pe blog. Am să îmi fac listă cu ce trebuie să mai fac, exact ca babele, că nu se mai poate :)
Așadar dragilor să vă zic două vorbe despre târgul de Crăciun de anul acesta din Luxemburg şi să vă arat câteva poze, dar mai întâi să vă vând un pont. Nu vizitaţi târgurile de Crăciun în week-end şi mai ales nu seara în week-end. E omor, chiar şi în micul târg de Crăciun din Luxemburg. Am şi o postare supărată despre acest lucru, din Trier, sper că am programat-o să apară, dacă nu a apărut deja... Vedeți ce aiurită sunt?
Ca şi anul trecut în Luxemburg sunt două târguri de Crăciun, nu doar unul. E unul în Piaţa Armelor şi altul în Piaţa Constituţiei (ce tare e o Piaţa a Constituţiei şi în Bucureşti). Ele nu sunt la mii de km depărtare, ci la doar câteva sute de metri, dar tot contează ca două târguri distincte.
Eu am fost în mai multe zile în Piaţa de Crăciun, dar pozele sunt de vineri pe la 16-17 când nu ieșise corporatistul de la muncă. Pe la 18 deja nu mai aveai unde să arunci un ac.
Să începem cu târgul din Piaţa Constituţiei. 
Diferit de cel din Piaţa Armelor e că au această roată şi un carusel pentru copii şi un trenuleț, tot pentru copii. În rest tarabe. Cu vin fiert, cu gogoși, cârnați, kurtos şi decorațiuni.
Trebuie să spun, dacă nu am mai spus-o, că la toate tarabele cu vin fiert şi mâncare vindeau români. Da la toate. Nu am mai văzut aşa ceva... Mă gândesc că sunt sezonieri, că altfel la câte târguri sunt în Luxemburg, ce fac ei tot anul? Bine că decât cerșetori români ca în Trier... faptul că vindeau nu e un lucru rău sau urat. Vă rog nu mă înţelegeţi greşit.
Faţă de anul trecut decoraţiunile mi-au părut cu un euro-doi mai ieftine. Însă nu la fel de ieftine ca la Tk Maxx de exemplu. Deci nu am luat. Oricum lada unde depozităm decoraţiunile de Crăciun e neîncăpătoare, deja. 
Un ren şi un elf printre tomberoanele de gunoi 
M-am învârtit să le fac o poză fără tomberoane...nu am reuşit.
Târgul de Crăciun sau Piaţa de Crăciun, cum preferați să îi spuneți, la ora 17. 
Nimicuri 
Moş Crăciun degajat. 
Aceeași poziție o avea şi pe Arnotts în Dublin. Însă în plan depărtat e un alt Moş Crăciun. Nu ştiu ce idee au copii din ziua de azi despre Moş Crăciun, dar pe vremea mea avea poziții mai decente... 
Am văzut că se poartă în ultimii ani aceste steluțe. Sunt din hârtie, destul de groasă şi sunt alimentate cu curent electric, adică au becuri. Sunt faine, dar eu încă nu le văd rostul. 
Piramida tradiţională prin aceste părți.
 Am să mă interesez care e treaba cu ea pentru că e în fiecare târg de Crăciun la care am fost. În Piaţa Constituţiei era pe o dugheană cu vin fiert.  
O doamnă ren. V-am zis eu că nu mai înţeleg copii din ziua de azi... 
Mi-a plăcut această căsuță. Înăuntru era un fel de "la varice". Pentru cei care nu înţeleg, erau mese din acelea conice unde stai în picioare.
Singura cană pe care am cumpărat-o anul acesta.
Poate vă mai amintiți de anul trecut, că la fiecare târg, la fiecare tarabă, vinul fiert se dă în căni în formă de ghete. Anul trecut am ajuns acasă cu vreo 4, pe care evident că nu le-am folosit şi zac pe dulapul din bucătărie. Anul acesta am zis că voi lua doar o cană.
Procedura e simplă. Se cumpără vinul fiert în cană şi la final cana se da înapoi contra unei garanții, de regulă de 2 euro. Dacă îţi place cana nu o mai dai înapoi.
La târgul din Piaţa Constituţiei erau 4 feluri de căni, inclusiv cele tradiţionale în formă de gheată. Vinul fiert e la fel în toate, dar e interesant să îţi alegi cana, bine dacă nu e foarte aglomerat şi ai timp de astfel de "jocuri".
Din nou piramida 
După târgul din Piaţa Constituţiei am trecut la cel din Piaţa Armelor. Aceleaşi tarabe de anul trecut, amplasate în fix aceleași locuri. Aceasta vindea fețe de masă şi ștergare.
Taraba cu decorațiuni de Crăciun. 
Îmi plac de nu mai pot decoraţiunile din lemn, da 5 euro pe o prostioară de 5 cm...enorm 
Scena Nașterii 
Târgul văzut din Mc Donalds. 
La un moment dat mi s-a făcut frig, cu tot vinul fiert băut :) 
Apoi am continuat. O tarabă care vindea căciuli de Crăciun.  
Târgul de Crăciun la ora 19. M-am urcat pe scenă să fac această poză. Cam aglomerat...
Bine acum dragilor, eu fac mofturi pentru că îmi permit. Pentru că sunt la doi paşi de târgurile de Crăciun, pentru că le-am văzut şi anul trecut... Dar voi nu vă descurajați. Dacă visul vostru e să vizitaţi un târg de Crăciun, să beți vin fiert din cănuțe în formă de gheată, să mâncați castane sau un cârnaț tradițional sau să ascultați colindătorii ocazionali, nu vă luați după mofturile mele.
Târgurile de Crăciun au farmecul lor şi mai ales într-un oraş mort cum e Luxemburgul să vezi oameni pe străzi după ora 18 e ceva fain.
Promit să mă pun pe scris că am o grămadă de subiecte.
Săptămâna faină, dragilor!!!
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: