Translate

December 31, 2013

Ce cred eu că se va întâmpla la 1 ianuarie 2014

Pe scurt. Nimic.
Să mă explic. De la 1 ianuarie 2014 România ar trebui să fie membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Sunt deja 7 ani de la aderare şi regulile jocului asta dictează. Ce înseamnă asta? În primul rând o regularizare a legislației o alinierea a acestei, dacă vreţi, la legile europene, iar pentru românii din străinătate scoaterea permiselor de muncă.
Pentru că eu în categoria asta mă încadrez, despre asta am să vorbesc. Ştiu şi eu campaniile englezilor referitoare la acest subiect. Am fost în Dublin când Irlanda a dat liber la munca fără permise. Stau în Luxemburg unde am un permis de muncă, deci practic niciodată această piedică nu a fost cu adevărat o piedică pentru mine.
Însă ştiu români care s-au luptat destul de mult pentru acest permis. Ştiu români care au fost oarecum persecutați şi puși să aducă acte peste acte, deloc necesare, pentru a obține acest permis. Ştiu români care au pierdut "job-ul vieții" din cauză că nu au putut obține acest permis.
Pe scurt e bine că se scoate şi acest moment nu putea veni mai devreme. Da oare vine? Oare de la 1 ianuarie 2014 românii vor putea cu adevărat să lucreze fără permise de muncă în Europa?
Problema nu e la europeni, problema e iarăşi (şi pentru a cât-a oară?) la români. Pentru că vedeţi voi în capul românilor există pe undeva un egal între fără permis de muncă şi mai multe job-uri.
Nu ştiu de ce, nu ştiu cum se face această conecţie, dar românii pur şi simplu cred că dacă nu mai au nevoie de permis de muncă automat li se deschide o îndestulătoare piaţă a muncii şi atunci la propriu dau năvală în Europa.
Nu mă credeţi pe cuvânt. Cifrele sunt grăitoare. În ultimul an numărul românilor din Dublin a crescut, oficial, cu 10 mii. Acum un an în Dublin erau 30 de mii de români, acum sunt 40 de mii.
Ar fi o fericire dacă toţi cei 10 mii de români în plus au găsit 10 mii de job-uri, dar numărul mare al românilor care au venit în Dublin şi au plecat cu coada între picioare arată că lucrurile nu stau chiar aşa.
Desigur sunt şi domenii care s-au deschis românilor. Ca cel IT. Numai că rațional sau aşa zic eu că e rațional, nu pleci de acasă fără un plan bine pus la punct. Nu vreau să fiu în pielea românilor care împinși de ceva, nu ştiu de ce, au ales să îşi bazeze soarta pe norocul de a găsi un job odată ajuns în Dublin.
Tuturor celor care mi-au scris le-am zis să nu plece din România fără a avea un contract ferm, fără a avea pe cineva în Dublin, o persoană dispusă să ajute, cu o locuinţă şi o masă caldă până lucrurile se pun pe un făgaș normal.
Mulți români au crezut că dacă strâng o mie de euro şi un bilet de avion dus pentru Dublin îl apucă pe Dumnezeu de un picior. Ei bine nu.
Noi am plecat cu contract, am plecat cu o locuință aproape închiriată şi tot a fost al dracu de greu în primele luni.
Aşa şi în Europa. Da poate se va deschide piaţa muncii pentru români şi bulgari, poate, dar asta nu înseamnă că vor fi mai multe locuri de muncă. Şi nu spun asta pentru că îmi e frică de hoardele de români care vor năvăli peste occident. Puțin îmi pasă. Nu sunt o concurență pentru noi.
Însă dacă autoritățile române nu vor face campanii de informare (şi sincer cred că acesta e ultimul lor punct pe listă, asta dacă chiar au o listă) prin care românii să afle exact condițiile din Occident mă cam tem că exemplul Irlandei e unul prost. Şi exemplul Irlandei e tot ce are Anglia şi apoi toată Europa.
De aceea zic că nu se va întâmpla nimic şi ar fi bine să nu se întâmple nimic.
Repet, nu ştiu ce poate împinge un om să se arunce în brațele sorții şi să plece din România fără un plan, dar acest lucru se întâmplă. E mai bine să previi decât să tratezi, de aceea am ales să scriu această postare.
Da autoritățile sunt preocupate să îşi acorde privilegii şi să vândă subsolul României. Da țara o duce din ce în ce mai rău. Cu toate astea eu merg pe ideea egoistă, ştiu, să îmi fie mie bine şi apoi celorlalți.
Gândiți şi voi aşa şi nu plecați cu capul înainte spre Occident. Nu toate sunt ceea ce par a fi...
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: