Translate

November 8, 2012

Birocraţie vine din franceză?

Toate bune şi frumoase în Belgia. Casele au preţuri mai mici, alimentele au preţuri mai mici, vremea se presupune că ar fi mai bună, salariile sunt mai mari, numai că din experiență proprie vă spun că şi dacă vă dă cineva 5000 de euro salariu NU EMIGRAŢI ÎN BELGIA sau FRANŢA că am înţeles că e fix acelaşi lucru.
Cred că m-a blestemat cineva că tot scriam eu de funcționarii zâmbitori de la Dublin şi am dat de mama zmeilor în Arlon.
Pe scurt e un cerc vicios. Ca să primești salariu îţi trebuie un cont bancar. Ca să închiriezi o casă îţi trebuie un cont bancar. Ca să îţi faci un cont bancar îţi trebuie o dovadă de rezidență. Ca să obţii acea dovadă de rezidență îţi trebuie o rezidență (locuinţă). Ca să obţii o locuinţă îţi trebuie un cont bancar.
E un lanţ ce poate fi rupt cumva, doar că nu ne-am prins încă cum. Am închiriat o locuință, dar aici garanţia se depune într-un cont la care şi proprietarul şi chiriaşul au acces, un cont închis la care nu umblă nimeni. Ca să deschizi acel cont îţi trebuie dovada de rezidenţă.
Aşa că înarmați cu toate actele de care dispunem am descins la primărie sau ceva asemănător să ne înscriem. Da stai că nu e aşa uşor. Trebuie o listă întreagă de acte printre care şi certificatul de căsătorie cu apostilă. Ce e aia? De unde o luăm? nu am reuşit să ne înțelegem noi, de fapt Alin, cu puţina lui franceză şi negrul mătăhălos care s-a ridicat cu greu din scaun şi se ofticase că îi stricam ziua şi nu am dat şi noi un telefon înainte. Am luat lista cu acte şi am plecat spre domnul Internet cu al său Google că e şi gratuit şi nici nu are mofturi în cur de dimineață.
De acolo am plecat la 3 bănci. Fără dovadă nu poţi deschide cont. Pana mea. Şi în Dublin a fost apropximativ acelaşi cerc, da măcar funcționarii erau de treabă şi zâmbeau şi îţi explicau chiar ei cum se poate rupe cercul.
Practic am fugit de dracu (România) şi am dat de ta-su (Belgia colţ cu Franţa)
Dacă vreodată auziți în instituțiile publice că s-a adoptat modelul francez FUGIȚI...
Raluca

7 comments:

Aliceee Traveler said...

Mda, cercul acesta e si la Londra! ceva la fel de "interesant"!Se poate rupe, avocatii va pot ajuta!
zic si eu, ca idee ...

Raluk said...

Si in Dublin era, doar ca macar functionarii nu erau nesuferiti si incercau sa te ajute. Aici nu prea e asa...

Larisa said...

Da in general francezii si probabil si cei pe jumatate francezi sunt plini de cercuri vicioase...ca sa te angajezi cer (in general) cartea de rezidenta, ca sa faci cartea de rezidenta tre sa ai loc de munca...asa si cu banca. E mai nasol la inceput, pe urma incep sa se aseze lucrurile. Bafta multa!

Raluk said...

Multumesc mult. S-ar putea sa avem nevoie. Am reusit sa ii facem rezidenta lui Alin, mie imi trebuie o apostila :(

O femeie said...

cercul asta este si in germania, si in Romania.
Solutia belgiana:
- facui cont de expat la banca, cu taxe mari, corespondenta tinuta in banca
- cu contractul de munca inchiriai imobil, si garantia deschisa la banca de mai sus
- cu contractul de munca si contract inchiriere imobil ma duc la primarie si ma inscrii
- peste 6 -7 sapt. ies documentele de la primarie. Ma duc la banca si schimb contul din expat in cont rezident (taxe zero).

O femeie said...

A, inca ceva: 5 mii brut in be inseamna cam 3 mii net (sau mai putin). Locuintele ca pret sunt crunte (eu compar capitala versus capitala, 300 mii euro un aprt. cu living si 2 dormitoare in Bruxelles, la marginea orasului). Preturile ...ma duc in germania la cumparaturi :)

Raluk said...

Bună!Nu știu dacă ai văzut, dar articolul e din 2012. Eu tocmai veneam după 15 ani de stat în Irlanda și era firesc sa compar totul cu Irlanda. De asta spuneam "preturi mici...salarii mari". Plus ca nu comparam cu Belgia ci cu Luxemburgul. Apoi la 5000 de euro ma refeream la bani în mana.