Translate

October 18, 2012

Viaţa unui român în Dublin, Irlanda - 2

Un an e fix un an, nici mult cât să poţi spune că te-ai obişnuit şi că deja ești dublinez, nici puţin cât încă să mai mergi cu harta în mână şi să întrebi de o anume zonă sau un anumit obiectiv. Deja au apărut cei care afirmă că de ce eu? poate nu am experiență .. Poate nu, dar dacă nu eu, atunci cine? Eu una nu am mai găsit pe internetul ăsta mare un astfel de ghid, iar dacă el există şi mi-a scăpat mie, cu atât mai bine. Vă rog chiar să vă inspirați din el. Eu le mulţumesc celor care au ajuns să citească până aici şi continui postarea anterioară, în care am vorbit despre cum poţi ajunge în Irlanda, de unde poţi închiria o locuinţă şi cum se stă legal în Irlanda.
Astăzi am să vă vorbesc despre job-uri, de unde se poate cumpăra mâncare sau alte lucruri trebuincioase.
Cum găseşti un job şi cam cât ar trebui să fie salariul pentru a trăi decent în Dublin?
Aşadar, cei mai mulţi români care vin în Irlanda vin la muncă. Nu am să vă ascund că 90 la sută dintre românii din Irlanda lucrează sub calificarea din România, iar cele mai răspândite job-uri sunt ca bone, asistente medicale, în curățenie sau construcții. Nu mă înțelegeți greșit, sunt destui români care au burse acum pe la facultăți sau au venit în IT din România, pentru că şi în Irlanda job-urile în IT sunt căutate şi destul de bine plătite, dar în mare românii lucrează cam în aceste domenii. Eu una cunosc mulţi români care au început de jos, iar acum sunt undeva la nivelul mediu, au început ospătari şi acum conduc restaurantul, au început vânzători şi acum sunt şefi de raion şi tot aşa. În comparație cu irlandezii, românii sunt mai muncitori şi mai inventivi. De multe ori veţi găsi români făcând ore suplimentare şi nu irlandezi. De aici şi o anumită apreciere de care se bucură românii.
Acum ca şi salarii eu sincer nu le ştiu. Însă ştiu că un 800 de euro nu sunt suficienți unui român singur în Dublin, orice peste această sumă deja este considerat un venit acceptabil şi pentru a vă întreține în Dublin şi pentru a trimite acasă ceva bani. În două persoane orice venit peste 2000 de euro este considerat iarăși un venit acceptabil. Desigur românul se descurcă şi cu puţin, ştiu cazuri de români care se descurcă şi cu 1600 de euro, doi, dar e mai greu. Chiria numai la un apartament cu două camere este între 700 şi 900 de euro, la un studio sau apartament cu o cameră este între 600 şi 800 de euro, la o cameră decentă. Dacă doriți să împărțiți apartamentul sau casa cu alţi români puteţi plăti pe chirie şi 400 sau 500 de euro, dar în acest caz toaleta sau bucătăria sunt comune. Nu condamn şi nu judec, sunt şi români care locuiesc 7-8 într-o casă. E alegerea dumneavoastră.
Că am vorbit de salarii, job-uri sincer eu nu ştiu şi nu vă așteptați (aşa cum mi-a scris cineva) să vă dau rețeta magică. E recomandat să veniți în Dublin dacă mai cunoașteți pe cineva, care eventual vă poate oferi un adăpost şi câteva ponturi de job-uri. În general am observat că şi românii care lucrează undeva recomandă alţi români pe care îi cunosc şi nu doar români găsiţi pe net sau mai ştiu eu pe unde.
Piața muncii în Irlanda nu este foarte variată şi nici foarte mare. Acum că românii pot lucra fără permis de muncă în Irlanda înseamnă că sunt scutiți de birocrație şi acte, nu că sunt mai multe job-uri. Am văzut anunțuri de job-uri la magazinele românești, dar nu ştiu cât de actuale sau de serioase sunt. 
Unde ne facem cumpărăturile, bun, românesc şi ieftin?
V-am tot vorbit de magazinele românești aşa că voi începe cu ele. Mai toate sunt concentrate în aceleași zone, nu am înțeles de ce şi nici nu am întrebat. Probabil în respectivele zone stau mai mulţi români... Una dintre acestea este foarte aproape de centru. Se cheamă Dorset Street sau Bolton Street şi continuarea cu Capel Street. E de fapt aceeaşi stradă, doar că din loc în loc îşi schimbă denumirea, fiind o stradă care pornește de undeva din nordul Dublinului şi ajunge până în centru la Liffey.
Pe această stradă sunt aşa, începând de sus de pe Dorset, Alimentara Transilvania, Alimentara Ardelenească, Alimentara Românească, European Market şi pe Capel este Alimentara Moldova. Pe aceeaşi stradă sunt două saloane de coafură românești Natural's Hair & Beauty Salon şi Hair Xpress Salon şi un restaurant, La Nea Mărin, pe numele lui. Despre restaurant am scris puţin aici, iar despre două alimentări am scris aici. Pe aceeaşi stradă există Cake Boutique sau Cake Shop o cofetărie românească. Eu una v-o recomand cu căldură, mai ales când vi se face dor de prăjiturile românești  Tot la Cake Shop puteţi comanda torturi în diferite forme şi mărimi, cred că de fapt cu torturile trebuia să încep, sunt foarte bune şi foarte variate şi e de ajutor faptul că poţi comunica cu personalul în limba română, să spui exact ce fel de tort vrei şi din ce să fie făcut. Am scris despre Cake Shop aici.
Aşadar toate acestea sunt în zona centrală a Dublinului. Mai la vest, în Blanchardstown există alte magazine românești. O filială a Alimentării Moldova şi o altă Alimentară Românească sunt fix una lângă alta.
Dacă daţi o căutare pe google cu aceste denumiri, cu siguranță veţi găsi informații mai precise, dacă sunteţi chiar interesaţi de acest subiect. Noi de la magazinele românești cumpărăm doar mălai, cafea şi muștar şi mergem acolo doar o dată pe lună sau poate şi mai rar. Am întâlnit români care îşi fac cumpărăturile exclusiv de acolo şi cică ies mai ieftin, noi nu suntem în zona magazinelor românești aşa că ce dăm pe benzină şi parcare e fix economia pe care am face-o dacă nu am cumpăra din Tesco.
Ca tot am vorbit de Tesco, aflați că e un fel de Carrefour sau Cora doar că sub patronaj englezesc, în timp ce cele două din România sunt franțuzești. În Dublin, am văzut că au început să prindă şi în România, există Tesco Expres mai mic şi cu mai puține produse şi cu prețuri un pic mai mari şi Tesco Extra, adică exact ca hipermarketurile din România, unde puteţi găsi de la haine şi până la detergenți trecând prin mâncare, de toate. Ca şi în România la aceste magazine prețurile sunt puţin mai mici decât la cele de cartier şi la cumpărăturile săptămânale o economie se simte cumva. Tot la Tesco există benzinării şi am înțeles că acestea ar fi cele mai ieftine din Irlanda.
Noi avem aproape un Tesco, dar am observat tendința asta printre români şi nu numai de a face aprovizionarea din mai multe magazine. Adică alimentele sunt mai ieftine la Lidl, dar sunt mai variate la Tesco, băuturile sunt mai ieftine în Aldi şi tot aşa. Acum fiecare îşi ştie bugetul şi locația şi poate cerceta dacă e mai profitabil să faceți turul magazinelor. Noi foarte rar ajungem în Lidl, de obicei mergem la Tesco. Pe lângă cele două există şi Aldi, despre care chiar nu vă pot spune nimic că nu am fost decât o singură dată, există şi Dunnes Stores şi chiar M&S, nici acestea nu sunt aproape de noi.
Prețurile sunt considerabil mai mari decât în România la orice. La fructe şi legume de exemplu prețurile sunt de-a dreptul nesimțite, 5 euro pentru 20 de cireșe sau 3 pentru 5 roşii. E dezavantajul de a trăi pe o insulă unde nu se fac decât cartofi şi ciuperci şi unde orice altceva e importat.
Pe noi cumpărăturile săptămânale de duc în jur de 130-150 de euro sau chiar mai mult dacă luăm detergenți sau produse de curățenie. Suntem doi oameni şi un câine şi nu pot spune că mă sparg în figuri de genul caviar sau mai știu eu ce. Facem cumpărături normale. Nu îmi plângeți de milă însă că ne permitem tot în acești bani mici delicii, mai câte o bluziță, mai câte un whisky cremă, mai o carte sau chiar un set complet de cărţi, mai un DVD. Nu văd diferențele dintre cumpărăturile de aici şi cele din România, poate doar că într-o primă fază eram ceva mai atenți la prețuri  Acum şi să fie gratuit dacă am cumpărat un produs şi nu mi-a plăcut, a doua oară nu mai mai păcălesc.
Nu vă pot recomanda produse pentru că nu avem aceleași gusturi, de exemplu mie îmi place mai mult cedarul decât cașcavalul, deşi în esență sunt cam la fel, iar în Irlanda găsiţi cașcaval doar la magazinele românești.
Pe lângă aceste hipermarketuri şi magazine mai sunt şi cele poloneze sau lituaniene. Dacă aveți unul în cartier puteţi găsi şi acolo produse ce seamănă cu cele românești şi probabil că au şi acelaşi gust. Noi am cumpărat doar stix-uri şi sunt la fel.
De unde ne îmbrăcăm?
Un magazin foarte frecventat de români e TK Maxx. Asta dacă vă place să căutaţi pe rafturi şi să scormoniți după o anumită mărime. Eu nu mi-am luat de la TK Maxx altceva decât haina lungă, groasă şi de fâş de iarnă. Alte haine sincer nu m-au atras, iar la pantofi niciodată nu am găsit mărimea mea, 38 sau 5 în Irlanda, o mărime comună. Pe scurt acest TK Maxx aduce produse de firmă la prețuri mai mici. Acum că au defecte sau doar pentru că nu au toate mărimile, nu ştiu de ce sunt mai ieftine. Eu de la TK Maxx, obsesia mea, mi-am luat o grămadă de lucruri pentru bucătărie (doamnele obsedate de Jamie Oliver vor fi încântate), multe decorațiuni şi lucruri pentru Dea.
Un alt magazin plin de români este Pennies aparținând Primark din Marea Britanie. E iarăși un magazin cu prețuri mici şi foarte mici, iar doamnele obsedate de ultimele tendințe în modă se pot pierde în aceste magazine ore întregi. Pe scurt în Pennies se găsesc haine aproximativ la fel cu cele din Zara, H&M şi mai ştiu eu ce la prețuri mici. Numai că prețurile sunt mici pentru că şi calitatea e slabă. Hainele se rup sau se lărgesc după câteva spălări. Eu de acolo mi-am cumpărat cele mai faine pijamale sau lucruri de stat prin casă, tricouri cu 3 euro şi balerini cu 8 euro. Balerinii au talpa foarte subțire şi nu pot sta o zi întreagă cu ei, iar tricourile la a 5-a spălare s-au lărgit la gât, dar la aşa prețuri le port prin casă. Unde mai pui că au desene faine.
Am mai recomandat Debenhams şi Marks and Spencer şi am fost catalogată ca babă. Există şi aceste magazine în Dublin şi chiar şi Zara şi H&M şi Next şi River Island şi Tommy Hilfinger şi orice vreţi voi, la prețuri comparabile cu cele din România. Spre deosebire de Pennies am haine de la Debenhams şi de 4 ani în fix aceeaşi stare şi câte spălări or fi îndurat în acești 4 ani... În opinia mea merită investiția.
Nu de îmbrăcat, dar ca şi cumpărături în general am văzut că irlandezii fac de la magazinele de un euro. Există unul, Mr. Price, care chiar are produse bunicele. Eu de acolo am luat saci pentru Dea, decorațiuni, prelungitoare, caiete...nimicuri. Nu le recomand însă pentru mâncare sau dulciuri, nu ştiu dacă sunt exact cele cunoscute şi nu sunt falsificate în vreun fel.
O noutate în Irlanda, deşi poate că or fi şi în alte ţări, am găsit centrele comerciale. Adică nu mall-uri ca în România ci mall-uri plus alte magazine pe margine, toate de mărimea unui orășel mai mic. Sunt vreo două în Dublin de nu îţi ajunge o săptămână să intri în fiecare magazin. Eu de obicei intru în cele pe care le cunosc şi chiar şi eu în abia 2-3 ore mă uit la toate şi cumpăr ce îmi trebuie.
Prețurile v-am spus sunt comparabile cu cele din România, dar eu sunt de obicei ghinionistă aşa că umblu cu bani în buzunar şi dacă se întâmplă să îmi placa ceva, cumpăr. Altfel dacă mă duc la fix după un anume lucru nu îl găsesc deloc.
Aş mai avea de scris, dar văd că şi această postare e destul de lungă, aşa că mă opresc deocamdată aici. Trebuie să vă mai povestesc despre transportul în comun, despre utilități, sănătate, animale de companie... Ca şi data trecută vă rog să îmi scrieți dacă aveți sugestii, dacă am scăpat eu ceva sau vreţi să vorbesc mai mult despre un anume lucru.
Vă mulţumesc,
Raluca

26 comments:

Adina said...
This comment has been removed by the author.
Adina said...

Hello. Din postul tau am vazut ca aveti catel si sunt foarte interesata de subiectul acesta. Am primit o oferta de job in IT in Dublin, si principala noastra grija e daca ne descurcam cu patrupedul, care sunt regulile, cum sunt priviti stapanii de catei in cautarea unei chirii, orice legat de acest domeniu. Mersi

Raluk said...

Buna,

cainele nu ar trebui sa fie o piedica pentru voi pentru a va muta in Irlanda. Puteti aduce cainele cu avionul, stiu ca la Blue Air costa 5 euro pe kg caine, nu stiu cum e la Tarom sau daca transporta caini. Va trebui sa va uitati pe site-urile companiilor aeriene.
Ca si acte aveti nevoie de un pasaport pentru caini, se poate obtine de la orice cabinet veterianr. In pasaport trebuie sa fie vaccinarile anuale la zi, la fel si deparazitarile, interna si externa. Cu 25 de ore inainte de a pleca trebuie sa deparazitati cainele si acea deparazitare sa fie trecuta in pasaport. De asemenea trebuie undeva pe ultimele file veterinarul sa scrie ca animalul este sanatos si poate fi transportat. Ca o masura de precautie poate nu ar fi rau sa va cipati cainele. Nu costa foarte mult, pe animal nu il doare, dar la vama s-ar putea sa il controleze sa vada daca are cip.
La fel tot pe site-ul companiilor aeriene veti gasi toate actele de care are nevoie cainele. Si daca veniti cu masina pasaportul si cipul sunt necesare.
Odata ajunsi in Irlanda va puteti inchiria ceva folosind site-ul daft.ie Este acolo o optiune unde puteti bifa sa va arate doar pe cei care inchiriaza si accepta caini. Sunt destul de multi, nu va faceti griji.
Dublinul este un oras verde, deci nu veti duce lipsa de parcuri sau spatii verzi unde puteti scoate cainele, numai ca diferit de Romania trebuie sa strageti dupa el. Se gasesc pungi speciale peste tot de la magazine la cabinete veterinare.
Apropo de cabinete veterinare, va sugerez sa va asigurati cainele, daca e mai tanar de 8 ani. Dupa 8 ani nici o firma nu il va mai asigura. De ce spun sa il asigurati pentru ca diferit de in Romania, doar veterinarul prescrie pana si deparazitantul, nu mai spun de medicamente. Ca veterinarul sa va prescrie orice trebuie sa platiti o consultatie, ce in Dublin e undeva la 42 de euro. Deci veti da 42 de euro inainte ca macar veterinarul sa va poata spune ce are cainele. Si daca mergeti la controlul anual, ala de se uita in urechi, platiti consultatia de 42 de euro. Apoi pretul medicamentelor nu e nici el de neglijat. Totul se acopera daca asigurati cainele si tot ce trebuie sa faceti e sa spuneti veterianurlui numarul asigurarii si nu platiti nimic. In afara de asigurare, desigur.
In general o sa vedeti ca dublinezii sunt inebuniti dupa activitatea fizica, iar plimbatul cainilor de toate marimile e una dintre preocuparile lor favorite. Totusi nu aveti voie cu cainele in restaurante sau magazine, dar in parcuri, prin oras, pe terase, nu ar trebui sa aveti probleme.
Sper ca v-am fost de ajutor, dacă mai aveti intrebari va rog nu ezitati sa ma contactati.
Raluca

Adina said...

Multumesc frumos pentru raspuns. Cu stransul nu e o problema pentru ca la fel facem si in Romania cand iese din curte. Daca o sa mai am vreo problema, sau o sa ne hotaram ca mergem probabil o sa revin cu intrebari.

dreeamshoopweed said...

Frumos blogul dumneavoastra eu vreau sa ma stabilesc in dublin sunt hair stylest si chear aveam nevoie sa stiu de saloanele romanesti

Raluk said...

Ma bucur ca am putut sa va fiu de folos. Din cate stiu eu exista deja 3 saloane romanesti, da poate exista si al patrulea :)
Multa bafta!

Unknown said...

buna!am citit postarile tale si ma intrebam dak e nevoie de contract de munk sa mi pot inchiria o casa,as vrea la sfarsitul acestei luni sa vin in Irlanda dar mi e cam frica.. multumesc

Raluk said...

Buna,
Din cate stiu nu e necesar, dar noua ne-au cerut proprietarii de fiecare data cand am inchiriat.

Unknown said...

Buna Raluca,urmaresc bloggul tau de ceva vreme de cand am aflat ca ne vom muta in Irlanda,ideea e ca ne-am interesat de chirii fratele meu cu cumnata mea si sotul meu pleaca acum in ianuarie iar eu am sper ca in 2 luni dupa ei,am cautat langa Sandyford ce am gasit sunt cam scumpe si nu stiu ce inseamna rent allowance,sau cum e mai bine pe current sau pe gaz?ma bucur enorm ca am gasit blogul:) si sper sa-mi poti raspunde la intrebari.multumesc

Unknown said...

Buna Raluca urmaresc blogul tau de când am aflat ca ne vom muta in Irlanda si ma bucur nespus ca "te-am gasit":) .As avea si eu o intrebare si sper sa ma poti lumina,noi cautam chirie in Dublin mai exact Sandyford dar nu stim ce inseamna rent allowence sau cum e mai bine pe gaz sau curent? Scriai mai sus ca ne vei povestii despre mijloacele in transport dar nu am gasit "povestea".Multumesc mult si Sarbatori fericite alaturi de cei dragi iti doresc

Raluk said...

Buna Andreea!
Ma bucur daca te pot ajuta. Nu stiu ce e rent allowance. Stiu ca e ceva ce li se da somerilor, o parte din chirie sau chiar chiria intreaga, dar nu stiu in ce conditii se acorda si nici macar nu stiu daca chiar asta e. Noi nu am avut asa ceva.
Cu gaz e cel mai bine, dar daca nu gasiti, cautati cu curent, dar sa aiba contor diferentiat pe noapte si zi. De obicei ziua daca sunteti la job nu lasati caldura la maximum, deci sa va contorizeze cum trebuie.
Noi am stat in nordul Dublinului deci nu stiu nimic de sud. Incercati pe daft.ie sau pe myhome.ie si vedeti ce optiuni aveti. Trebuie sa fie si chirii mai ieftine si in sud.
Cred ca am scris si despre transport, dar probabil am scris acum ceva vreme. Daca aveti intrebari despre transport va pot raspunde.
Sarbatori fericite!! si Bafta in Irlanda!!!

Unknown said...

Buna Raluca!
Ma numesc Laur si am 20 ani . Luna asta plec spre irlanda Dublin impreuna cu prietena mea (19) ani, eu am bacalaureatul luat si in afara de asta mai am un atestat in sport (am facut liceul sportiv) si mai am si o diploma operator pc , intrebarea este ne putem gasi un loc de munca ca si necalificati in curatenie sau alte joburi.. ? Tinand sa precizez ca suntem constiienti de greul pe care o sa il dam . Multumesc

Raluk said...

Buna Laurentiu!!!
Nu vreau sa te descurajez, dar vei gasi foarte greu un loc de munca daca nu cunosti pe cineva in Dublin. Si in Irlanda ca si in Romania daca nu ai pe cineva sa iti dea macar un pont vei gasi foarte greu un job chiar si de necalificat...
Daca totusi vreti sa va duceti in Dublin fara nici un plan de acasa incercati sa gasiti afacerile romanesti, de obicei pe acolo gasiti carti de vizita sau chiar anunturi ale celor care cauta sa angejeze muncitori necalificati. Tot acolo va puteti lasa anuntul vostru.
Cine stie poate aveti noroc...
Eu va urez Multa Bafta!!!
Raluca

Unknown said...

multumesc raluk am pe cineva in irlanda .. care o sa ne ajute cu actele ,cu contul bancar si o sa ne arate zonele unde sa depui cv ...

Raluk said...

Atunci Multă bafta!!!! Irlanda este o tara frumoasa în care cu siguranță va veți integra foarte repede dacă aveți ajutor. Va țin pumnii :)

Unknown said...

BUNA SEARA.PE SCURT SUNTEM DOUA CUPLURI..fetele au plecat inaintea noastra si lucreaza intr un mall din Dublin ca vanzatoare..vand produse cosmetice..urmeaza sa venim si noi in aprilie.amandoi suntem osptari de meserie...ne gasim repede de munca in domneiul nostru?avem diplomele traduse si legalizate,pasaport...recomandari din Romania de la hoteluri de 5 stele in limba engleza....vorbim foarte bn limba engeleza...venim si cu 3000 de euro dupa noi...sa avem de cazare..etc.asta ma macina cel mai mult ,,,,daca se gaseste rpd de munca?

Raluk said...

Domnule Radu Alexandru, nu stiu daca va veti gasi repede munca in Dublin pentru ca eu nu mai stau in Dublin. Cel mai repede v-ar putea ajuta prietenele dvs. care sunt deja acolo. Este foarte posibil sa aveti noroc si sa gasiti sau sa nu aveti noroc. Incercati inca din tara sa gasiti ceva. Intrati pe site-urile restaurantelor din dublin si trimiteti cv-ul si recomandarile. Nu am nici o tangenta cu acest domeniu, dar eu asa as face.
O zi buna!!! si Bafta in Irlanda!!!

vio said...

Vio said
Buna Raluk,
Vrem sa ne mutam in IRLANDA, unde dorim sa deschidem un cabinet Stomatologic,sotia mea fiind medic stomatolog.
Ai idee unde am putea gasi de cumparat ( in centrul Dublinului) la parterul unui bloc, sau alte constructii, un open space de 70-150 m2? Am cautat pe www.daft.ie, insa nu am gasit asa ceva.
Ne gindim sa facem la sfirsitul lunii o excursie " de prospectare a pietei" dar nu stim cum sa incepem cautarile.
Multumesc anticipat

Raluk said...

Buna Vio!

cred ca inceputul trebuie sa fie tot daft.ie sau myhome.ie. Nu ma prea pricep, insa 150 metri patrati pare un spatiu mare. In centru de obicei sunt cladiri mici si nu prea sunt blocuri. Poate la cele nou contruite din port sau de pe Grand Canal, insa acelea sunt in general cladiri de birouri. In general apartamentele in Dublin mi s-au parut mai mici decat in Romania, deci si casele sunt ceva mai mici si. Vorbesc de case pentru ca eu nu prea am vazut blocuri. In centru daca au 3 etaje. Insa trebuie sa fie si astfel de spatii, doar ca nu stiu eu de ele. Incercati la rubrica de inchiriat intai si vedeti cam pe unde se inchiriaza astfel de spatii, inseamna ca acelea sunt zonele in care se si vand, pentru ca exista. In Dublin eu stiu vreo 2 medici romani care au cabinete. Unul e pe Nord Circular Road si celalalt e pe Dorset Street. Nu sunt chiar centru, centru, dar sunt in centru.
Sper ca v-am putut ajuta. Bafta cu mutarea in Irlanda! Si noroc!
Raluca

Anonymous said...

Buna. Sunt pasionat de Ireland si as dori sa stiu daca pot sa imi cumpar o casa. Bani nu constituie o problema. Pot cumpara o casa chiar daca nu am acte. Totusi sunt cetatean european. Va multumesc! :)

Raluk said...

Normal ca va puteti cumpara o casa, mai ales daca sunteti cetatean european.

Unknown said...

sunt tot mai multi romani din irlanda care doresc sa-si cumpere o casa aici, preturile sunt mult mai mari ca in Romania, dar se merita

Unknown said...

Buna ziua. Sotul are oferta de munca in Cork si planul e sa il urmez cu copiii dupa cateva luni. Am facut calcule salarii vs cheltuieli si ne-am speriat cand ni s-a spus ca gradinita costa 800-1000€/luna. Ai idee, chiar asa e? Sau vreun site in domeniu stii? Multumesc.

Unknown said...

Buna ziua. intentionez sa pplec cu familia, sot si copil 3,6 luni in Dublin. Ma intereseaza la fel ca si pe dna Ema care sunt costurile pentru gradinita lunar daca stiti. Va multumesc anticipat!

Unknown said...

buna am primit ofera de munca in irlanda de nord sudor 10 lire pareri

Raluk said...

Buna ziua! Nu stiu ce calificari aveti si nici nu mai stau in Irlanda, dar am cautat pe google si 10 euro pe ora (presupun) e salariul minim.

Acum vad ca nici macar nu va referiti la Irlanda ca Republica Irlanda, ci la Irlanda de Nord, care tine de Regatul Unit, deci chiar nu stiu ce sa va raspund. Eu pe google am gasit asta: https://www.nibusinessinfo.co.uk/content/national-minimum-wage-and-national-living-wage-rates

Vedeti ca sunt pe fb. grupuri de romani care locuiesc in Irlanda de Nord, poate acolo veti gasi mai multe raspunsuri.

O zi buna!