Translate

May 25, 2015

Olanda - Lanurile de lalele

Dragilor,

nu vă vorbesc chiar mult pentru că am să atașez multe poze, din cele câteva sute pe care le-am făcut lanurilor. Câteva precizări totuşi se impun. Lanurile de lalele nu sunt într-o grădină. Nu vorbesc de parcul acela cu K de pe lângă Amsterdam, eu vorbesc de lanurile cu lalele ale oamenilor. Cam cum sunt la noi lanurile cu rapiță, în perioada 1 Mai, de se umple fb. cu poze cu rapiță în drum spre mare, aşa sunt în Olanda lanurile cu lalele.
Numai că Olanda, fiind Olanda, se ajunge destul de greu la lanuri, din cauza canalelor, şi doar câteva sunt accesibile cu maşina. Însă dacă aveți bicicletă şi ştiţi să vă țineți şi echilibrul (că mai sunt şi oameni cu bicicletă şi fără să o folosească), puteţi ajunge mult mai ușor la lanuri şi poate găsiţi unele care nu sunt foarte populate de turişti.
Lanurile sunt în jurul localității Haarlem, însă noi le-am găsit pe drumul dinspre Haarlem spre Leiden şi am vizitat şi cele două oraşe cu această ocazie.
Unde am oprit noi maşina, mai erau oprite vreo 10 maşini şi oamenii îşi făceau poze cu lalele. Din păcate soțul meu nu e amator de poze, nici măcar când mergem să facem poze, aşa că eu am intrat singură în lanuri şi am rugat pe cineva să îmi facă o poză. E drept că am intrat în vorbă cu respectivii şi am făcut schimb de fb., dar mi-ar fi plăcut şi mie poze din acelea reușite cu lanul de lalele. Aveam şi o ie cu care plănuiam să mă schimb şi să facem o ședință foto în toată regula... Altă dată, în altă viaţă!
Acestea fiind spuse, vă las cu poze!













Trebuie să vă mai spun totuşi de cât de geniali mi se par olandezii. Câmpurile pe care le-am văzut eu erau de fapt nisip. Am săpat puţin şi era tot nisip, iar lalelele (şi narcisele şi zambilele) sunt plantate pe un amestec de nisip cu paie. Nu ştiu cum cresc, dar am înţeles că de fapt olandezii sunt interesați de bulbii plantelor şi nu de flori, aşa cum credeam eu. Bulbii se culeg şi se exportă în toată lumea. De aceea multe dintre lanuri erau deja culese, chiar am avut noroc că am mai găsit lanuri cu flori, pentru că ştiam de la o colegă că începuseră să înflorească de acum două săptămâni şi cum a fost însorit, erau mari șanse ca lalelele să fi fost deja culese. Am avut noroc!
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: