Translate

August 21, 2014

Cât ar trebui să coste o ie?

Dragilor,

acesta este un subiect fierbinte. De ce fierbinte? Pentru că părerile sunt împărţite. Să vă spun părerea mea.
Cred că suntem cu toţii conştienţi că iile nu mai sunt ce erau. Erau nişte obiecte de valoare, unice, dar mai ales nu erau de vânzare. În zilele noastre primează din păcate al treilea atribut al iilor. Sunt de vânzare? E prima întrebare pe care o văd pusă pe orice site ce publică pe fb. o poză cu o ie. Cele mai multe sunt de vânzare şi de aici începe complicaţia. Pentru că sunt ii vechi şi ii noi. Iile vechi, părerea mea, sunt inestimabile. Eu una nu le pot pune un preţ. Şi asta pentru că iile vechi spun mai toate o poveste. Povestea celei care le-a cusut. Pentru că vedeţi voi mitul spune că fiecare fată îşi cosea ia singură, în serile de iarnă la gura sobei, folosea ce model dorea şi în ce combinație dorea, o ținea ascunsă şi ieșea la horă în sat să fie cea mai frumoasă. De aceea nu există două ii vechi la fel şi de aceea iile vechi sunt foarte bogat brodate. Atât de bogat brodate, încât eu una nu prea ştiu la ce să le port. Le iubesc şi le-aş avea pe toate, dar de purtat...mai puţin.
Însă deja știați asta despre mine. Eu am multe ii noi, cumpărate în ultimii ani de te miri pe unde: artizanat, târguri, tarabe prin munți sau de pe net. Am şi primite cadou. Însă trendul acum nu mai e să cumperi ii, ci chiar să încerci să îţi faci singură ia. Se vrea o reluare a tradiţiei şi deja sunt grupuri pe fb. de fete care îşi cos singure iile. Mie una mi se pare super, însă nu ştiu dacă şi când aş putea coase o ie.
Aşa că am luat-o cu paşi mărunți. Mi-am cumpărat materiale şi aţe, am încercat, nu am reuşit, am schimbat materialul, iar ce vedeţi în poză este prima mea garofiţă. Am pornit să refac o ie văzută pe net, brodată cu garofiţe albastre, însă am calculat greşit materialul. Şi în plus e material un pic mai fin decât cel de goblen, deci un material mai teapăn. Aşa că eu zic că s-ar potrivi mai bine la o rochiţă. Umflată, brodată, cu buzunare albastre asimetrice. Asta vreau acum, însă în urmă cu două zile pornisem să brodez o ie.
Să ne întoarcem aşadar de unde pornisem. Cât ar trebui să coste o ie? Am postat şi eu foarte recent o ie de pe fb. şi acolo se născuse o adevărată dezbatere. Ia costa 500 de lei, iar cineva zicea că era prea scumpă. Aşadar 500 RON în euro, la cursul de azi, fac 113.31 euro.
Deci după prima garofiţă care mi-a luat cam 3 ore, cu tot cu pauze, deci cap la cap cam o oră. Am sa calculez în euro pentru că eu locuiesc într-o ţară ce are această monedă şi pentru că toate preţurile sunt în euro.
O oră de muncă per garofiţă, poate în timp îmi îmbunătățesc timpul, însă o oră este o cifră rotundă. O oră în Luxemburg se plăteşte cu 11.19 euro pentru lucrătorul necalificat. Aş vrea ca pe ia mea să fie 50 de garofiţe. 50 X 11.19 = 559.5 euro Nu mai pun la socoteală că ia trebuie croită şi apoi asamblată, că deja 500 de euro mi se pare enorm. Repet între timp e posibil ca într-o oră să fac şi trei garofiţe, însă deocamdată eu pot broda o garofiţă pe oră.
Materialul a fost 44 euro per metru dublu de lat. De asta spun că am luat prea mult pentru că într-un metru jumătate intram, însă eu mi-am cumpărat doi metri. 44X2 = 88 euro
Aţa costă 2.35 euro per bucată. am cumpărat aţă din aceea de goblen, pentru că am înţeles că ar fi cea mai bună. Eu mi-am cumpărat 6 bucăţi, am văzut pe net că ar fi necesare cam 10. 6X2.35=14.1 euro
Ace aveam în casă, deci nu le-am mai cumpărat, însă mi-am cumpărat un gherghef, mare, 7.40 euro.
Aşadar ia mea, dacă o voi termina vreodată va fi:
559,5 euro mâna de lucru + 88 euro materialul + 14.1 euro aţele + 7.40 euro ghergheful (da ghergheful l-aş mai putea folosi, dar e posibil să nu îl mai folosesc niciodată, de aceea îl socotesc aici) = 669 euro
Acum ne întoarcem. Ia de pe net era 113.31 euro, ia mea ar fi 669 euro. Ce ziceți, se merită?
E foarte posibil ca în România cineva să termine o ie cum vreau eu şi într-o săptămână, adică în 40 de ore. Cu siguranţă materialele în România sunt mai ieftine. Deci preţul scade. Şi tot cu siguranţă mâna de lucru, chiar şi calificată, este mai ieftină în România. De aceea este posibil ca preţul să ajungă la 113.31 euro, însă mie mi se pare un preţ corect.
Ştiu nu sunt multi oameni nici în Luxemburg care să dea pe o bluză mai mult de 50 de euro şi nu pentru că nu şi-ar permite, ci pentru că nu ar vrea. În România schema e invers, însă o ie e o ie.
Aşadar doamnelor, dacă îndrăzniţi să vă faceţi singure o ie, aveţi felicitările mele şi eterna mea invidie. Dacă vreţi să cumpăraţi o ie, aveţi în vedere şi cele scrise de mine aici. E scumpă, însă te ţine mult şi te scoate în faţă. Şi apoi nu toate oţi fi nebune ca mine să aveţi o mie de ii. Una şi bună :)
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: