Translate

November 7, 2013

Debenhams face primul pas spre moda adaptată realităţilor

La ce mă refer? Magazinul Debenhams din centrul Londrei, de pe Oxford street este singurul din Europa care a pus în vitrinele proprii manechine ce poartă mărimea 16, spre deosebire de manechinele tradiționale de mărimea 10. Astfel cei de la Debenhams sunt cu un pas înaintea tuturor spre a adapta moda la realitățile vremii.
Când eram la radio am dat un material cu cineva din domeniu care spunea că în România măsurile standard nu au mai fost actualizate de prin anii 60. Când evident nu exista fast food (nu în România cel puţin), lumea părea mai lipsită de stres şi griji care duc la acumularea în greutate.
În ultimele luni aud din ce în ce mai des femei de toate formele plângându-se că deşi îşi găsesc haine pe mărimea potrivită, modelul nu li se potriveşte. Pare cumva imposibil: ai mărimea corectă, haina ar trebui să îţi vină.
Şi ştiu veţi spune că noi astea grasele ne plângem degeaba. Să nu mai îmbucăm atâta şi să mergem la sală. Numai că vedeţi voi nu doar grasele se plâng. Când mi-am făcut rochia de mireasă, croitoreasa mi-a zis că nu există femei să nu se plângă, să nu îşi găsească defecte pe care să le ascundă.
Asta ar trebui să facă o haină croită normal, doar că e din ce în ce mai greu într-o lume în care totul e standard. Practic o rochie de mărimea 8 este mărită cât să cuprindă mărimea 16, fără nici o ajustare a modelului. O astfel de rochie nu va satisface pe deplin nici măcar o femeie de mărimea 10, da pe cea de 16...
Debenhams a ajuns la concluzia că femeile se simt mai încrezătoare când văd manechine cu dimensiuni reale şi sunt mai dispuse să cumpere produsele expuse astfel. Debenhams de mult a sesizat că o femeie de mărimea 8 nu este la fel cu cea de 16, iar la unele modele s-a mai adăugat un cordon, o pensă o șmecherie ca haina să arate la fel de bine pe orice mărime.
Nu zic că acum o femeie care poartă mărimea 16 la haine (mă refer acum la mărimile englezești, diferența o puteţi calcula aici) este standardul, zic doar că e de salutat o astfel de inițiativă. Desigur toate cititoarele mele obsedate de sport, sănătate şi diete, vor spune că TREBUIE sa slăbim să ajungem în mărimile standard, dar ce ne facem dacă mărimile nu mai sunt actualizate? Şi apoi până om slabi ce sa facem? Să umblăm în trening?
Şi acum sincer între manechinul cu mărimea 10 şi cel cu 16 nu e aşa o mare diferență. Şi chiar vă rog să vă uitați la ultima poză. Vi se pare manechinul cu mărimea 16 ca fiind grasă? Nu vi se pare mai aproape de realitate mărimea 16 şi nu 10?
Nu ştiu, întreb. Voi ce părere aveți?
Raluca

No comments: