Translate

November 28, 2013

De când nu aţi mai fost la bibliotecă?

Dragilor,

mi-a venit o idee genială. Eu am o mare problemă cu cărțile. La modul dacă intru într-o librărie ies cu brațul plin de cărţi. De aceea în ultimul timp am apelat la librăriile online, în mare la amazon. Numai că după ultima comandă de 5 cărţi care nu m-au ținut nici măcar o lună am ajuns la concluzia că eu cumpăr foarte multe cărţi. Şi nici asta nu ar fi vreo problemă, dacă am fi acasă. Însă noi suntem cu casa în spate. Şi de acord cu voi că oricum dacă ne-am întoarce am închiria un camion, la câte avem, dar totuşi...
Şi apoi mai e o chestie, pentru că eu nu stăpânesc bine franceza şi nici să citesc în engleză romane în limbaje antice nu îmi place, eu cumpăr cărţi destul de proaste. Nu Sandra Brown, dar oricum cărţi pe care nu le-aş vrea în biblioteca mea, dacă vreodată voi ajunge să am o bibliotecă. Sunt cărţi pe care le citești o dată şi aia e.
Ştiu o metodă de a scăpa de problema mea ar fi să cumpăr şi să citesc cărţi electronice. Numai că vedeţi voi nu îmi place. Nu mă întrebați de ce, pentru că readerul meu are toate funcțiile pământului, text mai mare sau mai mic, mai luminos sau mai întunecat, cred că pot schimba şi fonturile dacă îmi tună. Numai că mie nu îmi place. Nu ştiu de ce. Nu am un motiv, doar că nu îmi place.
Şi apoi chiar şi cărţile electronice sunt scumpe, nu mai spun de cele pe hârtie.
rafturile cu cărți în engleza
Aşa că eu căutam o metodă de a citi cărţi, mai bune sau mai proaste, în engleză şi mai puţin franceză, fără să plătesc foarte mult şi fără să îmi încarc biblioteca.
Şi soluție e BIBLIOTECA!!!
Cât de simplu şi totuşi nu m-am gândit la asta deloc. În Arlon e o bibliotecă şi are şi 4 rafturi de cărţi în engleză, iar în Luxemburg biblioteca e mai mare şi bănuiesc că are mai mult de 4 rafturi cu cărţi în engleză. Deocamdată m-am abonat la cea din Arlon. Au o grămadă de cărţi pe care eu le-am citit, au şi Sandra Brown :), dar au şi vreo 10 cărţi noi, pentru mine. Pe care estimez că le termin în 3 luni.
Să vă povestesc cum funcționează, că nu ştiu voi dar eu nu am mai fost la o bibliotecă de prin facultate şi atunci am fost la periodice :D
Aici există o taxă pe an de 16 euro şi o taxă pe carte de 30 de cenți. Deci plătești cei 16 euro pe an şi apoi de fiecare dată când împrumuți o carte plăteşti 30 de cenţi per carte. Se pot împrumuta o dată până la 5 cărţi, iar termenul de împrumutat e de o lună. Dacă returnezi cartea mai devreme nu e nici o problemă, dacă o returnezi mai târziu sunt penalizări în funcţie de întârziere. Pentru o săptămână e un euro.
Nu ştiu câţi din cei care îmi citesc blogul au această problemă, dar zic eu biblioteca e o rezolvare. Temporară, dar o rezolvare. Şi în plus la biblioteca din Arlon au şi audio book-uri în franceză şi poate cu alea voi începe şi eu să "citesc" şi în limba asta.
Vă ţin la curent şi sper că v-am fost de ajutor :)
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

2 comments:

Larisa said...

Cred ca n-am mai fost la biblioteca de o groaza de vreme...de prin facultate cred si atunci mergeam mai mult de nevoie :)).

M-am gandit si eu la varianta asta aici, dar pana acum n-am ajuns sa-mi fac abonament. Apoi pana acum putin timp nu citeam in franceza, nici in engleza nu pot sa spun ca ma descurc asa bine, iar carti in romana clar nu aveau astia aici.

Pe de alta parte, eu nu citesc nici exagerat de mult, in medie cam o carte-doua pe luna, ceea ce nu ma duce foarte scump. Mai multi bani pot spune ca dau pe carti ce tin de hobbyuri, fotografie, ghiduri turistice, ca oricum sunt mai scumpe in general si imi place sa le am in biblioteca sa le rasfoiesc din cand in cand.
Spor la citit :)!

Raluk said...

Multumesc mult! Eu daca am timp citesc destul de mult, iar daca imi place o carte ma tin de ea pana o termin.
Plus ca noi nu ne-am stabilit definitiv aici, cine stie unde vom merge in continuare si deja avem o gramada de lucruri.
De aceea pentru mine e buna si o biblioteca acum :)
Da cartile de hobbyuri le cumpar si eu ca sa le am, le mai rasfoiesc din cand in cand :)