Translate

November 15, 2013

Belgia - Târgul de vinuri de la Differt

Dragilor,

a venit toamna şi ce se face toamna? Vinul. Cei din Belgia deşi sunt renumiți pentru beri, produc şi vinuri şi unele chiar faine. Şi unde să comercializeze şi ei vinurile dacă nu prin mici târguri. Am fost şi anul trecut la unul şi sper să mai prindem vreo două şi anul acesta.
Differt e o localitate mică, chiar minusculă, lângă Messancy, la granița Belgiei cu Franţa.
Vorbesc aici de producători mici pe care nu prea îi găsești în supermarket. Şi trebuie să recunosc că erau mai mulţi producători din Franţa decât din Belgia.
Aceste târguri nu sunt anunțate pe net sau dacă sunt probabil pe un site uitat de lume, despre care știe doar comunitatea locală. Noi vedem tot felul de tăblii de-a lungul drumului. Aşa se anunță aici evenimentele importante. Dacă ne interesează mergem, dacă nu...nu.
La astfel de târguri de obicei se plăteşte o taxă de intrare de câțiva euro, cel mai mult am plătit 6 euro, acum parcă au fost 4 euro, ţi se spune că banii ajută la organizarea târgului de anul viitor sau la alte evenimente din localitate, ţi se dă un pahar de vin inscripționat cu data târgului şi orașul şi eşti poftit în sală. De această dată era o sală de sport a unui liceu, cam prost aerisită.
Producătorii aveau standurile pe margine sălii, tu treceai de la unul la altul, gustai vinuri, făceai conversație, iar dacă îţi plăcea cumpărai. Eu nu mă pricep nici la vinuri, aşa că le alegeam după etichetă. Şi să ştiţi că am nimerit bine. Un vin cu o etichetă colorată era un muscat foarte bun. Am cumpărat două sticle. Ce e bine e că la astfel de târguri sticlele de vin se vând mai ieftin, cu 2-3 euro, dar mai ieftin decât în supermarket. Şi contează, pentru că am văzut oameni plecând de acolo cu baxuri de cutii cu vin, nu ca noi cu 6 sticle :)
În mijlocul sălii erau aceste mese din lemn, la care te puteai așeza şi savura un vin. Am descoperit că de fapt astfel de manifestări sunt foarte gustate de localnici. Şi că stau acolo cu orele, dar le şi place să vorbească... Nu cred că există neam mai vorbăreț ca francezii. 
Din nou nu prea am făcut poze pentru că se uita lumea ciudat la mine. Ori nu înțelegeau de ce fac poze, ori nu înțelegeau de ce fac poze cu telefonul ori nu ştiu ce nu înțelegeau, da pe bune că se uitau ca şi cum le-aş fi furat sufletul. Bine că eu nu fotografiam oameni, ci standurile, deci ar fi fost în interesul lor să îi fotografiez...
Frumos târg. Mai mergem.
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: