Translate

April 19, 2013

Olanda - Zaanse Schans, locul care m-a făcut să îi invidiez pe olandezi

Nu pot decât să îi invidiez pe cei care locuiesc în Amsterdam pentru că au atât de aproape un astfel de parc-muzeu. Poate că l-aş compara cu Muzeul Satului, dar Zaanse Schans e total diferit deşi conceptul e cumva același.
Am amânat articolul şi chiar am pus articolul cu Bruges între cele cu Olanda (ce credeați că sunt doar 2?) pentru că despre Zaanse Schans chiar vreau să vă vorbesc şi nu îmi găsesc cuvintele. Deşi cred că şi dacă nu aş scrie nimic ci aş trânti pe blog 20 de poze tot v-aş convinge că e de vizitat parcul ăsta.
Am să încep cu o întrebare: la ce credeți că folosesc morile de vânt în Olanda?
Zaanse Schans face parte din regiunea Zaan ce se află în jurul râului cu același nume. Este o zonă pe care mai toţi cei care au vizitat Olanda vă vor recomanda să o vizitați, pe lângă Amsterdam. Dacă vreodată v-aţi gândit la Olanda ca la o ţară plină de canale a cărei panoramă este străpunsă de morile de vânt, atunci exact ăsta e peisajul în Zaanland. Zaanse Schans este un parc unde au fost aduse 8 mori de vânt şi câteva case în dorința de a păstra undeva vechile clădiri şi totodată de a face cunoscute noilor generații tradițiile olandeze. Aşa cum şi Muzeul Satului la început a fost locuit şi Zaanse Schans pare a fi locuit sau cel puţin casele de acolo au aspectul că ar fi locuite şi nu doar piese de muzeu. Pe lângă mori de vânt, case şi magazine în parc există două ateliere, unul în care se fac papuci tradiționali din lemn şi celălalt în care se face brânză, vreo 3 muzee şi posibilitatea de a face un tur al lacului cu barca.
Doamnelor şi domnilor aşa arată Zaanse Schans la intrare. Abia aşteptam să mă plimb prin zonă, aşa că poza asta a fost făcută de Alin. Nu ştiu de ce am așteptat "parcul cu morile" mai mult decât Amsterdam-ul. 
În faţa muzeului clogşilor (pantofii tradiționali din lemn) 
Deşi toată lumea le spune clog şi îi asociază cu papucii din lemn olandezi, de fapt cei olandezi se cheamă klomp. Wiki spune că aceştia sunt şi acum purtaţi de olandezi la câmp sau în gradină şi că anual 3 milioane de perechi de klomp sunt vânduţi în Olanda, parte din aceştia turiştilor.  
Clog sunt denumiţi orice papuci din lemn.
 Ei sunt de trei tipuri în totalitate din lemn, asemeni klomp-ului olandez, doar cu talpa din lemn (câţi pantofi nu sunt la modă acum cu talpa din lemn?...în special veniți din Suedia) şi mai mari şi tot din lemn ce se pun ca o protecție pentru pantoful obișnuit, folosiţi în special în construcţii. Noroc că s-au inventat bocancii cu protecție din metal :) că altfel peste tot vedeam astfel de clogşi. 
În muzeu erau vitrine cu diferite tipuri de clogs, mie mi-au plăcut cei cu maci. Puteţi vedea mai multe poze pe pagina de facebook a acestui blog, aici.  
În cadrul muzeului era şi un atelier de făcut pantofi din lemn. Pentru că în momentul acela păream singura interesată cel care făcea papucii mi-a dăruit un mic papuc la care tocmai lucra :)
Știați că şi papucii crocs sunt inspirați tot din clogs? 
Aşa arată muzeul papucilor de lemn, care cuprinde şi un magazin 
Poză artistică cu Zaanse Schans şi un papuc din lemn, capodopera mea :) 
Cât eu am vizitat muzeul, Dea m-a așteptat cuminte pe iarbă, la soare.  
După papucii din lemn am plecat spre morile de vânt. 
Știați că în Olanda sunt încă folosite 1200 de mori de vânt? Asta pe lângă eolienele ce împânzesc toată zona pe unde ne-am plimbat noi.  
Canale şi mori de vânt 
O moară de aproape 
În Zaanse Schans sunt în total 8 mori de vânt, iar cea mai recentă a fost construită în 2007.  
Casele tradiționale din regiunea Zaan 
Micul sat din Zaanse Schans 
Dea şi un câine de piatră 
Eu pe un pod.
Trebuie să spun că în week-end-ul în care am vizitat noi Olanda, în Arlon a plouat şi a fost urât, aşa că nu aveam mari așteptări de la vreme. Numai că vremea a ținut cu noi şi am beneficiat de două zile superbe, după care ne-am întors la două săptămâni de ploaie în Arlonia.
A venit într-un sfârșit primăvara şi aici, da la cât de repede au înflorit copacii prevăd o primăvară scurtă şi o vară lungă...
În total în Zaanse Schans sunt trei mori de vânt care produc ulei, trei care taie lemnul, una care produce muștar şi una care produce pigmenți pentru vopsea. Şi uite aşa v-am răspuns la întrebarea de la începutul acestui articol. 
Vă urez un week-end plăcut!!! Nu ocoliţi Zaanse Schans dacă ajungeţi în Olanda :)
Raluca

4 comments:

corina said...

O destinație excelentă. Interesante scopurile în care erau utilizate morile de vânt. Mi-au plăcut papucii de lemn și atelierul .Deea m-a impresionat cât de cuminte era în așteptare. Am trecut destinația pe listă. Mulțumesc! Foarte instructiv.
Un sfârșit de săptămână plăcut!

Aliceee Traveler said...

Papucii aceia mi-au intrat la suflet!!!

Raluk said...

Eu iti multumesc Corina pentru comentariu. Daca ajungi in Amsterdam am inteles ca sunt autobuze care te duc direct acolo.

Raluk said...

Alice, mie imi spui de papuci? As fi cumparat tot magazinul. E asa de interesant. Din pacate noi am fost mai multi si partenerii de calarotie nu au interes pentru astfel de lucruri. Ca ce as fi stat sa analizez fiecare papuc in parte...
Sper sa mai revin totusi. Multumesc mult