Translate

April 3, 2013

Turiștii fashion

Înainte de a începe să vă povestesc despre călătoria mea în Olanda, pe care o amân, recunosc pentru că încă nu s-a sedimentat şi încă sunt aşa de entuziasmată de Olanda de aţi zice că mâine mă mut acolo. Aşa, spuneam că înainte de a vă povesti călătoria mea am să vă povestesc despre o nouă specie de călători, călătorii fashion.
La început, pentru că nu îi înțelegeam, îi disprețuiam. Mi se părea o prostie ce fac ei şi deci nu prea le acordam credit. Da întâi să mă explic. Călătorii fashion în capul meu sunt cei care îşi iau câte o ținută pentru fiecare zi. Îi veţi vedea pe tocuri de 10 mergând prim marile orașe, cu aparate musai asortate cu ținuta, musai de ultima generație. Lor muzeele le sunt cunoscute doar dacă presupun ceva de tip modă, dar în schimb preferă cafenelele, restaurantele, zonele de shopping şi magazinele vintage. Eu una când merg într-o călătorie de vizitat mă îmbrac la propriu cu ce îmi cade în mână. Aleg lucruri comode, pantofi comozi, am totdeauna nikonul greu ca o piatră de moară, ce are propria gentuță deloc fashion, deloc la modă. Alerg la propriu câteodată între obiectivele turistice, intru în restaurante doar de foame şi nici atunci nu le caut pe cele mai interesante şi shopping fac doar dacă rămân fără chiloți.
Cu toate astea trebuie admirați călătorii fashion pentru efortul pe care îl depun. Vorbeam ieri cu o tipă ce face parte din această categorie. Ziua ei începe în oglindă unde musai îşi pune 10 tone de machiaj. Apoi scoate din geamantanul burdușit ținuta pentru ziua respectivă, musai cu pantofii asortați. Îşi savurează croasant-ul la micul dejun şi apoi iese pe străzi. Nu pe orice fel de străzi, desigur pe cele cu magazine, pe care le bate până pe la prânz. Caută cel mai apreciat restaurant pe lista Michelin din zonă şi poposește acolo pentru vreo 2-3-4 ore timp în care "ia prânzul". Iese leneșă din restaurant, mai trage două poze, musai cu ea şi pe fundal clădirile faine din zonă şi merge într-un mall din care mai iese seara şi a doua zi o ia de la capăt. Dacă o întrebi ce a văzut va spune că a trecut razant pe lângă Luvru, dar şi-a făcut poză cu piramida de la intrare, că a citit ea odată o carte despre acea piramidă. Desigur în Turnul Eiffel ea va poza ca o divă, nu vor lipsi ochelarii Channel asortați la o fustă pană şi la tocuri de 15. Din itinerarul ei parizian nu lipsește podul pe care Mr. Big a găsit-o pe Carrie sau o plimbare pe malul Senei şi neapărat un portret la vreun artist de pe acolo.
Călătorii fashion îţi vor spune oricând de unde să îţi "achiziționezi" o geantă la un preț redus, ce magazine faine au văzut prin centru şi unde se face creme brulee cel mai bine în Paris. Habar nu au de prețurile de intrare la muzee şi poate singurul obiectiv în capul lor e locul unde se desfășoară Săptămâna Modei la Paris. Capitale precum Bratislava sau Reykjavik nu le spun nimic, în schimb Paris, Milano şi hai Viena le sunt foarte cunoscute.
Repet am ajuns să îi înțeleg, dar cel mai bine e să spun că am ajuns să îi accept. Suntem câteva miliarde de oameni pe planeta asta şi toţi suntem diferiți. Sunt sigură că pe blogul ei fashion şi style eu nu aş avea ce căuta la fel cum nici pe ea nu o interesează blogul meu. În schimb mă uit ca tuta la pozele de pe blogul ei şi mă mir când şi unde a avut timp să tragă acele cadre, iar ea se uita pe blogul meu la clădiri şi mă mai întreabă din când în când ce am mai vizitat.
Suntem diferite, dar totuși suntem prietene :)
Raluca

2 comments:

Aliceee Traveler said...

Moda pentru unele fete e o pasiune, la fel cum pentru noi sunt calatoriile.
Totusi nu pot sa zic ca lipsa unei unei culturi o ignor total, insa ea cu siguranta are o cultura a modei, a cremelor, a hainelor, a accesoriilor mult mai mare decat a noastra.
Pana la urma sa fi ca scoasa din cutie in fiecare zi necesita pricepere si timp ... pe care eu cu siguranta nu le am

Raluk said...

Nici eu nu sunt asa, dar poate de asta coexistam. Stiu insa ca nu as intreba-o niciodata ce sa vizitez undeva. Pentru asta exista blogurile de calatorii :)