Translate

April 8, 2013

Olanda - Delft, orăşelul care m-a fermecat iremediabil

Nu știu câți dintre voi ştiu câte ceva despre Delft sau câţi dintre voi când îşi planifică o excursie la Amsterdam, trec în itinerariu şi acest mic orăşel. Însă am să încerc să vă conving, dacă nu aţi ajuns deja la Delft, să ajungeți. 
Pe mine m-a atras în primul rând ceramica de Delft. Aşa cum probabil am mai spus sunt nițel obsedată în acest moment cu albastru şi combinațiile de albastru cu alb, deci ceramica de Delft pică fix pe gusturile mele actuale. Aşa că era cumva imposibil să nu pun Delft pe listă. Planurile mi-au fost puţin date peste cap, pentru că eu mă gândeam că e ca în Praga, unde la făbricile de cristal găsești obiecte mai ieftine. Aşa ziceam şi despre Delft, însă chiar nu e cazul. Am vizitat o fabrică şi articolele de la magazinul lor erau mai scumpe decât cele din centru şi la fel de originale şi de calitate. Chestia asta nu am înţeles-o, dar măcar am vizitat o făbricuţă şi mi-a plăcut mult de tot.
Fabrica pe care am ales să o vizităm a fost Delft Pottery de Delftse Pauw . Turul a fost unul extrem de scurt, dar foarte educativ, cel puţin pentru mine. Am aflat mai multe despre procesul de fabricare al obiectelor ceramice, apoi cum se pictează acestea, cum pentru o simplă farfurie e nevoie de 2 săptămâni şi munca unui singur om, cum obiectele din ceranică odată arse au duritatea unei pietre şi se sparg mai greu. A fost foarte interesant.
În fotografia de mai sus sunt prezentate etapele pe care le parcurge un obiect de la stadiul de lichid ceramic, la produsul finit. 
După glazurare obiectele sunt arse, iar la final diferența dintre obiectele glazurate şi cele neglazurate se vede pe această farfurie. 
La faza mea albastră, un astfel de colț ar fi tocmai bun. Sincer mi-aş amenaja aşa un colţ în casă.
Aşa cum vă spuneam, prețurile erau cam mari pentru bugetul nostru, dar nu am putut să nu admir tabloul pictat manual pe ceramică. Totuși 400 de euro, deşi admir toată munca depusă în acel tablou, e cam mult.
Aşa arată făbricuţă de ceramică. 
Însă pe lângă minunile pe care le veţi învăța acolo, merită o vizită chiar şi numai pentru zonă. Să vezi raţe care merg nestingherite pe cărare e ceva ... diferit.  
După fabrica de ceramică am mers în centrul Delft-ului am parcat şi am început să bântuim pe străzi.    
Primul lucru pe care l-am văzut a fost Biserica Nouă sau Nieuwe Kerk. E locul unde sunt înmormântați mai multi membri ai familiei Orange
În faţa bisericii era o piața, iar de o parte şi de alta a pieței erau magazine cu suveniruri. Moara mi-a atras prima atenția.   
Biserica nouă văzută din față. Mi se pare doar mie că ar avea trei culori?
Mi-a părut rău că era o zi cu nori şi evident că pozele au ieşit proaste, deşi am studiat destul de mult pe net ce poţi face în aceste zile pentru a ieşi pozele bune, nu am aplicat ce am învăţat tot timpul. Un sfat era să elimini cât mai mult din cer. Cum aş putea în acest caz? 
Faţă în faţă cu Biserica Nouă se află Primăria din Delft.
Observaţi probabil Piticul Dea lăsat singur în faţa primăriei?
Mi-ar fi plăcut să o vizitez, dar probabil fiind cu o zi înainte de Paștele Catolic era închisă. 
Magazinele de genul celui din fotografie erau prin tot Delft-ul. Pot spune că prețurile nu erau dintre cele mai bune, dar se găseau şi chilipiruri.  
O fotografie în care am încercat să elimin cât mai mult din cer 
Dea lângă unul din canalele ce tăiau Delft-ul.
Mi s-a părut o variantă în miniatură a Amsterdam-ului, dar fără agitația de acolo şi clar cu mai puţine biciclete. 
Poate dacă era mai cald o terasă pe o barjă ar fi fost potrivită. Aşa până şi terasele erau închise. Se impune o revenire în Delft, zic eu.  
O veche firmă, evident albastră. 
Sincer dacă stau să mă gândesc nu vă pot da nici un pont pentru cumpărarea obiectelor ceramice, mai ieftin din Delft. Dacă vă interesează însă să vă cumpărați ceramică autentică de Delft, pe lângă să fie cu alb şi albastru, trebuie să vedeți dacă are monograma unei făbricuţe. 
Farfuria din fotografie costă aproape 500 de euro. :(
Mai trebuie să vă spun că totul în Delft e albastru, deci pe gustul meu? Vă dau câteva exemple începând cu Inima Albastră din Delft.
Un scuter albastru 
O bicicletă albastră 
Chiar şi pantofii dintr-o vitrină erau doar albaștri 
Pentru că era Paştele Catolic, o parcare de biciclete a primit o învelitoare tricotată, tot albastră. 
Când ne pregăteam să plecăm a ieşit soarele. Parcă fotografiile au o altă lumină cu soare, o lumină mai caldă şi mult mai faină. 
Poarta de Est - Oostpoort 
Tot în Delft am dat la un moment dat de o parte a orașului vechi. Şi tot în Delft puteţi vizita centrul Vermeer, dedicat pictorului Johannes Vermeer, Biserica Nouă şi încă vreo trei muzee. Găsiți totul aici
Cam asta a fost vizita la Delft. Fiind primul oraş vizitat în Olanda m-a fascinat la propriu. Am ajuns să cunosc şi să admir îndârjirea olandezilor în lupta cu apa. Dacă mă întrebați acum mi-a plăcut mai mult de Delft decât în Amsterdam.
Raluca

2 comments:

corina said...

L-am trecut pe lista ”de văzut”. Mă pasionează ceramica. Mi-a plăcut și ”simfonia albastră”.
Olanda este o destinație specială.

Raluk said...

Chiar merita si e micut si nu iti ia chiar foarte mult timp. Noi am stat in Delft pentru ca pentru fix aceeasi camera la acelasi lant hotelier plateam in loc de 350 de euro pe doua nopti, 115 euro. Daca ai ocazia sa ajungi cu masina sau sa faci o excursie din Amsterdam, sa vezi si peisajul, prin "satele" olandeze... E altceva :)