Translate

August 30, 2012

Irlanda - Castelul Birr

La Castelul Birr (care am aflat că se pronunţă Băr, cu un r ce abia se aude) mi-am dorit de mult să ajung, ba chiar şi Alin tot mă întreba când mergem acolo, că îl tenta telescopul. Ei bine Telescopul de la Birr a fost cel mai mare din lume pentru o perioadă de 70 de ani şi a fost construit de al treilea Earl of Rosse în 1840. Acest titlu nobiliar a fost instituit de familia Parsons în Irlanda şi nu trebuie confundat cu titlul similar din Scoţia. Familia Parsons, de origine britanică, s-a stabilit în Irlanda în timpul secolului al 16-lea , iar membri ai acestei familii au influențat istoria Irlandei. Castelul de la Birr a fost construit de al treilea Earl of Rosse, cunoscut ca fiind un mare pasionat de astronomie, de aceea nu e de mirare că acest om a ţinut musai ca cel mai mare telescop de pe acea vreme să se afle la el în curte. Întrebarea mea ar fi, când anume se uita el după stele? pentru că acum rare sunt nopțile senine în Irlanda. Poate atunci şi clima era alta, cine ştie...
Revenind la castel, acesta nu se poate vizita pentru că este o reședință privată. Cât ne-am învârtit în jurul lui am văzut un bătrânel care a ieşit şi apoi a intrat în castel. Îmi pot doar închipui cum o fi să ai aşa o casă şi aşa o curte şi ce fel de om trebuie să fii să îţi faci domeniul public. Adică prin curtea ta, prin grădina ta să circule zilnic câteva sute de oameni cu care nu ai nimic în comun. Şi apoi vă daţi seama cam ce însemnau curţi în 1620 când terenul şi o ruina a unui fost castel au ajuns în posesia familiei Parsons? Sir Laurence Parsons a construit castelul ce se poate vedea şi astăzi, iar nepotul său l-a renovat prin 1677. 
Al treilea Earl of Rosse, William Parsons, cel cu telescopul, a făcut castelul cunoscut şi este celebru pentru petrecerile pe care le dădea pentru prietenii lui astronauţi. Timp de 70 de ani telescopul de la Birr a fost cel mai mare din lume şi cu ajutorul lui se putea vedea cel mai departe în spaţiu. Cu ajutorul telescopului, William Parsons a descoperit în 1840 Whirlpool Nebula.
Acesta este telescopul, cum se vede de cum pășești în curtea castelului.
Castelul ce se poate vedea şi astăzi a fost construit pe ruinele unui vechi castel normand din 1170.
Piticul în faţa telescopului, protesta că e lăsată singură
Telescopul dintr-o parte. Deşi m-am chinuit şi mi-am folosit imaginația, nu am reușit să mă prind cum ar fi funcţionat telescopul. Cine îl poziţiona pe orbită? de unde te puteai uita prin el? chestii simple.
Poate pentru cei pasionaţi de astronomie, Telescopul de la Birr nu e chiar o enigmă, însă pe mine m-a impresionat construcţia şi mărimea şi faptul că a fost proiectat într-o perioadă când în România existau încă cele trei principate şi eram încă sub turci.  
Grădina Castelului este una enormă, ce cuprinde pe lângă o cascadă, un răuleţ traversat de mai multe podeţe, un lac, o grădină de arbuşti şi în general mult spaţiu verde, multă iarbă pe care te puteai odihni, ba chiar şi un spatiu de joacă pentru copii.
De altfel şi Castelul Birr ca mai toate obiectivele turistice din Irlanda avea o cafenea şi un restaurant.
Cascada nu este spectaculoasă, este de fapt doar o cădere de apă, o treaptă dacă vreţi să fim corecţi. Însă deşi nu impresionează prin dimensiuni, căderea de apă ar fi produs electricitate pentru Castel, dar şi pentru orăşelul Birr între anii 1880 şi 1950.
Un pod ce făcea legătura dintre malul râului şi Castel
Deşi râul nu pare foarte lat şi nici foarte adânc este traversat de cel mai vechi pod suspendat din Irlanda, construit in 1820.
Chiar dacă eu am văzut doar un râu, cică în curtea Castelului Birr s-ar uni două râuri, Camcor şi Mica Brosna. Ele crează un fel de deltă populată de păsări şi chiar animale sălbatice. De asemenea lacul este de fapt o mlaștină, iar la capătul lui există şi un baraj care poate fi închis sau deschis pentru a inunda, deci iriga, terenurile din zonă.
Grădina a fost gândită de mama actualului Earl of Rosse, pentru nunta ei din 1935. Sera are forma unei catedrale, iar înauntru se află două urne aduse din Bavaria. Tot în grădină se află mai multe specii rare de plante şi copaci, dar şi câteva opere de artă contemporană.
Asta sunt eu pe un fel de canapea sculptată din trunchiul unui copac, ce îmi închipui, că trebuie să fi fost uriaş. În spate exista o canapea identică, practic ambele canapele arătau ca forma de la yig şi yang.
Vizitarea domeniului Birr costă 9 euro, dar puteţi petrece lejer o jumătate de zi tot admirând fiecare lucru din grădină. 
Un punct în minus ar fi parcarea, pe care noi nu am găsit-o. Ceea ce nu înseamnă că nu există, ci doar că e mai greu de găsit. Noi am parcat fără probleme în parcarea pentru autobuzele de turişti, undeva lipit de zidurile ce înconjoară domeniul.
Raluca

2 comments:

Aliceee Traveler said...

Frumoase castelele din Irlanda dar putin cam scumpe si reci parerea mea

Raluk said...

Castelele din Irlanda au un farmec aparte, de reci, nu stiu. Toate casele in Irlanda mie mi se par reci.
Domeniul asta era gandit ca o zi in aer liber, veneai cu paturica, stateai acolo la masa, te plimbai, admirai, pentru asta 9 euro nu e chiar asa o suma... Daca iei strict ce poti vizita, da pretul e cam maricel, dar am vazut si mai scumpe :(