Translate

August 15, 2016

Selfie-uri din vacanță

Dragilor,

circulă un curent pe Internetul ăsta conform căruia e de porc să îți faci poză în fața monumentelor și să o mai și pui pe social media, iar dacă îți faci selfie ești ”un țăran beșit care a strâns și el un an doi bănuți și s-a dus la all inclusive în Turcia”. Nu am mai fi noi dacă nu ne-am porcii și dacă nu am comenta tot ce face vecinul, nu-i așa?
Ei bine, mie îmi place să fac poze în fața monumentelor, cum altfel să arat că am fost acolo? Țărănie, nu-i așa? Acum dacă tu crezi că unghiul ales de tine pentru a poza un monument este unic și diferit față de unghiurile miilor de turiști care au mai pozat acel monument, atunci bravo ție! Și eu fac poze la case, la clădiri și la flori și la tot ce mai văd și e frumos și zic eu că trebuie imortalizat, dar fac și poze cu noi sau cer să mi se facă poze. Ce e așa rău în asta?
Apoi evident unde să le pun (că doar de ce facem poze?) dacă nu pe rețelele de social media? Unde mai pui că Instagram-ul are și niște filtre cool și are și posibilitatea să postezi pe trei rețele sociale în același timp. Super!
Al treilea păcat capital e că mai îmi fac și poze singură, selfie. Cum nu intracționez cu localnicii? Nu vreau să intru în contact cu o ființă umană? Mă doare gura dacă rog pe cineva să ne facă o poză? DA. De cele mai multe ori pozele făcute de străini nu sunt cine știe ce, normal că rog și pe cei din jur să ne facă poze, dar ați fost și voi în postura asta: ați plătit 10-15 euro să intrați la un obiectiv, vă pupați mai abitir jumătatea în fața obiectivului într-un selfie și vine un turist și vă cere să îl ajutați cu o poză. Apăsați repede pe declanșator, nici nu prea sunteți atent dacă respectivii sunt în poză și vă vedeți de ale voastre. Am dreptate? A ieșit, n-a ieșit, ce treabă am eu? Și uite așa ajungi acasă sau în camera de hotel cu o poză mișcată, ștearsă, în timp ce tu te aranjai pentru poză sau poate după minute bune de stat cu ochii în soare pentru că pozarul nu a văzut în viața lui așa un aparat și nu nimerea butonul... Cu selfie ești safe, te uiți exact la poza finală, îți ajustezi o șuviță ieșită te miri de unde, tragi zâmbetul de milioane, ridică cățeaua să intre și ea în selfie și faci click. Încă două click-uri, câteva hashtaguri inteligente și un text acolo și tot Internetul vede că ești în vacanță.
Ce e așa o tragedie? Ce vă mirați așa și vă dați coate? Dragilor, eu lucrez cu social media (asta face un jurnalist care a migrat spre comunicare, ce credeați?), dacă eu nu sunt pe fb, instagram, twitter, linkedin, apoi cine mai e? Cum altfel înveți toate șiretlicurile și toate setările ascunse ale celor de la fb? Cum altfel nu te mai crizezi că te-a tăguit cineva într-o poză? Încercând, postând, tăguind...
Nu vă plac selfie-urile de la monumente? Ghinion! Eu nu am să îmi răpesc bucuria de a face poze, de a călători, de a experimenta locuri și lucruri noi, doar pentru că există 3-4 cârcotași. Să existe!
Dacă v-a plăcut articolul, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: