Translate

December 11, 2014

Luxemburg - Bazar internaţional

Dragilor,

la fiecare început de decembrie în Luxemburg are loc unul dintre puținele evenimente din acest oraş semi-părăsit. El se cheamă Bazar Internațional şi în esență este un eveniment caritabil. Adică toate profiturile de pe urma bazarului se duc spre câte o organizație caritabilă. Pentru noi, muritorii, partea caritabilă e abia ultima pare, dacă e şi ultima. Noi mergem la bazar pentru că e bazar, pentru că ieșim din casă şi pentru că avem ocazia să cunoaștem şi să intrăm în contact cu toate culturile ce sălășluiesc în Luxemburg. Cu alte cuvinte, într-un spațiu expozițional ce se intitulează Luxexpo, se organizează acest eveniment. Fiecare ţară ce consideră că are o comunitate în Luxemburg, poate închiria o tarabă şi poate vinde diverse, de la mâncare la haine şi de la băutură la jucării, însă cumva în spiritul ţării respective. Multe stereotipii sunt confirmate cu ajutorul acestui eveniment, dar nimănui nu îi pasă pentru că totul este făcut cu un scop nobil. Evident că şi România are un stand şi evident că la standul României sunt sarmale cu mămăliguță. Atât de evident e că anul acesta la bazar eu una nu m-am mai concentrat pe obiecte, ci pe mâncăruri. Şi am numărat nu mai puţin de 5 feluri de sarmale de la 5 ţări diferite, cu gust şi compoziție asemănătoare cu ale noastre. Şi când am mai văzut şi micii la standul Egiptului m-am lămurit că facem parte dintr-o cultură globală şi că nimic nu e pe de-întregul al nostru, dar în acelaşi timp toate pot fi româneşti. Aşa că, de ce nu?
Standul României avea de toate pentru toţi. Mie mi-a plăcut amenajarea. Avea şi suveniruri şi mâncăruri ambalate şi cărţi şi salămuri şi brânzeturi şi varză murată şi magneți şi fluiere şi tablouaşe, de toate. 
şi cutii pictate şi linguri pictate şi farfurii
şi lumânări şi magneţi 
Sarmalele, însă erau de la Azerbaijan 
Ele sunt. Mi-am şi cumpărat şi erau chiar bune. Aveau un fel de condiment ce eu l-aş identifica ca fiind curry, dar nu bag mâna în foc.  
Standul Pakistanului 
Scandinavia cu decoraţiuni de Crăciun 
Portugalia cu vinul de Porto 
Belgia cu berea de abaţie 
Canada cu sirop de arțar şi ciorapi tricotaţi 
Islanda, cu tricotaje groase, zic eu, rezistente la umezeală şi cu alifii pentru mâini crăpate. 
Polonia cu decoraţiuni ce semănau cu ale noastre 
Italia cu genți cică de firmă şi cu bijuterii din metal 
Irlanda cu Guinness şi prosoape pentru ceai 
Pulovere Aran - chiar vreau să scriu cândva despre aceste pulovere. Au descrieri similare cu cele ale iilor, iar istoria lor este foarte interesantă. Cele de la bazar nu erau originalele pulovere Aran, dar arătau bine. 
Libanul cu diverse decoraţiuni şi nimicuri 
Germania cu decoraţiuni de Crăciun 
Sarmale libaneze 
Micii egipteni 
Japonia cu o tombolă 
Austria cu ciocolată bună la preţuri şi mai bune, 3 ciocolate la 4 euro, şi cuţite 
Coreea cu haine colorate 
Mexic 
Turcia, cu nişte decoraţiuni la nişte preţuri fenomenal de mari 
Argentina cu mâncare şi bere 
Sarmalele greceşti 
Rusia cu păpușile din lemn 
şi o doamnă cu un chipiu mai mare decât capul ei 
Ţările baltice 
Sarmalele româneşti 
Standul României
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: