Translate

December 9, 2014

Belgia - Castelul Jehay

Dragilor,

long time no see cum ar zice irlandezul :) M-am luat cu treaba şi în mare cu masterul şi mi-a ieşit complet din cap treaba cu blogul. Abia aştept să vina "vacanţa" sa vă povestesc mai multe şi să am timp să mă concentrez pe blog şi pe ii şi pe chestiile care chiar îmi plac.
Însă m-am gândit că decât să nu vă apun nimic, mai bine vă arat poze. Mie mi-au plăcut, e drept, mi-au plăcut mai mult când le-am făcut, acum nu îmi mai plac chiar aşa tare. Acum mult timp, vreo patru săptămâni să tot fie am ajuns noi la Jehay şi cum era închis pentru renovare nici nu l-am vizitat aşa că impresiile nu au cum să fie foarte pozitive. Însă castelul e frumos, e ochios dacă vreţi. Şi mie mi se pare că semăna foarte bine cu cel din Olanda. Şi nici nu e de mirare pentru că acest castel e în provincia Liege la nici jumătate de oră de granița Belgiei cu Olanda. Şi acum mă bazez că vă mai amintiți şi voi ceva de pe la istorie şi că de fapt ştiţi că Belgia e împărțită pe lung în două, în partea franceză şi partea flamandă, adică olandeză. 
Castelul e construit în secolul al XVI-lea şi restaurat în secolul XIX şi este şi azi reședința unui conte, deci este casa cuiva. El totuşi se şi vizitează, din aprilie până în octombrie, iar una dintre expoziții era despre comorile Irlandei. Mi-ar fi plăcut să o văd. 
După cum vedeţi castelul nu e doar un castel, ci un întreg ansamblu ce cuprinde şi o biserică, ce era deschisă, ar înauntru era o slujbă ceva şi nu am intrat. 
Pentru că nu am putut intra în castel, i-am dat un rotocol şi l-am pozat din toate direcțiile din care se putea poza. 
Cu siguranţă vom reveni în aprilie, când s-o mai încălzi, pentru că mie mi se pare foarte fain castelul. 
Nu am înţeles care era treaba cu decoraţiunile exterioare şi cred că e unul dintre primele castele pe care le văd ca având astfel de decoraţiuni. În general au stema familiei şi cam atât, decoraţiunile exterioare ale unui castel țin de numărul de turnuri, de poziționarea ferestrelor şi mai puţin de tencuială, de aspectul exterior. Aşa că îmi închipui eu dacă la exterior s-au chinuit atâta, cum arată interiorul?
V-am spus că castelul se putea înconjura, iar într-o latură am găsit această cruce în copac.  
Castelul din alt unghi 
Castelul şi biserica 
Când am vizitat noi castelul Jehay era toamnă, frumoasă, în culori calde şi vii. Acum e deja iarnă, nu prea mai vezi frunze, e din ce în ce mai frig şi ne așteptăm să ningă. 
O ultimă privire spre castel
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: