Translate

September 12, 2014

Germania - Mettlach - Muzeul Ceramicii

Dragilor,

cu toții ştiţi cât de mult îmi place mie ceramica, nu cred că trebuie să vă mai spun. Am vizitat toate muzeele din zonă care au această temă, m-am informat despre ceramica tradițională belgiană, nemțească sau franceză, sunt mândră cu ceramica românească, am casa plină şi sper ca vreodată să fac şi eu un vas mic la o roată. În fine. Normal că mă informasem şi despre ceramica din Germania şi ştiam că în zona asta a fost un mare centru ceramic, în parte datorită pământului lutos din zonă. Însă a fost, cândva, pentru că a venit firma Villeroy and Boch şi a cam monopolizat tot ceea ce înseamnă ceramică şi a dus-o spre porţelan. Acum firma asta produce de la obiecte ceramice de uz gospodăresc, la chiuvete, iar magazinele sale sunt peste tot în Germania şi Luxemburg. 
Numai că era o duminică ploioasă. Alin a căutat unde să mai mergem. A găsit Muzeul Keramik din Mettlach şi m-am lăsat păcălită. Însă nu îmi pare rău că am ajuns şi pe acolo. E pe drumul din Luxemburg în Saarbrucken şi totdeauna m-a atras panoul de prezentare al muzeului. Aşa şi ce dacă Keramik în germană e şi porţelan? E de fapt este muzeul firmei Villeroy and Boch şi e interesant de văzut cum a evoluat şi porţelanul.
 Am zis că era o zi ploioasă? O zi când nu îţi prea dorești să nu găsești cu ușurință muzeul sau intrarea? Noi nu le-am găsit, deşi muzeul e în ditamai clădirea, am trecut pe lângă intrare pentru că nu era prea evidentă şi am ajuns într-un parc. Acolo era această biserică părăsită ce mie mi-a părut că seamănă cu una din Bucureşti.
Arbore de Ginkgo, era unul şi pe Copou, în Iaşi, iar lângă el era cafeneaua cu acelaşi nume.
Muzeul prezintă, evident, obiectele fabricate de ei. Eu nu mă omor după nu ştiu ce farfurii, cred de fapt că noi utilizăm cele mai ieftine farfurii de la IKEA. Erau ieftine şi durabile. 18 euro un set cu farfurii mari, mici şi castronele. Parcă nici nu îţi pare rău dacă ciobești vreuna.  
Acest ceainic era din fier şi costa 27 de euro la outlet. Nu vreau să ştiu cât costă în magazin. 
Pe lângă obiectele pe care le produc acum, în muzeu era şi o istorie a porțelanului. Mie mi-a plăcut mult acest set. Era cu albastru şi semăna a ceramică.  
Din muzeu 
Totuși vizita până la Mettlach nu a fost chiar degeaba. Magazinul muzeului e chiar outelul Villeroy and Boch şi lângă outlet era un magazin tot cu preţuri de outlet, dar doar cu produse de Crăciun. Să vă spun că pe bombonieră am dat 10 euro şi că în perioada Crăciunului, în magazinele lor, una identică ajunge şi la 50 de euro? Globurile mici au fost 2 euro, fiecare, iar globul mare 4 euro. În timpul Crăciunului nici nu mă puteam apropia de magazinul lor, cred ca nu îmi permiteam nici taxa de intrare, dacă ar exista vreuna. Da sunt din colecţia de anul trecut. Voi ce ma doare! Cred că am să le arunc :)
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

2 comments:

Vulpita Calatoare said...

La Toronto exista unul dintre cele mai mari muzee de ceramica si portelan din lume. L-am vizitat de curand, sper sa postez un material despre el, cat mai curand. Deocamdata am postat doar imaginea unei lucrari care mi s-a poarut foarte interesanta, Nu-ti spun mai multe despre ea, sa-mi spui tu cum ti s-a parut!
Numai bine iti doresc!

Raluk said...

Da ce ai pus tu deja pe blog e altceva, nu tarnismele mele. E ceramica, contemporana. Mi se pare ireal cum a reusit el artistul, pe roata, sa scoata copii aia. Foarte tare. Trebuie sa fie foarte fain sa ai astfel de muzee in orasul in care locuiesti. Muzeele din Luxemburg sunt in cladiri foarte faine, insa exponatele cam lasa de dorit :(