Translate

September 5, 2014

Belgia - Bruxelles - Covorul de flori

Dragilor,

trebuia să ajungem la covorul de flori de la Bruxelles, un eveniment ce se întâmplă o dată la doi ani. Suntem relativ aproape de Bruxelles, în Luxemburg era un week-end prelungit, aşa că de ce nu? Nu pentru că nu îmi place aglomerația, iar Bruxelles e un oraş aglomerat prin definiție aşa că în zilele în care covorul e întins e şi mai aglomerat. Însă o dată în viaţă merită să vezi şi care e treaba cu covorul de flori. Aşa că asta e exact ceea ce am făcut.
Covorul este asamblat în Grote Markt şi ține doar 3 zile. Cineva ne-a sfătuit să mergem în primele zile, eventual cele care nu pică în week-end, însă aşa s-a putut. Aşa cum puteţi vedea şi din poze piaţa e destul de plină, însă noi ne-am strecurat şi am reuşit să facem poze. Însă covorul se vede şi mai bine şi mai întreg de sus. Aşa că am stat la coadă să urcăm la balconul primăriei. Nu a fost cine ştie ce mult timp pentru că mergea repede. Practic într-o oră am stat la coadă, am văzut primăria pe interior, am făcut poze de la balcon şi am şi ieşit din piaţă. Deci nu e chinuitor deloc.
Covorul de flori de la Bruxelles are de fiecare dată o temă. Anul acesta tema a fost "50 de ani de la acordul Belgiano-Turc"  în urma căruia s-a dat startul migrației turcilor în Belgia. A fost foarte tare să văd că într-un fel se sărbătoreşte migrația şi nu se arată cu degetul. În zilele noastre, la 50 de ani de la semnarea acordului, există aproximativ 220 de mii de turci născuți în Belgia. 
Covorul de flori a vrut să copieze unul din covoarele turcești. Mi-a plăcut să aflu că tradiția din jurul covoarelor turcești se aseamănă cu tradiția din jurul iilor româneşti sau chiar a covoarelor țesute. Covoarele turcești, denumite carpete sau kilims, sunt păstrate în familie, moștenite din generație în generație, iar dacă primești un covor turcesc în dar, înseamnă un semn de maxim respect şi prețuire. Cele mai scumpe covoare turceşti sunt cele din Anatolia.  
Balconul este strâmt şi înghesuit, însă lumea e civilizată şi îţi vine repede rândul la stat la balcon. Am făcut şi noi poze şi ne-a şi pozat cineva. 
Floarea reprezentativă pentru Turcia este garoafa. Probabil deja ştiaţi asta. Însă ştiaţi că de fapt lalelele au venit în Olanda din Turcia? 
Însă covorul de flori de la Bruxelles este făcut tradițional din begonii. Covorul are 75 de metri în lungime şi 25 în lățime şi cuprinde 1800 de metri pătrați de begonii. Pe fiecare metru pătrat sunt în jur de 300 de begonii. Crearea lui durează 2 ani de la design la cultivarea florilor şi apoi asamblarea lor.
Primul covor de flori a fost asamblat în 1971, iar tema lui a fost Arabescuri Ornamentale. În 2012 covorul a omagiat Continentul African, iar în 2010 Președinția Belgiana a Consiliului Uniunii Europene.
Seara în jurul covorului se desfășoară un spectacol de lumini şi muzică şi de asemenea se poate ajunge şi seara în balconul primăriei pentru a fotografia covorul.  
Begoniile sunt ținute în viaţă timp de 4 zile cât durează evenimentul. Florile sunt plantate într-o suprafață dintr-un material special, colorat în forma covorului. Astfel ca voluntarii să nu greșească culorile şi deci modelul. 120 de voluntari participă la crearea covorului şi direcționează lumea spre balcoane, taie bilete şi dau indicaţii şi explicații. Un bilet ce îţi dă accesul la balcon e 5 euro, dar primești o broșură, destul de interesantă, în 3 limbi, dintre care una e şi engleza. Din acea broșură vă scriu eu acum :)
Acesta este balconul şi el decorat cu flori. De altfel toată primăria era decorată cu flori. Mai făceai o poză, mai discutai cu vecinul de rând şi timpul trecea repede, deşi coada pare destul de lungă.
Aceasta este panorama covorului. Am pierdut progrămelul cu care făceam panorame şi cu unul găsit online asta e tot ce a ieşit şi a unit doar 3 poze. Nu vreţi să vedeţi panorama din 7 poze cum a ieşit :D. Deci dacă ştiţi vreun progrămel gratuit şi eventual online de făcut panorame nu ezitați să îmi scrieți.
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: