Translate

August 5, 2013

Parada Elefanţilor - Luxembourg

Nu ştiu cum de nu am scris de Parada Elefanților mai devreme. V-am zis eu să staţi cu ochii pe facebook ca acolo am pus cred că deja de două săptămâni. Sunt foarte aiurită în ultima vreme, asta e clar. Săptămâna trecută mă dădeam peste cap că nu am subiecte pentru blog, că nu fac nimic interesant, că am intrat în rutină şi na că era ditamai subiectul şi eu nu îl tratam deloc, ba aveam şi informațiile necesare şi câteva poze şi tot degeaba.
Așadar dragilor, asta cu elefanții e o acțiune de talie internațională, adicătelea nu s-a întâmplat doar în Luxembourg ci cam peste tot în lume. Contrar a ceea ce am găsit pe net, elefanții nu sunt simbolul Luxembourg-ului, chiar dacă sunt ei drăgălași aşa şi pictați frumos şi trebuie să recunosc mai colorează orașul. Eu prima dată am dat de elefanţi pe 24 iunie de Ziua Iei, despre care am scris aici. Am şi pus poza cu elefantul chiar pe blog, da să îmi dea prin cap să caut, să mă documentez, să văd care e treaba cu elefantul portocaliu...n-ai să vezi. Probabil că timpul pentru un subiect e atunci când trebuie să fie şi nu când vrem noi.
Apoi într-o zi călduroasă de iulie când umblam după acte am zărit camionul cu elefanți. I-am făcut o poză, am pus-o pe facebook, dar iarăși nu m-a dus capul să văd despre ce e vorba. Cred că până la urma facebook-ul ăsta dăunează grav deprinderilor mele de blogger/jurnalist.
Şi ajungem în ziua în care am fost la Cafeneaua Limbilor, despre care am scris aici, când am văzut iarăși elefanții, de această dată împrăștiați prin tot centrul. Acesta mi se pare cel mai frumos, poate pentru că a necesitat cea mai multă muncă. Pe site-ul Paradei sunt filmuleţe cu artiştii care pictau sau în acest caz construiau elefanţii. 
Aşadar Elephant Parade sau parada elefanților este o expoziție în aer liber menită să facă cunoscută, să aducă în atenţia autorităţilor şi să adune fonduri pentru conservarea elefantului asiatic. Pe scurt artiști din țările sau orașele unde va poposi parada pictează aceşti elefanți, ei sunt expuși în zonele centrale, iar după o perioadă sunt vânduţi la licitație. Cu cât elefanţii sunt mai ochioși cu atât ei vor strânge mai multe fonduri la licitație. Chiar şi în perioada în care sunt expuși oamenii pot dona în conturile paradei care mai apoi le împarte organizațiilor care se ocupă cu protejarea elefantului asiatic. Există 13 astfel de organizații care sunt sprijinite din fondurile strânse de Elephant Parade.
Probabil vă întrebați de ce sunt pui de elefant. Păi povestea e că puii de elefant sunt de fapt o copie fidelă a elefantului Mosha care şi-a pierdut un picior după ce a călcat pe o mină. Deşi teoretic ar fi fost lăsată să moară, Mosha a fost îngrijită de cei de la Spitalul Elefanţilor de la Lampang şi chiar i s-a creat o proteză. În 2013 Mosha a împlinit 6 ani, iar proteza îi este schimbată în fiecare an pentru că elefănţica este în creștere. Astfel ea în fiecare an trebuie să înveţe să meargă cu noua proteză. Mosha a fost ajutată de fondurile strânse de Elephant Parade şi la fel şi alţi elefanți din Asia.  
Parada Elefanţilor a fost creată de Marc şi Mike Spits (tată şi fiu) în 2006. Ei au fost inspirați de cazul elefantului care şi-a pierdut piciorul şi în 2007 prima paradă a fost organizată de orașul Rotterdam, iar organizaţia care se ocupă de Mosha a fost prima care a beneficiat de fondurile strânse cu această ocazie. 
În 2008 Parada Elefanţilor a ajuns în Anver, Belgia, iar în 2009 în Amsterdam, Olanda. Şi noi când am fost în Amsterdam am mai găsit elefanți. Erau cei cumpărați de diverse organizații şi expuși la sediile acestora. Dacă vă mai amintiți şi în Bucureşti a fost o acțiune asemănătoare, cu văcuțele colorate. 
Din 2011 s-a înființat organizația caritabilă Asian Elephant Foundation şi doritorii pot dona oricând în conturile acestei organizații. În acest moment Parada Elefanţilor se află în Luxembourg şi Trier până în octombrie, iar în America va începe în septembrie.
În momentul în care scriu acest articol site-ul paradei nu merge sau poate nu mi se deschide mie, ideea e că nu pot pune link-ul aici. Aşa că mă voi baza tot pe pagina de facebook a acestui blog, unde există deja link către site-ul paradei. 
Elefantul asiatic este pe cale de dispariție în mare din cauza interacțiunii cu oamenii şi a faptului că cele două specii îşi împart teritoriile. Parada Elefanţilor îşi propune să atragă atenţia asupra acestui fapt şi să asigure conservarea şi protejarea elefantului asiatic. Din 2012 parada elefanților finanțează clinicile mobile pentru elefanți pentru că această specie îşi are aria de întindere pe teritoriul a 13 țări. 
Acesta este un articol muncit pentru că mi-a plăcut subiectul şi pentru că totdeauna când sunt în criză de timp şi am o mie de alte lucruri de făcut, prefer să las tot şi să fac ceea ce îmi place. L-am scris pentru a face puţină lumină. Elefantul nu este simbolul Luxembourg-ului ci leul roşu. Cel puţin aşa zice wiki şi eu o cred.
Săptămână faină!!!
Raluca

2 comments:

Vulpita Calatoare said...

Interesanta si colorata initiativa!
Cea din Romania, cu vacurele, nici acum nu stiu pentru ce a fost :-)

Raluk said...

:) Nici eu nu stiu. Tot ceva caritabil. Bine ai revenit