Translate

August 16, 2013

Bruxelles - Muzeul Costumelor şi al Dantelei

Dragilor,

gata nu vă mai plictisesc cu Bruxelles-ul. E ultimul articol despre Bruxelles din această serie, adică până ajung din nou ca turist în Bruxelles. Articolul de azi este despre un muzeu mic, dar care mie mi-a plăcut foarte mult. Chiar nu mă aşteptam să îmi placă. Am mers acolo pentru că m-au atras pozele pe care le-am văzut pe internet şi pentru că am o prietenă care se mișcă în domeniul acesta. 
V-am mai spus că nouă ne-a surâs norocul şi am vizitat Bruxelles-ul într-o duminică în care nu am plătit intrări la muzee, deci nu aș ști cât e de obicei intrarea la acest muzeu.
Un pont pentru cei care ajung în Bruxelles, la muzee pe spatele biletului există reduceri de un euro la alte muzee. Să spunem că plătiți intrarea la Muzeul Bruxelles-ului, aveți reducere un euro la intrarea la Muzeul Costumelor. 
Ştiu un euro nu pare mult, dar dacă sunteţi ca noi, adică vizitați multe muzee, un euro de acolo, unul din altă parte şi uite vă puteţi lua un suvenir în plus sau un suvenir mai valoros...
Muzeul Costumelor şi al Dantelei se află pe strada Violette la numărul 12. Practic cum mergeţi spre Pişărcos e a doua stradă la stânga din Piaţa Mare. Pe mine m-a atras decorațiunea din fier forjat, că altfel muzeul nu atrage prin nimic dacă îl vedeţi din stradă. 
La fel, nu ştiu care e treaba cu colecțiile, la modul că nu ştiu la cât timp se schimbă, dar am înţeles că primul etaj este destinat colecției temporare şi doar la ultimul etaj este colecţia permanentă.  
Eu am prins o expoziție dedicată modei din anii 70. Am făcut poze doar la ce mi-a făcut cu ochiul şi nu ştiu dacă vi se pare şi vouă, dar moda anilor 70 a revenit în forță.
Eu rochița din prima fotografie, poate mai scurtă, aş purta-o şi acum.  
Să mai spun că bluzele gen ii, saboții cu talpă de lemn, blugii evazați, tricotajele şi aplicațiile pe materiale se poartă şi acum? 
Aceasta cică ar fi rochia unei ţărănci, la cea albastră mă refer, care muncește în fermele de animale. Mă scuzați da mi se pare foarte la modă. 
Ca să nu mai spun că îmi place foarte mult colierul. 
Şi dacă rochia albastră nu v-a convins că moda anilor 70 s-a întors, rochița de plajă cu sandale cu platformă există într-o formă identică la H&M. 
Ba chiar magazinele din Luxembourg sunt pline de saci de rafie şi nu cred că nu aţi observat că eșarfele au revenit la modă... 
Albastru combinat cu alb şi roşu. 
Legat de albastru, că tot sunt eu în perioada albastră, hainele mele au căpătat şi ele culoarea asta. Ba mai mult şi hainele lui Alin au accente de albastru. Ei se pare că toată lumea e în perioada albastră pentru că în Piaţa Mare din Bruxelles am numărat, în același timp erau 32 de persoane cu tricouri de aceeași culoare cu a lui Alin... 
Rochie cu maci. E de fapt o rochiță cu bretele şi pe deasupra are un bolero de aceeași culoare, iar fusta e despicată în faţă până sus. 
V-am spus că la ultimul etaj există o vitrină dedicată colecției permanente. Aşa se face dantela tradiţională belgiană, unul dintre cele mai cumpărate suvenire din Bruxelles. 
Desigur există şi o secțiune dedicată copiilor. 
Teniși port de vreo doi ani, nu mai ies din ei, da parcă şi bocancii îmi sunt cunoscuți :) 
Nu mai sunt la curent cu moda din România, dar în magazinele din Luxemburg există astfel de haine cu astfel de imprimeuri. Şi parcă astă iarnă am văzut această combinație şi prin Luxembourg :)
Că tot sunt eu în perioada albastră, mi s-a părut floarea albastră de pe rochie de foarte mult bun gust :)
Raluca

No comments: