Translate

August 19, 2013

Debenhams a plecat din România. Ce poate însemna asta?

Da ştiu nu e tocmai genul de articol cu care as fi început eu descrierile a tot ce am vizitat în România, dar mi se pare că e o știre importanta şi că cei care ar fi trebuit să vă atragă atenția nu au făcut-o.
Totdeauna am spus că totul trebuie privit cumva din afară, că ne este ascunsă o vedere în ansamblu. Eu vă dau faptele, privirea în ansamblu o las pe seama voastră.
Știrea că Debenhams a plecat din România apare prima la o căutare pe google pe un blog. Nu pe un ziar financiar cum mi s-ar fi părut corect. Într-adevăr dacă săpați mai mult, știrea apare într-o forma indescifrabilă şi în ziarele din România.
De acord cu unii dintre voi că poate la Debenhams erau prețuri mari (comparate cu H&M mie una mi se păreau la fel). De acord de asemenea că nu toți cititorii mei şi-au cumpărat vreodată ceva de la Debenhams. În provincie nici nu cred că știe lumea ce e Debenhams şi dacă e să o spun pe aia dreapta nici în București nu cred că ştia lumea care era treaba cu acest brand.
În contextul în care probabil vă întrebați de ce scriu eu despre așa ceva, gândindu-vă poate că nu aţi cumpărat niciodată nimic de la Debenhams, vă mai dau o ştire pe care ar fi trebuit să o auziți peste tot, la canalele TV de ştiri, la radio şi să o citiți în ziare: Investițiile străine directe au scăzut cu 19 la sută în primul semestru. Este al patrulea an consecutiv când acestea scad.
Vă sună cunoscut? S-au îngălbenit vreodată ecranele televizoarelor la așa o știre? Mă îndoiesc.
Nu este important sau nu se lasă a înțelege că ar fi important. În schimb l-am văzut pe Tăriceanu la mare pe toate posturile de ştiri, ca şi cum cei care fac aceste ştiri se duc la mare la costum.
Dacă tot nu v-aţi prins despre ce vorbesc eu şi dacă tot aţi ajuns cu cititul până aici vă reamintesc că în 2007 am intrat în Uniunea Europeană, moment în care am încetat să mai fim România singură, o țară cu munți şi deschidere la mare şi multe bogății în subsol, ci am devenit parte a unui organism. Organism care s-a angajat ca la 7 ani de la aderare (1 ianuarie 2014) România va deveni membru cu drepturi depline.
Să fie asa, oare?
Raluca

2 comments:

Vulpita Calatoare said...

Pai, de bine nu prea pare a fi! :-(
Dupa ce ca sunt putini investitori straini in Romania, mai pleaca si aia care au venit, cu chiu cu vai!

Raluk said...

Ma bucur ca macar cineva este de aceeasi parere cu mine...