Translate

March 27, 2013

Cat de mult vă documentati înaintea unei călătorii?

Din start spun că nu judec pe nimeni şi nu spun că ce fac eu este bine sau rău, doar îmi pun o întrebare, la care sper să obţin câteva răspunsuri.
Cât de mult vă documentați înaintea unei călătorii?
Eu recunosc sunt un control freak, nu plec cu capul în traistă nici până în Luxemburg, la 20 de minute de Arlon. Eu trebuie să știu exact unde mă duc, cum ajung acolo, cât stau, cum mă întorc. Nu plec niciodată fără o hartă, fără un bilet dus-întors. Şi astea nu sunt călătorii.
În cazul meu cu cât călătoria este mai scurtă, de tip city break, cu atât documentarea este mai riguroasă. Cred că de fapt îmi place mai mult să visez cu ochii deschiși citind site-uri, bloguri, trimițănd mailuri, făcând rezervări, decât când sunt acolo.
Acolo cel mult caut o încadrare mai ciudată a pozelor, mă bucur de o mâncare sau de un suvenir. Dacă vă vine să credeți eu cercetez pe net înainte şi ce suvenire se cumpără din acel loc. Şi de obicei am idei precise şi fixe. Adică Olanda-Amsterdam papucii de lemn, morile de vânt, lalelele, bicicletele şi brânza. Deci programul meu va include clar câte ceva care să mă învețe cât mai multe despre toate aceste lucruri.
De unde mă documentez? Din cărți de genul Top 10. Sunt cele scoase în România de editura Litera. Sunt cărți mici, ce îmi încap şi în buzunarul de la spate al blugilor şi mi-au salvat multe dintre călătoriile scurte. Apoi pe Internet. Într-o primă fază de pe site-uri gen wiki. Apoi de pe site-ul orașului sau de pe site-uri de genul tripadvisor. Dau pe google what to do in... şi citesc site-urile mai cunoscute. Dacă am la dispoziție doar 3 zile dau pe google chiar 3 days in ... Apoi, poate cel mai important citesc bloguri de călătorii şi văd ce au vizitat alții înaintea mea, ce părere au ei despre locurile alese de mine spre vizitare... Notez totul pe foi ușor de pus în carte şi fac planul pe zile.
O să spuneți că sunt nebună, dar în Istanbul de exemplu în doar 3 zile am fost extrem de eficienți şi nu am ratat decât un obiectiv turistic şi ăla pentru că era închis. Şi să nu credeți că doar prin muzee am stat. Am încercat şi bucătăria turcească, am încercat şi terasele lor pe caldarâm şi narghileaua şi muzica tradițională live, asta pe lângă bazaruri şi magazine unde ne târguiam ca turcii.
Aşa sunt eu şi în lumina celor pe care tocmai vi le-am înșirat aici nu înțeleg cum unii oameni se pot lăsa pe ultima clipă sau nici chiar pe aia. Merg undeva la modul că văd acolo ce vor vizita sau nici măcar nu vizitează, se plimbă pe străzi şi văd clădiri. Şi asta ar fi ok, dacă e cald afară, dar ce te faci dacă plouă? Stai în camera de hotel?
Aşa că dragilor vă rog să nu mă lăsați nelămurită.
Cât de mult vă documentați înaintea unei călătorii?
Raluca
P.S. Fotografia este de aici. Am uitat să menționez încă o țăcăneală, mă uit pe poze şi încerc să ajung exact în locul de unde au fost făcute, să le reproduc :)

2 comments:

Larisa said...

Cam asa fac si eu. Citesc prin carti sau ghidurile turistice, pe internet pe siteurile oficiilor de turism in primul rand, apoi pe diverse alte site-uri sau bloguri de calatorii etc.
Dupa toate astea imi fac un mic plan, imi stabilesc ceva obiectivele turistice care ma intereseaza si vreau sa le vad, eventual imi scot o harta turistica a orasului.
Desigur daca este cazul, ma uit si pentru transportul in comun, un hotel bine pozitionat sau restaurante unde pot manca ceva specific zonei.

Raluk said...

Da si eu aleg hotelul cat mai aproape de centru, da nu foarte scump. Noi avem cateva cerinte: sa ne primeasca cu caine, sa aiba parcare, daca mergem cu masina, sa aiba internet si evident sa aiba baie in camera. Pentru toate astea booking.com este foarte eficient si nu m-a dezamagit pana acum.
Deci tu esti ca mine. Inca mai astept sa imi raspunda cineva care nu e ca noi :)