Translate

March 13, 2013

Belgia - Bastogne

Habar nu aveam că între Arlon şi Bastogne este o luptă continuă legată de cine să fie capitala regiunii. Arlonezii zic ca Arlon e cel mai vechi oraş al regiunii şi deci el ar trebui să fie, bastognezii zic că Bastogne are mai multe magazine, are viaţă şi mai face şi bani, deci el ar trebui să fie.
Spun că habar nu aveam până nu am ajuns în Bastogne. Era duminică şi în afară de o biserică şi vreo stradă goală nu mă aşteptam să văd prea multe. Oho cât m-am înşelat. Bastogne avea viaţă, magazine deschise duminica, magazine interesante, magazine cu mii de rafturi cu vinuri, magazine de carne, restaurante si pub-uri. Comparat cu Arlonul unde duminica zici că toţi sunt morţi şi îngropaţi, Bastogne da frate avea ceva. L-am pus pe Alin să îmi facă o poză cum ies dintr-un magazin duminica, nu am cumpărat nimic, la noi sâmbăta e zi de cumpărături şi cam aveam de toate, dar e bine de știut că ai posibilitatea de a cumpăra ceva duminica, dacă îţi lipseşte. În Arlon nu am această posibilitate.
Da nu e corect nici faţă de cei care ar lucra duminica, dar nu e corect nici faţă de cei care lucrează o săptămână întreagă şi sâmbăta trebuie să meargă la cumpărături, să îşi recicleze gunoiul, să mai viziteze şi un muzeu, să îşi mai spele şi mașina şi dacă mai apar şi lucruri neprevăzute ca stricarea unui bec, mai trebuie o vizita şi la Brico, practic o zi nu ajunge. Unde mai pui că în timpul săptămânii magazinele din Arlon se închid la 18, când ora 18 e abia ora când cei care lucrează în Luxemburg ies de la serviciu. Da ce faci dacă vrei să te tunzi, vopsești, coafezi? Îţi iei o zi liberă? Pleci cu 3 ore mai devreme de la serviciu? Arlonezii nu se gândesc la aceste aspecte practice. Ar putea şi ei foarte bine să îşi ţină închise magazinele până la 16, că oricum dimineaţa nu e nimeni pe străzi şi de la 16 la 22 să le ţină deschise. Sunt şi mai puţine ore de muncă şi garantat sunt mai mulţi clienţi. Ei bine, nu. Mă şi întreb din ce se întrețin unele magazine. E unul specializat pe costume bărbătești. Cine îi vizitează şi mai ales cum îşi scot chiria, când ei la 18 pun anunțul pe ușă. Şi acum sincer cine îşi cumpără costume? Corporatiștii care lucrează în Luxemburg. Da mă întreb oi fi eu nebună şi nu văd care e răspunsul sau pur şi simplu nu le pasă?
Trebuie să vă spun că Bastogne (ca şi Arlonul) e de dimensiunile Hârlăului poate Paşcaniului, deci nu vă imaginați cine ştie ce centru, ce clădiri. Părerea mea e că aceste localități au fost sate care datorită apropierii de Luxemburg au fost transformate în orașe, parte şi pentru că toţi cei care veneau să lucreze în Luxemburg alegeau să locuiască în Belgia pentru că e mai ieftin.
Aşadar Bastogne, e diferit de Arlon, pentru că pare mai nou şi mai animat. Şi cu ocazia asta mi-am dat seama unde se duc arlonezii în week-end, la Bastogne. Trebuie să fie şi arlonezi, că prea e plin orașul ăla. În schimb în Bastogne am văzut același tip de case aparent noi, cu curţi bine îngrijite, cu străzi curate, asta la periferie sau suburbii.
Pe noi gps-ul ne-a dus în centrul orăşelului, mai exact într-o piaţă cu o biserică şi un turn ce mi-a adus aminte de culele din România. Judecând însă după ce am văzut cred că centrul e într-o altă piaţă, înconjurată de restaurante şi pub-uri şi unde în mijloc e o parcare şi un centru de informare turistică.
Pentru mine a fost interesant că am realizat că nu toată Belgia e precum Arlonul şi că atât de aproape poţi găsi ceva atât de diferit.
Turnul Biserica Sf. Petru
Biserica Sf. Petru
Turnul Clopotniţei? 
Sincer habar nu am pentru că spre deosebire de Irlanda unde tot ce poate avea o valoare turistică e speculat la maximum şi unde şi pe caldarâm găsești tăblițe cu explicații, în Belgia se presupune că te informezi de la centrul turistic şi atât. Cum noi am ajuns duminica...centru turistic era închis.
Un magazinaş cu decorațiuni ce mi-a plăcut foarte mult. 
Un restaurant a cărei fațadă voia să imite un vagon de tren
Un alt magazinaş interesant. 
De această dată este unul care vindea carne şi preparate din carne
Şi chiar Muzeul porcului.
Din păcate tot un magazin de carne. Tare mi-i că porcul era expus în secțiune :)
Raluca

2 comments:

corina said...

Frumoasă localitatea asta Bastogne. Pozele cu fântâna arteziană și Deea mi-au plăcut în mod deosebit. Am citit puțin pe Google și am văzut că a fost un loc important în Ofensiva din Ardeni. Trebuie să te reîntorci pentru mai multe poze și pentru cercetare.

Raluk said...

Da cred ca va trebui sa ma intorc in toate locurile pe care le-am vizitat iarna pentru ca pozele nu sunt frumoase deloc. Sper sa apuc, ca si in Irlanda mi-au ramas obiective nevizitate.