Translate

March 25, 2013

Am revenit

Ce mai plecare, 5 zile. Da cred că blogul ăsta a devenit ca un drog şi când subiectele s-au adunat nu am mai putut rezista fără să deschid coala de hârtie virtuală şi să vă scriu.
Pe aici depresia e mare, după două zile cu soare, da nu de ăla de vară, de ăla cât să dea o altă lumină lucrurilor, sâmbătă a nins cu fulgi mari şi la fel şi duminică dimineață. S-a pus iar zăpada, da pe bune că nu am mai curățat-o. Am lăsat-o acolo să se topească de la sine. Ieșiseră chiar şi flori în grădina vecinilor şi doar o floricică într-a mea. Văzusem şi ghiocei... da iarna a revenit în forță. Ce Baba Dochia, ce zăpada mieilor, eu în loc de Paştele Catolic mă pregătesc de Crăciun. Nici nu știu cum de comercianții nu speculează deja ideea.
Săptămâna trecută a trecut fără evenimente majore, mai un grătar, mai o ieșire în oraş, în schimb în week-end am vizitat localitățile (sătucele) din jur. Am fost la un târg de vinuri şi la un foc. Acolo la foc ne-a şi prins zăpada de am zis că rămânem cu mașina pe deal lângă foc. La vinuri a fost mai încântat Alin, cu vreo 20 de sticle mai încântat, eu am căscat gura la casele destul de vechi din acea localitate şi am gustat şi câteva vinuri, da degeaba, strici orzul pe gâște şi vinul pe Raluca. Mie mi se par toate la fel, adică proaste. Am găsit un roze care aducea cu apa de gură, mi-am luat şi eu o sticlă, da tare mi-i că va sfârși tot la Alin.
Cu focul e o altă poveste. Am tot văzut noi afișe înfipte în țăruși pe câmpuri cu Grand Feu Arlon, Grand Feu Stepenish şi alte Grand Feu-uri. Şi ne întrebam ce or fi şi dacă nu ne-ar plăcea şi nouă la grand feu-urile astea. În week-end a fost Grand Feu la Sesselich, aproape de casa noastră. Nu puteam să lipsim. Am înţeles că e un obicei agrar, ceva la modul că oamenii îşi curăță câmpurile şi dau foc la ce rezultă din această curățare. Şi în fiecare sătuc din ăsta, pe un deal se face o sărbătoare câmpenească în jurul unui foc, Grand Feu. Ăsta din Sesselich a fost şi cu mâncare şi cu băutură, doar că noi eram cam în plus acolo. Că toţi se cunoșteau, toţi dădeau mâna şi îşi urau Un An Bun!!! de unde deduc că ar trebui să înceapă anul agrar, mă gândesc, nu ştiu. Faza e că pământul e înghețat, că nici antena de satelit nu a putut fi plantată, deci cum încep ei anul, chiar nu ştiu. Da bine nici nu sunt eu vreo expertă în munca câmpului. Lăsând vorbăria la o parte mie mi-a plăcut la Grand Feu, chiar dacă am plecat din cauza ninsorii şi nu am apucat să vedem focul pe de-a întregul. Apucase să ardă abia o pătrime dintr-o moviliță de vreo 4 metri.
În rest plictiseală mare, sper să nu mai ningă şi să vină Primăvara. Nu m-aţi fi crezut vreodată să spun așa ceva? Ei uite că spun :)
Raluca

6 comments:

Aliceee Traveler said...

bine ai revenit

DAR NISTE POZE CU VINURILE ALEA NU AVEM
ps; nici mie nu imi prea plac vinurile (cel de Porto bun ca e mega dulce si mie imi plac bauturile dulci) dar ideea de degustare I just love it si nu trebuie sa fie neaparat de vin, ci de orice

Vremea e rece, ploioasa si la noi, in weekend a nins ca iarna

Raluk said...

Nu avem ca targul asta era cumva facut pentru cei din satul respectiv sau cele din jur si se cam uitau la mine ciudat cand faceam poze. Adica am facut una si m-am linistit. Pot sa fac poze la vinurile pe care le-a cumparat Alin, dar mi s-a parut demersul inutil pentru ca nu pot spune nimic despre ele, decat poate ca unele au eticheta frumoasa :(
De degustat mi-a placut si mie, ne-au dat si un pahar personalizat pe care l-am putut pastra. A fost fain chiar si pentru mine, ca nici eu nu prea sunt cu vinurile.
Am sa incerc pe viitor sa scriu un articol despre vinuri, da imi trebuie ceva documentare mai intai :)

Aliceee Traveler said...

Si eu am facut 10 zile degustare de vinuri prin tara
Din pacate memoria mea e inca in aburii alchool-ului :)))

Larisa said...

Bine ai revenit!
Interesant Grand Feu asta! E prima data cand aud....

Raluk said...

Alice, daca iti place si vinul si ai spus ca iti plac degustarile inseamna ca e de bine :)
Totusi 10 zile? si ai degustat vinuri non stop? sau a fost o plimbare pe la podgorii? Asa mi-ar placea daca ar exista o excursie in Franta sau mai bine in Italia, sa ma plimbe prin podgorii sa imi explice ce e cu vinul si via, poate ar incepe sa imi surada si vinul :)

Raluk said...

Multumesc mult Larisa. Nu stiu ce e, dar a fost in toate localitatile de prin jur si chiar si in Arlon. Cei de acolo mi-au explicat ca tine de inceperea anului agrar, dar cum toate informatiile sunt in franceza nu am cautat pe site-uri.