Translate

February 5, 2013

Dacă e marţi, e dietă - 2


Primul articol pe această temă a iscat câteva reacții.  Nu e cazul să mă justific, dar când spun că voi ţine o dietă în stilul meu, voi slăbi în stilul meu, mi se pare cea mai de bun simț abordare.
Trăiesc cu stigmatul acesta de ani buni de zile. Am încercat câteva diete minune, m-am dus la nutriţionist, am abordat problema totdeauna greşit, pentru că am făcut ce zicea domnul Atkins, Dukan sau Herballife, fără să mă gândesc vreodată ce vreau eu, în afară de a slăbi, desigur.
Treaba asta cu kilogramele nu e o joacă. Am mai spus-o e o dependenţă, e o boală, dacă vreţi să fim tragici. Nu se tratează cu o dietă pe an, decât dacă eşti vreo silfidă care vrea să scape de 5 kilograme. Oamenii ca mine, pentru a slăbi trebuie să îşi schimbe total stilul de viaţă. Normal că forțată nu voi trece niciodată de la ciocolată la verzături, normal că presată nu voi merge la sală şi nu voi face mişcare. De aceea spun în stilul meu, pentru că e vremea unei schimbări majore ce se va întinde mult peste cele 10 luni.
Acestea fiind spuse, prima săptămâna a fost grea. Am avut tot felul de toane, mi-a fost poftă de dulciuri mai mult decât în mod obişnuit şi din cauza apei a cam trebuit să scanez teritoriul după toalete. În rest toate bune şi frumoase. Am făcut totul în stilul meu.
Am promis mai multe chestii să vedem ce am reușit să fac şi ce nu.
1. Îmi reglez mesele. Nu prea am reușit şi cred că ideea unei mese copioase la ora 8 sau după, când o zi întreagă ai mâncat doar iaurt nu e tocmai bună. Cred că de asta şi sunt aeriană aşa, nu pot să mă concentrez şi uit totul. 
2. Să nu mai mănânc seara. Trebuie să definim seara asta. Dacă înseamnă să nu mai mănânc după 8 m-am cam ținut de program, dacă înseamnă să nu mănânc după 6 e de-a dreptul imposibil pentru că pe la 12 mi se face foame şi niciodată nu nimeresc în frigider mâncărurile sănătoase.
3. Să beau măcar un litru jumătate de apă pe zi. Cu apa stau bine. Au fost zile când am scăzut sub 1.5 litri, dar în general am băut peste 1.5. Ceea ce e bine având în vedere că eu nu prea beau apă.
4. Să fac mişcare. Mișcare vă asigur că am făcut. Numai de câte ori am urcat scările până la baie :)) Glumesc. Am început cu DVD-ul lui Carmen Brumă şi încerc să fac ce face ea acolo. Vreau să răspund cuiva care m-a întrebat de ce nu ţin şi regimul lui Carmen Brumă, pentru că are prea multe ciudățenii în el. Nu le găsesc în supermarket şi apoi nu vreau ca toată viața să ciugulesc semințe sau să caut cine ştie ce legumă care are cine ştie ce proprietăți şi pe care să dau cine ştie ce avere. Vreau să slăbesc mâncând tot ce mănânc de obicei. De aceea mi-am micșorat porțiile şi m-am cam ridicat de la masă nemâncată :(. Ăsta e trendul, nu spun că mă ţin de el, dar încerc. Apoi am scris tot ce am mâncat într-ul document word, un fel de jurnal. Şi sincer când mă uit la două iaurturi şi 2 kiwi parcă nu mi se pare că aş rupe bugetul mâncând...
Am făcut totul în felul meu şi am slăbit 1 kilogram curat. Că în unele zile am slăbit 2 kilograme, da le-am pus înapoi... În plus nu m-am măsurat da parcă mă simt mai slabă în centimetri. Ştiu că e o prostie inventată de cei de la Herballife, slăbitul în centimetri nu e chiar slăbit. E apa care se mai reașează în corp. Deci nu o să consider că am slăbit, ci că m-am micșorat puţin.
Acum săptămâna viitoare îmi propun aşa: să mănânc mai consistent în timpul zilei. Mi-am cumpărat cedar de la magazinul englezesc şi măcar la prânz voi mânca cedar cu ou sau omletă.
Să mănânc mai puţin seara. Am micșorat pe cât posibil porțiile şi m-am ridicat de la masă nemâncată, dar asta nu e un lucru bun când toată ziua stai nemâncată şi aștepți masa de seară ca pe nirvana. Deci poate dacă mănânc mai consistent în timpul zilei, nu mai mănânc aşa mult seara.
Să continui să beau apă. Aici deja am făcut progrese, da vreau măcar să mă mențin  Umblu cu sticla de apă după mine şi mi se pare mie că mi s-a mai curățat un pic tenul. Nu era ceva în neregulă cu el, dar aveam puncte negre o grămadă. Poate e doar o iluzie. Am înțeles că ar ajuta şi ceaiurile. Să îmi fac şi un ceai diuretic din când în când?
Să fac şi mai multă mişcare. La asta m-ar ajuta şi vremea, da nu mă ajută. Aici plouă în fiecare zi şi numai chinul de a o șterge pe Dea după plimbare îmi strică orice avânt. Nu mă pot plimba fără Dea... Aşa că am să continui cu dvd-ul. Încă nu fac unele exerciții în ritmul lui Carmen Brumă. Şi dacă se face cald sau măcar se oprește ploaia să ies la mişcare în cartier.
Asta e prima săptămână. Mai încerc vreo două şi dacă tot aşa merge trec pe un regim prescris de cineva.
Raluca
P.S. Cu dulciurile stau bine. Biscuiții de dimineață au fulgi de ciocolată, iar când pofta e mare deschid un iaurt cu ciocolată. Are mai puține calorii decât o ciocolată, nu ştiu acum dacă e şi la fel de sănătos. Şi am descoperit că atunci când îmi e poftă de dulciuri şi un morcov spălat şi curățat merge de minune. Şi ăsta clar e mai sănătos.

4 comments:

Diana said...

Buna, numele meu e Diana si iti urmaresc blogul de ceva vreme pentru ca am vazut c-ai stat in Dublin si vom pleca si noi (eu si sotul meu si motanul:)) in Irlanda la Galway in curand. Dupa mica introducere as dori sa-ti impartasesc cateva idei pentru a te simti bine in pielea ta. In primul rand dupa varsta de 30 ani femeia trebuie sa inceapa sa se ingrijeasca mult mai mult, ci nu cum o facea la varsta de 20. Trebuie ingrijit tenul, pielea, alta alimentatie etc, cu alte cuvinte trebuie pus un pic de ordine in viata. In primul rand asta inseamna o alimentatie sanatoasa, un mic dejun cu iaurt, ou, suc de portocale la ora max. 10, dupa 4 ore o friptura de pui, curcan sau peste la gratar, nu in ulei cu garnitura de brocoli sau ce garnitura vrei tu, poate si o supa de pui si inca o masa dupa 4-5 ore un sandwish pentru ca e masa de seara si cu un fruct sau iaurt de fructe. Dupa micul dejun la o ora distanta ai putea sa mergi la alergat cu Dea. Nu vei rezista mai mult de 10 min la inceput dar in fiecare zi trebuie sa progresezi cu cate un minut, doua, cinci, depinde cat poti. Secretul este, bineinteles daca nu ai probleme cu tiroida sau alte organe, un pic de miscare in fiecare zi facuta in ritm alert (mers pe jos dar alert nu plimbare, ca si cand trebuie sa ajungi undeva la o anumita ora, alergat sau inot sunt unele dintre cele mai bune solutii) si alimentatie cat sa fii hranit. Nu trebuie sa te ridici de la masa sa nu te mai poti misca, dar nici flamand. Poti sa alternezi intre mese cate un fruct daca ti se face foame, marul verde acrisor taie pofta de mancare, o portocala, ce vrei tu, renunta la dulciurile cu blat, gen tiramisu, prajituri ca la noi, profiterol, in general incerca sa reduci si ciocolata, la cat mai putina pe zi, adica un patratel doua ar trebui sa fie de ajuns, inlocuiesti-o cu un fruct, renunta la tocanite si alte mancaruri romanesti, cerceteaza cat sa fierbi legumele sa nu-si piarda vitaminele si fierbele si soteaza-le cu un pic de ulei de masline si incearca sa bei ceai verde, dar nu din supermarket, de la ceainarii, poti sa-ti iei cu diferite arome. Va fii un pic greu la inceput dar vei vedea ca te vei simti altfel si vei ajunge la greutatea dorita fara sa iti dai peste cap organismul. Am o prietena in Bucuresti care are acelasi regium ca si tine, iaurt dimineata si fripturi seara si cred ca are cu 20 kg mai mult ca mine si avem aceeasi varsta si in tinerete diferenta de greutate dintre noi era relativ mica, adica era mai plinuta ca mine dar nu cu mult. Asa ca atata timp cat nu ai o problema medicala, stilul de viata este cel care trebuie schimbat.
Si inca un sfat. Du-te si munceste, fa voluntariat, nu sta acasa, daca ati ales drumul asta gandeste-te la ce-ai putea face acolo si respecializeaza-te, integreaza-te in societatea in care esti si asta va reduce anxietatea prin care treci si poate nu o simti dar ea exista, atata timp cat stai acasa si esti intelectual nu te satisface activitatea mancare si curatenie zilnic :). Succes!

Aliceee Traveler said...

asa, asa, poate ma ambitionezi si pe mine :)

Raluk said...

In primul rand multumesc pentru comentariu si Bafta in Irlanda!!!
In al doilea rand, tot ce mi-ai spus tu eu deja stiu. De cel putin 10 ani ma chinui sa slabesc. La teorie nu ma intrece nimeni, practica in schimb...
Cat despre anxietate, nu as numi-o chiar asa. Da probabil ca am sa ma adun, am sa trec peste neajunsurile traiului intr-un orasel mic si probabil am sa imi pun viata din nou pe picioare. Din pacate o mare bariera e limba, dar fac progrese in fiecare zi. Voluntariat...nu stiu ce sa zic, am facut in Irlanda si desi m-am ales cu prieteni nu a dus la un venit constant cu acte si asigurari si tot tacamul. Oricum iti multumesc pentru sfaturi si pentru incercarea de a ma ajuta.

Raluk said...

Poate Alice, cine stie. Acum dupa o perioada nasoala, trebuie sa ma reambitionez si pe mine :(