Translate

September 2, 2012

Cum conducem?

Trebuie să vă anunț că am făcut progrese. Pot să merg, încet, din punctul A în punctul B, fără să mă sperii de trafic, fără să mi se oprească motorul şi fără prea multe tragedii din partea lui Alin care stă neputincios în stânga şi tot se sperie când forţez mașina. Nu vă ascund că de multe ori nervii mei cedează şi tremur din toate fibrele. Nu ştiu ce am şi dacă nu îmi ies bazaconiile din cap, nu voi fi niciodată un șofer, pentru că sunt conștientă că panicată aşa nu pot să conduc cum trebuie, reacțiile îmi sunt întârziate. Nu mă credeam aşa de sperioasă, da uite că sunt :(
Legat de condus şi de maşină, când făceam curat pe desktop am găsit poza care ilustrează această postare. Pe irlandezi îi învață încă din școală ca atunci când sunt nervoși să nu se urce la volan. Acum nu ştiu câţi respectă treaba asta, dar cert este că în Dublin nu se aud claxoane, nu se poartă bâta de baseball în maşină şi nu vezi omușori nervoși prin intersecții, ieşiţi din maşină să se certe cu vecinul de trafic.
De asta poate sunt o fericită că încep să conduc în Dublin, deşi îmi amintesc că prin București parcă nu eram aşa crispată.
Întrebarea se traduce cam asa: Un șofer care este pe cale să plece la drum este supărat sau nervos. Ce trebuie să facă?
Răspuns: Să nu conducă până nu se calmează.
Explicația este următoarea: când conduci nervos sau supărat, eşti mai predispus să fii implicat într-un accident, şi reacționezi mai ușor la comportamentul agresiv al celorlalți șoferi. Acordați-vă timpul de a vă calma şi liniști înainte de a pleca la drum.
Întrebări asemănătoare, le-am numit eu întrebări de bun simț, sunt o grămadă în testele pentru permisul auto. E bine de ştiut că nu e indicat să conduci nervos sau supărat. Aşa că zâmbiți la volan. Măcar voi ştiţi să conduceți :)
Raluca

2 comments:

Ursu said...

Hei, chiar asteptam detalii!
Tremuri nu pentru ca-ti cedeaza nervii ci din cauza adrenalinei!
Care, la inceput, curge-n valuri - ca sa zic asa.
O sa vezi ca dupa o perioada de condus (6 luni sau 1 an) senzatiile astea date de adrenalina apar doar la peste 130, 150Km/h!
Asa ca... esti pe drumul cel bun!

Astea cu suparatul sunt chestii de copii mici!
Pe mine, de exemplu, condusul ma calmeaza! E drept ca ai tendinta sa apesi mai tare acceleratia dar mult mai periculos este sa bei si sa te urci la volan.
Stiu ca in Anglia este permis sa bei ceva si sa conduci. Nu stiu cum este in Irlanda.

Asa ca, "tine-o tot asa" si forteaza in voie masinuta, ca ea nu se supara (doar Alin)! :)

Raluk said...

Esti sigur la treaba cu tremuratul? eu zic ca e de la frica. Bine in primele zile ma durea degetul mare de la mana dreapta, asa de tare ma tineam strans de volan, acum mi-am mai revenit :)
Cu bautura nu-s probleme, ca eu oricum nu beau. Doar de asta tine si Alin sa conduc eu, sa poata bea el. E un mare pacat, eu care nu beau, nu am carnet :) Nu stiu care e limita in Irlanda, ca foarte curios nu se studiaza asta pentru examenul teoretic, dar de obicei se cam bea o bere, doua...
Saptamana trecuta am condus in fiecare zi si sper si saptamana viitoare sa conduc la fel. Cand fac progrese am sa il pun pe Alin sa imi faca si o poza :)