Translate

September 3, 2012

Cel mai înalt pub din Irlanda

Observaţi probabil că în Irlanda totul e pe bază de "cel mai". Cel mai înalt (deşi corect ar fi pub-ul de la cea mai mare altitudine), cel mai vechi, cel mai bun, cel cu cele mai multe preparate de peşte şi tot aşa. Chiar şi pub-ul de la mine din cartier este "cel mai". Pentru mine chestia asta este una pur turistică, pentru că eu nu am abilităţi de a face vreo "recenzie" a unui pub. Nu beau, nu mă omor cu mâncatul prin pub-uri, nici la muzică nu mă pricep, ceea ce ştiu e dacă mă simt bine sau nu. Dacă am loc cu Dea (în cazul în care există terasa), dacă atmosfera este una faină, dacă oamenii sunt primitori, dacă personalul este amabil. De astea.
Îmi place că pub-urile de acest gen au pliante, au o istorie, sunt afaceri de familie şi au o mie de poveşti în spate. Asta mă atrage, să îmi port ochii pe pereţi, să citesc tot ce e de citit, să nu mă duc doar să beau şi să plec acasa.
Despre pub-ul Johnnie Fox am găsit întâi un pliant. L-am studiat şi l-am pus în teancul de pliante. Ieri însă a fost o zi superbă, cred că de fapt toamna este adevărata vară în Irlanda. 20 de grade dacă vă puteţi închipui, deşi vara rar se atingeau 15. Am stat în tricou, am mers cu geamul deschis, am stat şi mâncat pe terasă...a fost super. Şi nu ar fi putut fi super dacă ajungem într-o fundătură unde să nu vedem nimic (deşi de astea mai rar în Irlanda). Pub plin de vechituri, mâncare în limitele bunului simţ, istorie cât cuprinde, formaţie ce cânta din remorca unui camion, drum frumos pana acolo, toate ingredientele să ne simţim bine.
Acum nu garantez că dacă plouă afară şi staţi înauntru vă veţi simţi cum ne-am simţit noi, dar având în vedere că am auzit păreri doar bune despre Fox ăsta s-ar putea chiar aşa să fie.
Pub-ul Johnnie Fox's se află în Glencullen, o localitate pe care ei o descriu ca fiind "în inima Munţilor Dublinului". Acum atmosfera de munte e cumva creată, cu păduri de conifere şi cu un anume aer, da munţii lipsesc cu desăvârşire. Îmi era dor de un pisc golaș, de o creastă ceva. Ei bine nu, în Munţii Dublinului nu o să vedeţi aşa ceva. Sunt mai degrabă nişte dealuri.
Cum vremea este foarte imprevizibilă o astfel de piatră care arată cum e vremea şi-a găsit locul la Johnnie Fox. 
Şi piatra zice aşa:
Dacă piatra e umedă, înseamnă că plouă.
Dacă piatra este uscată înseamnă că nu plouă.
Dacă piatra are umbră înseamnă că e soare.
Dacă piatra este albă pe deasupra, înseamnă că a nins sau ninge.
Dacă nu puteţi vedea piatra, înseamnă că e ceaţă.
Dacă piatra se mişcă, înseamnă că bate vântul.
Dacă piatra se mişcă în sus şi în jos, înseamnă că e cutremur.
Dacă piatra a dispărut, înseamnă că a fost o tornadă.
Pub-ul are vreo 8 camere sau poate şi mai multe, da nu le-am găsit eu. Sunt un pic cam prea pline după gustul meu, prea pline în sensul de prea decorate. Peste tot unde te uiţi vezi ceva. E frumos, da parca şi praful ăla care zace pe diferitele obiecte...
Pentru că era soare vedeţi şi voi că era deschisă o terasă unde se putea mânca. Pe această terasă nu am putut intra cu Dea şi a fost prima dată în Irlanda când chiar ne-am făcut griji să o lăsăm în maşină la soare. Nu vă îngrijoraţi că a stat cu geamurile deschise aproape pe jumătate doar vreo jumătate de oră.
În altă cameră, de fapt un hol, amenajat ca o cameră am găsit suspendată de tavan această motocicletă împletită. Ce volum de muncă trebuie că a intrat în ea...
Asta e ceea ce spuneam de prea multe obiecte. Nu mă înţelegeţi greşit, sunt prima care îşi umple casa cu nimicuri, dar parcă la Johnnie Fox erau prea multe...
În schimb fotografiile erau frumoase şi aş fi stat o grămadă să le tot privesc. Unele aveau şi explicații.
Aşa arăta un dulap de unde ţi se aduceau tacâmurile
Oale atârnate pe tavanul altei camere
Un pantof de dans tradiţional irlandez. Trebuie să vă spun că la Johnnie Fox tot timpul are loc câte ceva, gen concert sau concurs de dans sau reprezentaţie de dans. Foarte tare mi s-a părut.
Alt dulap plin cu tot felul
Aşa arăta o cameră. 
Acum, nu am fotografiat şi eu chiar tot pentru că unele camere erau pline cu oameni şi îmi era ruşine, deşi irlandezii nu au dintr-astea cu furat suflete dacă îi fotografiezi, ca românii.
Fiecare cameră avea barul ei propriu, iar acesta este unul dintre ele.
Un fel de sală de festivităţi. Îmi închipui când o fi plină, cum o fi :)
Un colţ din aceeaşi sală
Şi barul aceleiași săli
Pereții holurilor erau plini cu tot felul de tablouaşe din astea.
Acesta este pub-ul. 
Johnnie Fox a fost înființat în 1798 (vă mai amintiţi de cel mai vechi pub din Irlanda?) şi se află doar la 20-25 de minute de mers cu maşina de Dublin.
Chiar vorbeam că în Dublin şi nu numai doar pub-urile sunt decorate cu flori. Oare de ce?
În faţa pub-ului era parcată această mașinuță veche, ce a scăpat ca prin urechile acului de vandalismele unor români care în văzul tutror încercau să o deschidă :(
Eu şi Alin, pe terasă, la tricou şi cu soarele în ochi. Parcă atunci când apare doar câteva zile pe an, nici nu te mai deranjează soarele în ochi.
Când mâncam mi-am ridicat ochii şi ce credeţi că am văzut? O bicicletă parcată pe acoperiş
Johnnie Fox's Pub, pub-ul de la cea mai mare altitudine
Cât stăteam la masă a început muzica live, dintr-un camion. Doar în filmele americane vechi am mai văzut aşa ceva. De unde credeţi că s-au inspirat?
Sâmbăta şi Duminica muzica live începe la 15, deci dacă nu vă place trebuie să vă fixaţi vizita mai devreme.
Din fericire mie îmi place şi mai ştiu şi câteva versuri, iar Whiskey in the jar ascult în orice formă cu plăcere :)
De departe cel mai frumos şi valoros afiş sau tablou (după părerea mea) e cel făcut din ediţia The New York Times din ziua în care s-a scufundat Titanicul. E chiar cum intri pe uşa principală la stânga.
Altă zicală faină, pe un perete
Tradiționalele, deja, poze cu Piticul
Piticul abandonat la Johnnie Fox
Peste stradă era un teren de golf, iar departe se vedea marea şi muntele Wicklow.
Am făcut şi o panoramă a pub-ului. 
Ca orice "obiectiv turistic" ce se respectă şi Johnnie Fox avea parcare (devenită neîncăpătoare în week-end), iar dacă vreţi să aflaţi mai multe despre pub sau vreţi indicaţii cum să ajungeţi la el puteţi intra pe site: www.jfp.ie/
Raluca

No comments: