Translate

August 24, 2012

Frica de volan

Am carnet, am maşină, am chiar şi plăcuţe din alea de începător, da îmi e frică. V-am spus eu că toate se fac la timpul lor, cumva mă gândesc că la 18 ani nu eşti aşa de conştient de ce se poate întâmpla dacă nu ai reflexe bune, dacă ratezi vreo pedală, dacă faci stânga în loc de dreapta, dacă nu eşti atent la biciclişti. dacă...
Acum îmi e pur şi simplu frică. Mă urc la volan şi trebuie să întreb care e frâna pentru că tot timpul uit. Şi în aceste condiţii ce om zdravăn la cap se urcă la volan? Nu degeaba glumesc prietenii mei că voi fi "un pericol public" pentru că fix asta simt că voi fi şi eu. Of parcă sistemul ăsta al irlandezilor e mai permisiv, poate era mai bine să îmi iau carnetul în urma unui test şi să nu fiu lăsată liberă pe şosele :(
Pe de altă parte toată lumea mă încurajează: e vorba de nişte automatisme care se formează în timp - "ai să ajungi nici să nu mai gândeşti paşii: ambreiaj-frână". Ştiu e simplu, toată lumea o poate face, deci ce am eu de să nu pot?
Aveţi ceva sfaturi pentru mine?
Raluca

4 comments:

Larisa said...

Raluca, si eu sunt in aceeasi situatie ca tine. Am permisul de ceva vreme, nu am mai condus si acum mi-e teama, plus ca am cam uitat :)). Eu m-am gandit asa: sa incep sa mai exersez in parcari goale pentru inceput sa ma obisnuiesc cu masina, pedalele, virajele etc. Apoi sa trec la strazi mai goale (de exemplu noaptea in oras sau in weekend) si apoi in trafic normal usor usor cu cineva langa mine. Greu nu este, trebuie un pic de exercitiu si rabdare la inceput apoi vine de a sine. Succes!!!

Raluk said...

Am incercat in parcarea blocului si nu mai stiam nici sa pornesc masina. Incet, incet sper sa pot si eu sa conduc :)

Ursu said...

Rar comentez dar acum turbez!
Pai ce prieteni ai tu? Cum adica pericol public?
Pune mana (si picioarele) si treci la condus! Ai 1 volan, 1 schimbator si 3 pedale. O mana (stanga) ramane tot timpul pe volan, pedalele se actioneaza pe rand iar schimbatorul doar cand apesi pe ambreiaj.
Reflexele se formeaza in cel mult 10 zile! Incearca sa conduci cel putin 45 de minute in fiecare zi si mai vb peste o saptamana!
Fara scuze, fara autocompatimire!
Este un lucru simplu pe care trebuie sa il faci. Si ca sa te incurajez un pic - pana si un analfabet poate sa conduca! Ce zici de asta? :)
Acum, cel mai prost lucru pe care poti sa il faci este sa te invarti prin parcari sau sa conduci noaptea.
In parcare nu poti sa inveti decat sa... parchezi iar noaptea este mult mai riscant ca ziua.
In primul rand pentru ca nu ai vizibilitate, nu ai reflexe pentru evitarea obstacolelor iar noaptea, oriunde in lume se circula mai tare si sunt mai multi betivi pe drumuri (pe jos sau cu masina).
Ziua ai si vizibilitate si esti si tu vizibila la randul tau.
Alege drumuri secundare, de preferinta in afara orasului si mergi cel putin o ora sau 50km.
In 10 zile, o sa razi de postul asta al tau!

P.S. Nu am inteles cum e cu pasii "ambreiaj - frana"!
Cand pui frana nu trebuie sa apesi ambreiajul decat daca opresti(si scoti din viteza) sau ai incetinit prea mult si retrogradezi.
Oricum intai se apasa FRANA si apoi, doar daca este cazul, ambreiajul! Pe ambreiaj nu se tine piciorul decat la plecarea de pe loc (cand se ridica usor). In timpul mersului apesi abreiajul, schimbi viteza si ridici piciorul de pe ambreiaj cat mai repede.
Hai ca mai povestim!
Succes!

Raluk said...

Multumesc mult pentru "urecheala". Ai foarte mare dreptate, oricine poate sa conduca, chiar si eu :)
Am incercat azi noapte, am plecat din vestul Dublinului, de la niste prieteni, cu gandul sa ajung acasa, in est. Am mers vreo 2 km si am schimbat. Noaptea e nasol si nu mai vreau decat cand voi fi stapana pe tot. Azi am sa ma duc incet la cumparaturi, apoi ma duc pe o insula. Incet, incet sper sa ma obisnuiesc si cu asta.
Chiar eu stau in Irlanda, unde se conduce invers, iar schimbatorul e in stanga, da am observat ca nu e o asa de mare diferenta.
Inca o data iti multumesc mult pentru sfaturi si incurajari. Am sa scriu pe blog cand si cum conduc in vreo doua zile.