Translate

August 7, 2012

Despre gestionarea unei crize şi interesul pentru cetăţean

Am fost acuzată că prea îi ridic pe irlandezi în slăvi, dar cu riscul de a fi acuzată din nou am să vă povestesc ceva, din nou din Clontarf, cartierul din estul Dublinului unde locuiesc eu.
Criza apei potabile
Pe scurt e aşa. Din cauza ploilor abundente şi a scurgerilor de pe versanți, sursa de apă potabilă care alimentează porțiuni din cartierul Clontarf a fost afectată. În anumite zone s-a decis sistarea apei potabile, în altele locuitorii sunt anunțați că aceasta s-ar putea să nu fie bună de băut.
Din fericire nu stau în zona afectată, de aceea poate îmi şi permit să vorbesc cu o oarecare detașare, pentru că locuitorii afectați nu mai au apă de trei zile de acum. Trei zile în care a fost Bank Holiday şi deci lumea a stat mai mult pe acasă.
Ce au făcut autoritățile?
În primul rând au anunțat locuitorii din zona afectată prin toate mijloacele posibile, internet şi poștă, de sistarea apei potabile şi cauza ce stă în spatele ei.
Apoi au oprit apa.
Apoi în zonele unde nu curge apă pe fiecare stradă există unități mobile cu apă potabilă, întocmai ca cele din poză.
Apoi au tipărit pliante pe care le-au pus în cutiile poștale ale locatarilor, explicându-le de ce nu e apă, ce pot face în acest timp şi când estimează că va reveni furnizarea apei potabile.
Asta pe lângă că toţi muncitorii care lucrau la renovări, muncitorii statului, nu cei particulari, au fost mutați la refacerea sursei de apă potabilă.
Şi nu în ultimul rând s-au asigurat că cetățenii sunt informați. Există o legătură telefonică directă cu Consiliul Local. Se trimit newslettere de două ori pe zi. Se updatează constant pagina de facebook.
Repet nu sunt în zona afectată, dar ca măsură de precauție i-am dat şi Deei apă îmbuteliată pentru că parcă am observat că pe cea de la robinet, trecută prin filtru, nu prea o bea.
Cum mă simt ca locuitor al Clontarfului, care repet privesc de la distanţă? Mă simt respectat. Simt că nu sunt un rahat de șters pe jos ca în România. Sunt informat şi simt că cineva îmi apără interesele.
Ce s-ar fi întâmplat din România?
S-ar fi întrerupt apa fără nici o explicație.
După lupte seculare aş fi găsit un număr la care să sun să întreb ce se întâmplă. Mi-ar fi răspuns o duduie enervată ce nu îşi poate bea cafeaua în liniște şi m-ar fi dus de nas pentru că oricum nu şi-a pierdut timpul să citească informarea şi să vadă de ce mai exact nu am eu apă.
S-ar fi dat știri panicoase în presă.
Oamenii resemnați ar fi dat buzna în hipermarketuri şi s-ar fi bătut pe apa îmbuteliată.
Aceeaşi presă ar fi transmis ştiri din hipermarketuri.
Într-o perioadă nedeterminată apa ar fi revenit, nu se ştie dacă necontaminată sau nu.
Lucrurile ar fi revenit la normal.
Totul ţine de gestionarea unei crize şi de grija pentru cetățean, lucruri care ar trebui să fie elementare.
De ce scriu? Pentru că încă mai am speranța că văzând cum e normal, oamenii din România se vor deștepta şi îşi vor cere drepturile.
Raluca
P.S. Pentru bun simţ nu îţi trebuie bani. Spun asta ca să pre-întâmpin omuleții cu mintea în colţuri care ar putea spune că aceste eforturi presupun bani şi e criză şi suntem săraci...

6 comments:

Glory Box said...

Cred totusi ca exagerezi. La noi in bloc se anunta de fiecare data cand se ia apa si de fiecare data a durat chiar mai putin decat s-a estimat pentru remediere. Asta ca problema minora.

Ca problema majora, in urma cu 8 ani, cand pentru 3 luni am locuit in Cernavoda, a fost o seceta teribila, scazue Dunarea acolo de aproape o treceai cu pasul. Au fost fortati sa opreasca apa potabila o saptamana. Am fost si anuntati si am avut si apa potabila pusa la dispozitie la scara blocului.

Romania este o tara cu probleme, dar sa nu dam totusi cu pietre mai mult decat este cazul.

Raluk said...

Pai probabil tu ai avut doar exemple pozitive. Poate e un administrator de bloc care isi face treaba, cine stie...
Eu la Gara Obor, destul de aproape de unde stai tu, nu eram anuntata niciodata cand se lua apa sau curentul. Trebuia sa dau eu telefon si totdeauna eram tratata foarte prost cand intrebam. Nu a fost niciodata cazul de apa intrerupta cu saptamanile de sa fie nevoie de apa la usa, dar au fost cazuri in care nu am avut apa si doua zile si nimeni nu stia de ce si cand va veni.
La curent la fel, mai ales vara se intrerupea destul de des, probabil toti bagau in priza aerul conditionat, mai ales seara. Nu sunt nebuna, nu dadeam telefoane din prima, dar au fost cazuri cand am avut curentul taiat si cateva ore si la un moment dat dadeam telefon. In ultimul timp instalasera un fel de robot si iti spunea ca pe strada X revine curentul la ora Y, dar prin 2005-2009 dadeai telefon si ti se vorbea foarte urat, nu erau informati, te minteau ca vine curentul in 5 minute si nu mai venea cu orele...
La radio mi s-a intamplat prin 2010 sa aflu ca cei din Voluntari nu aveau curet de o saptamana in preajma Craciunului, ca li se stricasera electrocasnicele din cauza socurilor si nimenu nu le spunea cand va veni. Au si iesit in strada si abia dupa ce au blocat E85 li s-au dat explicatii, dar asta e un caz extrem.
Asa ca nu vorbesc fara sa fiu informata, am locuit in Bucuresti si am trecut prin ce spun ca am trecut.
Din intamplare eu sunt unul dintre romanii care nu critica Romania doar de dragul criticii, nu am ajuns "la mai bine" si acum critic de undeva de deasupra, dar trebuie sa recunosti ca in Romania serviciile sunt la pamant, iar respectul pentru platitorul de taxe este 0. Si nu inteleg de ce toata lumea considera ca asa e normal, locuiam intr-un loc cu 20 de apartamente si nici un vecin nu era interesat de ce nu mai are apa sau curent sau ce se mai intrerupea...

Glory Box said...

Nu am afirmat ca critici de dragul criticii, cred insa - si iti urmaresc blogul de cativa ani deja - ca ai o atitudine foarte transanta si negativista fata de Romania. Prea negativista. Este adevarat, tara asta are multe probleme, dar se intampla si lucruri bune in ea. Inclusiv in cazul serviciilor despre care vorbesti tu. Mai mult decat atat, reuseste sa creasca incet-incet in ciuda greutatilor si a tampeniilor care se intampla in ea. Stiai ca si la noi, in Bucuresti, iti iei carnetul de conducere de pe o zi pe alta? Ca sala e computerizata, ca stii rezultatul pe loc, ca nu te mai plimba nimeni dupa poze si dupa acte? Iata, un aspect care s-a indreptat. Si sunt multe altele.

Cred ca ar fi mai de ajutor daca am observa si lucrurile bune care se intampla - pentru ca sunt - decat sa vorbim despre o Romanie la pamant.

Mai mult decat atat, am fost si prin tari straine, de curand chiar destul de aproape de tine, in Anglia (pentru a doua oara), si situatia nu mi s-a parut atat de roz. Sigur, beneficiezi de servicii bune si oameni amabili. Si-atat. Mie Romania imi da alte lucruri bune si, din cate imi amintesc, chiar si tu ai spus ca iti e dor de tara, pentru care n-as pleca.

Raluk said...

Imi pare rau ca ma consideri asa, negativista. Si poate ca intr-o masura ai dreptate, cam vad aspectele negative, dar doar pentru ca reusesc sa vad ca se poate trai mai simplu si mai frumos cu foarte putin efort. Problema mea e urmatoarea: irlandezii acum 10 ani umblau cu caruta prin centrul Dublinului, chiar pana acum un an intr-o piata din centru era targ de animale vii gen cai, vaci, porci, iar acum sunt cu 10 capete peste noi. Si nu au doua creiere, nu sunt mai destepti, nu stiu ce calitati au dar sunt peste noi. Viata e cumva mai simpla aici pentru ca nu ne-o complicam singuri, pentru ca vanzatoarele iti zambesc si nu te trateaza de sus, pentru ca nu se sta la coada, pentru ca transportul in comun vine exact cand scrie ca vine, pentru ca se sta la coada la urcat in autobuz, pentru ca in autobuz nu se sta in picioare si nu te imbranceste nimeni, pentru ca taximetristii nu te plimba prin tot Dublinul, chiar si cand se prind ca nu stii traseul, pentru ca ne-am schimbat contractul la utilitati pe net, iar facturile ne sunt trase de pe card, la fel si chiria.
Astea sunt lucruri la indemana oricui si mie mi se pare ca si in Romania ar fi usor de realizat si poate ca viata in Romania ar fi mai simpla.
Da si in Romania sunt imbunatatiri si eu le-am vazut si sper sincer ca in septembrie cand venim acasa sa le si simt pe pielea mea, sa nu trebuiasca sa ma cert cu dispecera de taxi pentru ca ea stie mai bine adresa mea decat o stiu eu, sa nu ma ocoleasca taximetristul, sa nu se uite vanzatoarea urat la mine si doar pentru ca sunt in tenisi sa imi zica ca nu am bani de magazinul ei...
Toate astea cred ca vin din saracie si din faptul ca problemele ne-au inrait.
Nu stiu care este situatia in Anglia, da am asa o vaga banuiala ca e mult mai buna decat in Irlanda...

Glory Box said...

Da, cu siguranta problemele ne-au inrait sau i-au inrait pe majoritatea - pe mine si pe prietenii mei nu si oricum nu-mi plac generalizarile -, dar repet, eu in ultima vreme tot am parte de experiente pozitive. Si doar n-oi fi eu singurul om norocos din tara asta.

Noi ne platim facturile exclusiv online de ani buni deja. Chiar si intretinerea - am cerut un cont administratorului (care s-a si schimbat de 2 ori deci n-a fost caz unic) si platim direct in cont. Eu in magazinele in care nu mi se zambeste nu mai intru, dar fac un pas in plus: zambesc eu prima. Si de obicei functioneaza. La fel, am vrut purificator de apa: in 2 zile l-am avut instalat, am vrut asigurare de viata - s-a rezolvat usor si civilizat. Stiu ca lucrurile rele despre care vorbesti se intampla, dar poate conteaza atitudinea cu care pornesti spre ele. Si daca tu, un om inteligent si educat, nu incerci sa schimbi ceva constant, chiar si cu un zambet, ce astepti de la un om inrait si simplu?

Si, pana la urma, prefer o vanzatoare incruntata, dar un prieten care ma pupa si ma strange in brate cu tot sufletul, decat o vanzatoare amabila si un prieten si el amabil si-atat. Pentru ca, experienta mea in tarile straine si cam a tuturor prietenilor (si sunt multi) plecati din tara spune ca legaturi si apropieri ca cele din tara nu au reusit sa creeze nicaieri nici dupa ani de stat prin alte tari.

Asa ca iau oricand gropile, politicenii corupti si vanzatoarele ciufute si stau aici, unde sunt oameni calzi si deschisi si care le fac pe toate suportabile si ma ajuta ca atunci cand ies pe strada sa ridic ochii si sa vad binele, nu groapa, nu cersetorul, nu cainele etc.

Stiu ca suna poate ciudat ce spun, dar eu am fost un om depresiv ani buni care nu vedea decat raul din toate. Si totul s-a schimbat cand m-am schimbat eu si cand am invatat sa vad binele din toate lucrurile mici. Si-atunci viata a devenit frumoasa chiar si aici in tarioasa asta bolnava.

Raluk said...

Ai foarte mare dreptare in ceea ce priveste relatiile dintre oameni si cum prieteni ca in Romania nu mi-am facut in Irlanda sau daca incep sa leg prietenii sunt tot cu romani, pentru ca irlandezii sunt din alt aluat, au alte obiceuri si alte mentalitati.
Si eu ca romanca spun ca tara ca a mea nu exista pe lumea asta. Si Irlanda e foarte frumoasa, da nu e Romania.
Legat de discutia noastra, de obicei eu fac primul pas si de obicei eu zambesc si nu pun la suflet, dar iti dai seama ca am fi cei mai tari din Europa daca am avea ce avem si am corecta ce e de corectat.
Noi toate facturile le plateam la ghiseu, am platit si eu pe net cablul si mi l-au taiat de trei ori la rand ca nu ajunsese plata. Poate sistemul s-a mai pus la punct si cred ca lucrurile merg spre bine si nu spre rau, de asta si scriu ca si romanii care ma citesc sa vada ca a trai linistit si bine nu tine de restul, tine in primul rand de noi si de modul in care alegem sa ne traim viata, sa ne purtam la serviciu si tot asa...
Chiar si ce am scris in articolul cu apa sunt chestii care se pot face si care nu costa nimic, dar care iti dau impresia, tie consumator ca esti respectat si ca nu dai banii degeaba.
Eu asa ma simteam in Romania si scriu pe baza a ce am trait eu. Sper ca atunci cand ne vom intoarce sa vedem schimbarile in bine despre care vorbesti tu.