Translate

May 2, 2012

Statuile de la ei - statuile de la noi

Subiectul statuii dezvelite de Sorin Oprescu zilele trecute la București nu avea cum să mă ocolească. S-a comentat şi încă se mai comentează pe facebook, e plin netul de tot felul de poze cu respectiva statuie. Pentru cei care încă nu au aflat sau cei care nu mai au nici o tangenţă cu România, în faţa Muzeului de Istorie a României de pe Calea Victoriei din Bucureşti, zilele trecute a fost inaugurată o statuie a Împăratului Traian care ţine în braţe lupoaica lui Romulus şi Remus, iar capul acesteia ar vrea să fie steagul dacic. Sau cel puţin asta am înţeles eu.

Cel mai complet articol, cu cele mai multe poze, din toate unghiurile găsiţi aici. La fel am înţeles că există o statuie identică la Roma, în faţa Academiei Romane. Ca să nu mai spun ca același autor a dezvelit o altă hidoşenie (da aşa o voi denumi de acum) la Montreal, cică ar fi Mihai Eminescu.
Acum nu am făcut vreo facultate, curs sau specializare în artă, dar mă întreb oare la arte nu există nişte cutume? De acord că Eminescu se ţăcănise puțin, da chiar să îl reprezinți în halat şi cu mutră de nebun? Nu există nişte standarde, la modul dacă faci un bust sau o statuie cu Mihai Eminescu trebuie să arate într-un anume fel, eventual cu parul dat pe spate... Ştefan cel Mare trebuie să aibă sabia, iar Mihai Viteazu ar trebui să aibă cușma aia care îl face să fie recunoscut.
Eu cred că artiștii contemporani români au luat-o un pic pe arătură. Ce frumos arată statuile din Dublin, Budapesta sau Praga, extrem de reale şi frumos realizate şi ce urât arată arta contemporană răspândită pe străzile din Bucureşti şi nu numai. De ce totul trebuie să strige: sunt artist şi asta e o operă de artă contemporană? de ce totul trebuie dus spre hidos şi kitsch? de ce toţi se cred mai artişti cu cât "arta" lor frizează ridicolul şi urâtul? asta i-o fi învățând la scoală?
Nu ştiu, mă întreb şi eu...
Revenind la Traian. Am căutat pe net şi nu mai există nicăieri în lume o reprezentare a lui Traian în curul gol. Nicăieri. De unde să ştie omul privitor la statuie că ăla e fix Traian Împăratul Romei şi nu vreun exhibiționist pus pe vânat câini cu malformații în Bucureşti? Şi apoi cine ţine un câine în brațe în acest fel? Şi apoi de ce câinele e țeapăn? Şi apoi de ce era nevoie de o statuie, asta sau oricare alta, pe treptele Muzeului de Istorie? oare clădirea şi întreaga stradă nu arătau foarte bine cum erau, mai trebuia implantată şi hidoșenia asta?
Tare mi-i că au existat nişte bani, care au trebuit cheltuiți ACUM şi nu mâine sau peste o lună, când vin alegerile. S-a luat macheta unei statui deja existente, de un autor necunoscut, adus peste noapte mare artist, s-a turnat hidoşenia, s-au luat banii, s-a urâțit Bucureştiul şi gata.
Vorbește puţin lumea şi presa, apoi se ia cu altele şi asta a fost. Oare Sorin Oprescu o fi văzut exact ce statuie dezvelește? o fi văzut că Traian e gol şi că lupoaica e lipita de mâinile lui prost?
Singura chestie bună e folosirea lupoaicei capitoline şi a steagului dac în aceeaşi lucrare, dar rezultatul este unul dezastros.
Mă întreb pe undeva în lume or exista Romulus şi Remus care plâng după lapte?
Raluca

5 comments:

Aliceee Traveler said...

Ai punctat foarte bine, din pacate modernismul din ziua de azi e redat intr-un mod gresit, mai ales cand vine vorba de arta urbana! MI-a placut si ultima observatie, cu Romulus si Remus, din pacate statuile de la noi nu iti spun nimic ....

ps: imi cer scuze ca nu am mai lasat comentarii de ceva timp, am avut probleme cu laptopul si nu imi arata cuvintele pt securitate.

Raluk said...

Nu-i problema. Sper ca ai avut o vacanta departe de blog frumoasa. Bine ai revenit!!!

Ursu said...

1. In primul rand poate ca asa arata Traian dupa ce a trecut prin Dacia - l-am lasat in fundul gol!
2. Poate ca artistul e pe etnobotanice si crede ca Traian era zoofil!
3. Bucurestenii hatri zic ca statuia nu se numeste LuPoaica ci... (se inverseaza L cu P)
4. Toate cele de mai sus combinate!

Aliceee Traveler said...

multumesc! si voua vacanta placuta

Raluk said...

Ursu, nu pot sa nu fiu de acord cu tine :) de LuPoaica nu stiam, dar mi se pare indreptatit numele.
Multumim Alice, la noi a fost doar un week-end si din pacate s-a terminat :)