Translate

May 9, 2012

Jurnaliștii nu ar trebui să fie apolitici?

Cred că în ultimii ani au intrat foarte mulţi oameni pe uşa din dos a jurnalisticii, altfel nu îmi explic de ce îi văd foarte pătimași în legătură cu un partid sau altul. Chiar şi Badea şi Ciutacu au schimbat armele şi aşa cum spune Ciutacu pe blog e ca un vânător în așteptarea prăzii, adică a greșelilor noii puteri. Cam asta ar trebui să se întâmple în toată presa, dar nu e tocmai aşa. Nu înțelegeți greșit, nu îi dau drept exemplu pozitiv pe cei doi, spun doar că eu aşa am fost învățată. Imparțialitatea era parcă una dintre trăsăturile jurnalistului.
Nu trebuie confundat totuşi părerea jurnaliștilor exprimată în mediul privat, gen facebook, bloguri personale sau twiter şi cea în mediul public în editoriale, articole şi interviuri.
Totdeauna voi admira un jurnalist care va avea puterea să scrie corect şi fără părtinire despre o parte sau alta, chiar dacă opiniile proprii şi personale îi dictează contrariul. Asta cred că ar trebui urmărit la un jurnalist şi nu dacă ţine cu cine vrei tu să ţină.
Parcă eram câinii de pază ai democrației...sau poate mă înșel eu...
Raluca
P.S. Observ, de la distanță ce e drept, că în România s-a trecut la idolatrizarea jurnaliștilor. Am cunoștințe care îl consideră pe Mircea Badea genial şi care iau de bun, fără să treacă prin filtrele personale, tot ce spune el. Trebuie să fie grozav să fii Mircea Badea în aceste timpuri...

3 comments:

Vulpita Calatoare said...

Si eu sunt foarte curioasa care va fi pozitia unor jurnalisti acum, dupa schimbarea sensului puterii politice in Romania!
N-am avut timp sa-i urmaresc cu atentie da' parca uni deja incearca sa schimbe usor macazul.
Sunt in continuare cu ochii pe ei. :-)

Raluk said...

Vulpita, teoretic jurnalistii nu ar trebui sa adopte o pozitie sau alta, ar trebui sa critice puterea, meritat, dar sa o critice.
Si mie mi se pare ca in Romania unii jurnalisti se dau dupa cum bate vantul :)

Raluk said...

Dli, asta e cea mai josnica speta de jurnalist...pupincuristul. I sa se schimbe primarul, sa vezi cum se duc la petrecerile celui nou...