Translate

May 12, 2012

Ce vreau să mai vizitez

Am ajuns iarăși la Centrul de Informare Turistică şi am plecat de acolo cu zeci de pliante. Aşa că o astfel de postare era mai mult decât necesară, mai ales pentru mine să îmi stabilesc nişte ţinte de atins, dar şi să vă arat că Irlanda are nici comori, nu prea cunoscute, dar foarte interesante.
Vă spuneam aici că am o listă pentru Dublin, pe care am epuizat-o cam în proporţie de 20 la sută, despre Musical Pub Crawl v-am povestit aici şi urmează să vă povestesc despre Muzeul Scriitorilor. Curând voi vizita şi Casa Georgiană şi am mai descoperit în centru Muzeul Dublinului. Apoi prin august în Dublin va fi o cursă a ambarcațiunilor de mari dimensiuni, pe care sper să nu o ratez.
Numai că despre ce vreau să vă vorbesc azi nu prea are legătură cu Dublinul, sunt locuri de vizitat în afara capitalei irlandeze. Am să încep cu două castele, primul ar fi Dalkey, ce se află la o distanță foarte scurtă de Dublin. Am un pliant conform căruia taxa de intrare ar fi 7 euro şi din poze mi-a plăcut că este un castel integrat cumva în oraș. Trebuie să fie fain.
Al doilea castel ar fi cel de la Birr. Aş merge acolo să văd telescopul, care cică a fost timp de 70 de ani cel mai mare din lume. Este şi un centru științific, aşa că Alin va fi cel mai probabil încântat de vizitarea acestui castel.
Apoi am ales două muzee. Primul, pe care îl tot caut de ceva vreme este Muzeul de Ciocolată, este ceva mai departe de Dublin, dar dacă presupune ciocolată, mie îmi va plăcea cu siguranță.
Al doilea este un muzeu dedicat lucrurilor care mergeau pe bază de abur, printre care locomotivele. Am văzut că au machete, sper doar să aibă şi locomotive în mărime naturală. Biletul e 7.5 euro. Muzeul Aburului  este ceva mai aproape de Dublin.
O călătorie de o zi ce ar cuprinde două atracții ar fi cea spre Newgrange şi Dealul Tara. Am găsit un pliant care spune că se pot face ambele într-o zi, sper şi noi să reuşim. Newgrange este un mormânt şi un centru ritualic neolitic. Mormântul este în aşa fel construit că la o dată precisă din an când răsare luna luminează fix piatra ritualică. Cel puţin aşa am citit. Nu ne vom nimeri chiar în acea zi, dar locul trebuie să fie fain de vizitat. Despre Dealul Tara am înțeles că ar fi locul unde s-au încoronat regii Irlandei, mai exact 142.
Dintre atracţiile mari ale Irlandei aş mai vrea să ajung la Cliffs of Moher, nişte stânci foarte spectaculoase şi la Fiordurile din Killary, din Connemara.
Pentru acestea două probabil că va fi nevoie de excursii de cel puţin două zile, dar aş vrea totuşi să le văd, că tot au irlandezii aproape în fiecare lună câte o luni liberă.
Cam asta ar fi Wishlist-ul de Irlanda, până acum :) Sper să şi reuşim să îl ducem la îndeplinire.
Raluca

No comments: