Translate

May 4, 2012

Pe urmele lui Bram Stoker

Nu ştiu câţi dintre voi știți că în Dublin a fost conceput şi pus pe hârtie Dracula, cel pe care mulţi ar spune că ar trebui să îl folosim în promovarea României, dar şi mai mulţi spun că nu ar avea nici o legătură cu România. Nu este un subiect pe care îl voi dezbate în această postare, ci vă voi povesti cum am plecat într-o după-amiază în căutarea celui care l-a creat pe Dracula fără ca măcar să pună vreodată piciorul în Transilvania, doar pe baza miturilor şi legendelor auzite de la călători şi pe baza propriilor mituri şi legende. De aceea poate simt eu că Irlanda este cumva aproape de România, datorită multitudinii de obiceiuri, de datini şi de mituri pe care subconștientul le preia indiferent dacă, crezi sau nu în aşa ceva.
Cam în acelaşi fel în care am pornit În căutarea Sfântului Valentin, am plecat şi pe urmele lui Bram Stoker.
Ştiam că ar fi locuit chiar în acelaşi cartier cu mine, dar în cele câteva luni de când stau aici nu m-a pasionat subiectul, până într-o zi, când m-am pus pe bătut internetul. Am aflat că există o casă (de vânzare) pe lângă care trec zilnic sau de câte ori merg spre centru, în care s-a născut Bram Stoker. Este o casă ca oricare alta, nu are nici o placă, nimic ce ar putea indica faptul că acolo a trăit sau s-a născut Bram Stoker. De pe internet am aflat că ar exista o fundație Bram Stoker care ar vrea să cumpere respectiva casă şi să o transforme în muzeu.
Aşadar la numărul 15, Marino Crescent s-a născut Bram Stoker. A fost al treilea copil dintr-un număr de 7 şi cel mai probabil s-a jucat în locurile pe unde călcam eu sau în parcul din faţa casei, care cică i-ar purta numele, dar la fel nu este marcat acest lucru în nici un fel. 
Există totuşi o plăcută comemorativă, să îi spunem aşa, dar este aplicată pe o casă din centru, pe unde de asemenea am trecut de câteva ori, doar că oricât de căscată aş fi eu, nu am zărit-o. S-ar părea că pentru irlandezi faptul că Bram Stoker a fost directorul Teatrului Lyceum din Londra ar fi fost mai important, decât că e părintele lui Dracula. Altfel nu îmi explic de ce această mențiune ar fi a doua. La fel, chiar şi la Muzeul Scriitorilor şi în tot Dublinul ai să vezi mai dese mențiuni despre Oscar Wilde sau James Joyce decât despre Bram Stoker. De acord că opera celor doi ar fi mai vastă, dar dublinezii nu par a fi doritori să profite deloc de Dracula, mai ales acum când filmele cu vampiri au foarte mulţi spectatori...
În casa de pe Kildare Street la numărul 30 se pare că ar fi scris Bram Stoker, Dracula. Spun se pare pentru că am găsit ca ar fi scrisă în Dublin sau în Londra, unde autorul s-a mutat la 31 de ani.
Oricum ar fi, eu am fost încântată să merg pe urmele lui şi să caut indicii despre existența lui Bram Stoker. De această dată nu am mai colindat Dublinul pentru blog ci pentru o emisiune de televiziune pe care o voi realiza, alături de alţi români din Dublin, despre şi pentru românii din Irlanda.
Prima emisiune va fi pe 26 mai, deci în foarte scurt timp. Aşa se justifică lipsa mea de pe blog, dar promit să vă ţin la curent şi să atașez înregistrări, când va fi cazul.
Să îmi ţineţi pumnii,
Raluca

No comments: