Translate

July 31, 2012

Cascada Powerscourt

De obicei nu îmi plac locurile turistice care sunt promovate excesiv. Dacă e să mergem undeva, într-un oraş în care nu am mai fost fac o selecție între obiectivele turistice de top 10, le văd şi apoi caut chestii ascunse, unde poate nu sunt mulți turiști, unde poţi petrece timp de calitate.
Aşa se face că am ajuns la cascada Powerscourt abia la aproape un an de stat în Irlanda, deşi e la doar 50 de minute de mers cu mașina, chiar şi trecând prin centru. Se poate ajunge şi cu autobuzul, din Dublin, deci metode de a vedea cascada ar fi fost. Ce m-a ținut în loc a fost mediatizarea excesivă, mai ales a persoanelor din jurul meu. Şi în parte am avut dreptate. Dacă la Muzeul Aburului din 10 vizitatori 6 erau români, la Powerscourt erau destui români şi nu zic asta în sensul bun.
Cascada e o cascadă, dar dacă am avut de ales între Casa şi grădina Powerscourt şi Cascada Powerscourt, evident că am ales cascada. Case am mai văzut şi s-a dovedit a fi o construcție asemănătoare cu ce mai văzusem. Dacă aţi ajuns vreodată la Duruitoarea, în Ceahlău, probabil că cea din Powerscourt vi se va părea asemănătoare. Eu cred în plus şi că e artificială, da ce mai contează. Au şi irlandezii un simulacru de munte? Au şi cascadă?
Punctele în minus ale cascadei sunt tocmai punctele pe care le-am lăudat la celelalte obiective turistice, ușurința cu care se ajunge la ele şi parcarea amplasată în apropiere. Eu nu mă omor cu mersul pe jos, iar de când Dea merge greu prefer să nu o stresăm, da chiar să pui parcarea la 100 de metri de cascada? Practic noi am ajuns cu mașina, am făcut poze, ne-am enervat şi în 15 minute am plecat. Asta a fost vizita la cascadă.
Locul trebuie să recunosc, este foarte frumos, iar drumul mi-a mai tăiat din dorul de munții de acasă, ba chiar pe unele porțiuni semănă cu serpentinele de la intrarea în Iaşi. Merită să mergeţi să o vedeți dacă ajungeți în Irlanda. Are 121 de metri şi se află în munții Wicklow.
Toată zona este amenajată cu măsuțe, unde puteți gusta ceva şi de la cascadă pornesc niște poteci spre munte.
Aşa cum v-am spus noi cascada am vizitat-o foarte repede şi am mai avut timp să ajungem şi la casa şi grădina Powerscourt, despre care sper să apuc să public ceva săptămâna viitoare.
Vă las cu câteva poze:

Singura poză mai decentă cu cascada fără oameni în jur
eu şi Dea la cascadă.
Aveam în plan să rugăm pe cineva să ne facă o poză la toţi trei, da...
Eu şi cascada Powerscourt
cumva într-o parte
Alin şi cascada
Aşa se întâmplă dacă mergem singuri
Dea pe iarba de la cascadă
Dea şi cascada
Cascada din alt unghi
noi două romantice la cascadă
Poză neintenționat artistică
Cam aşa arată parcarea şi cam la distanța aia e de cascadă
Cascada Powerscourt văzută din parcare
Un fel de detaliu
Am uitat să spun că există o taxă de intrare la cascadă de 5.5 euro de persoană. Presupun că dacă am fi stat vreo jumătate de zi s-ar fi meritat şi taxa respectivă, da pentru doar o jumătate de oră...Oricum am venit, am văzut, mi-a plăcut şi v-o recomand, doar aveți nervi tari şi răbdare cu ceilalți români care ar putea popula zona.
Raluca

No comments: