Translate

July 3, 2012

Vintage?

Cred că acum două week-end-uri am fost la un târg de vechituri. Este unul care chiar aşa se cheamă şi se desfășoară în ultima duminică a fiecărei luni. Eu tot merg la astfel de târguri în speranța că voi găsi țestoasa Guinness. E de fapt un bibelou, cu țestoasa care cară un pint de Guinness. O fi chicios, o fi urât, da eu îl vreau. În fine, nu mai intrăm în detalii :)
Evident că nu am găsit țestoasa, că altfel mă lăudam pe aici cu ea, dar am înțeles anumite lucruri despre vintage. Aici (şi am găsit pe net că varianta de aici ar fi cea corectă) vintage nu înseamnă din anii 80-90 ci din 20-60-70.
Practic cerceii ăia oribili în formă de floare de plastic cu clipsuri nu sunt vintage. Puloverele de angora nu sunt vintage. Fustele în carouri scoțiene nu sunt vintage. Ochelarii cu rame albe sau pastel, nu sunt vintage. Toate aparțin anilor 80 spre 90 şi sunt RETRO.
Pe wiki am găsit aşa. Dacă un obiect de îmbrăcăminte sau încălțăminte sau chiar accesorii provine din anii 20 se cheamă că sunt ANTICHITĂȚI. Din anii 20 până la 60 se cheamă VINTAGE. Şi aşa cum am spus anii 80-90 sunt RETRO.
Cum nu foarte multe obiecte de îmbrăcăminte au supraviețuit 80 de ani sau chiar mai mult, sunt foarte rare obiectele vintage. Cel mai des sunt reproduceri după vintage sau sunt în stilul vintage.
Nu mă credeți? bateți şi voi netul şi veţi găsi fix aceste explicații.
Pentru că tot am vorbit de târg, aici deja este o nebunie cu retro ăsta. Toate plasticăraiele, toate mobilele ciudate, toate lămpile cu lavă, ca să nu mai spun de haine, sunt la mare căutare. Broșele alea cu nestemate colorate, la fel clame sau pandante...e o nebunie cu retro ăsta.
Măcar, spre deosebire de români, știu în ce epocă să le încadreze şi nu le vând ca vintage. Citesc câteva bloguri de modă sau aşa s-ar vrea ele numite şi confuzia asta este la putere, pe modelul: dacă o spui îndeajuns de mult o şi crezi sau îi faci pe ceilalți să o creadă.
Cred că sună mai bine vintage decât retro :)
Raluca

2 comments:

Aliceee Traveler said...

si mie imi place sa ii zic vintaage mai repede decat retro :)

Raluk said...

si mie, dar e incorect :(