Translate

December 15, 2010

Să ai un câine nu e chiar o glumă...

Am fost contrariată de campania pe care o duce o asociaţie pentru protecţia animalelor de Crăciun pe facebook. În mare e "adoptă un căţel-pisicuţă sau orice de Crăciun". Păi toată campania este împotriva unui principiu pe care mi l-am însuşit când am decis să am câine: nu da cadouri de Crăciun animale pentru că până la Revelion vor fi în stradă. Adică ok dacă cineva îşi doreşte mult şi ştii că are condiţii să îl ţină şi timp şi disponibilitate, hai mai treacă-meargă, dar să faci cadou de Crăciun un animăluţ mi se pare cea mai crudă chestie. Pentru că tu scapi cu un cadou frumos, dar poate proprietarul animăluţului nu este dispus să îl plimbe de cel puţin două ori pe zi sau să îi schimbe lădiţa cu nisip sau să se chinuie între 3 şi 6 luni cu animăluţul să deprindă uşurarea când şi unde vrea şi poate stăpânul. Şi într-o săptămână îşi dă seama că deşi îşi dorea un animăluţ nu poate să îi facă faţă. Şi cazul fericit este cel în care încearcă totuşi, animăluţul i se lipeşte de suflet şi ajung ei la o comuniune pe care toată lumea o va invidia, dar cazul nefericit e că animăluţul va ajunge în stradă sau de la un stăpân la altul. Şi acum sincer chiar îţi doreşti aşa ceva?
O altă chestie: din ce am citit eu şi din ce mai ştiu nu este indicată cumpărarea unui animal de companie copiilor sub 9 ani. Bine poate un hamster sau un porcuşor de guineea...dar şi ăştia trebuie monitorizaţi atent să nu se înmulţească, trebuie curăţaţi, treburi de care vă veţi ocupa tot voi, "oamenii mari" şi nu copii. Cică după 9 ani copilul este capabil să îşi asume responsabilităţile pe care le presupune un animal de companie. Orice animal de companie.
Concluzia şi rugămintea mea ar fi NU faceţi din animăluţe, cadouri de Crăciun! indiferent de ce campanie feisbucească desfăşoară o asociaţie sau alta. Câinii sau pisicile propuse spre adopţie vor fi, din păcate, acolo şi după Revelion. Şi dacă vreţi să faceţi o faptă bună mergeţi cu cel în cauză la un adăpost, vedeţi toate animăluţele şi luaţi o decizie. Ca la orice lucru procurat online, eu am mici rezerve...
Decizii inspirate în alegerea cadourilor, vă doresc!

2 comments:

Unknown said...

Subscriu si eu apelului tau.
Cu doar o singura corectie: ciinele nu invata intre 3 si 6 luni sa isi faca nevoile afara. El invata asta de la virsta de doua-trei luni (depinde de rasa si de individ) si procesul de invatare tine maxim doua saptamini. Toti ciinii mei au invatat in acest timp scurt: Oscar (cit m-a lasat maica-mea sa il tin in casa), Helga si Olga. Totul tine de stapin.

Raluk said...

De acord cu tine ca invata repede, eu ziceam ca deprind mai greu sa se plieze pe programul stapanului, sa iasa afara la 12 dimineata de exemplu sau mai tarziu seara. Acum noi o ducem pe Dea in functie de programul nostru nu foarte dimineata, dar foarte seara... Si la fel faceam si cu Lady, adica nu ne trezeste la 5-7 ca vrea afara...la modul asta...