Translate

September 26, 2010

Oare am făcut o obsesie?

Vă promiteam că voi scrie despre artiştii pe care i-am cunoscut în concediu. Sunt trei. I-am cunoscut e un fel de-a spune pentru că ei sunt un pic morţi şi sunt cunoscuţi de muuuuuult vreme, doar că eu una i-am recunoscut în concediu. Primul trebuie să fie Friedensreich Hundertwasser. Mi-a plăcut mult casa din Viena şi după cum ştiţi de această dată am descoperit mai multe construcţii proiectate de el. Al doilea este Gustav Klimt. Desigur pasionaţii artei vor spune că sunt o superficială. Normal dacă ai ajuns în Viena ţi-a plăcut Klimt. La urma urmei, Sărutul, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Klimt, este cel mai vândut suvenir din Viena. Mie sincer Sărutul nu mi-a produs cine ştie ce emoţie, mi-au plăcut mult mai mult alte tablouri şi mi-a plăcut mult că una dintre puţinele fotografii cu Klimt şi poate cea mai cunoscută îl arată încănjurat de mâţe. Al treilea este Alphonse Mucha. Dacă numele nu vă spune nimic, atunci trebuie să ştiţi că reclamele alea vechi care vă plac aşa de mult sunt inspirate din afişele şi picturile lui. Ca orice artist era un tip excentric. După ce a făcut avere în America l-a apucat naţionalismul şi benevol a decorat şi pictat clădiri din Praga.
Dar să revenim la titlu. Eu o obsesie am făcut pentru Hundertwasser. Alt excentric. Plecând de la Krawina House din Viena am început să cercetez lucrările lui. Tablourile m-au impresionat prea puţin, deşi trebuie notate, eu am fost încântată de clădirile proiectate şi construite de el. Despre cele din Viena v-am mai povestit. Acum vă povestesc despre altele.
Să începem cu cele din Austria, trecem prin Germania şi ne oprim în America. Aşadar, în apropiere de Viena se găseste o centrală termică ce a fost amenajată de Hundertwasser. Apoi în Germania există un bloc de locuinţe şi o gară, iar în America este o cramă.

Centrala Termică se află în apropierea Vienei. Hundertwasser, un cunoscut ecologist, a ezitat înainte de a se apuca de proiectare şi s-a băgat în proiect doar după ce a primit asigurări că centrala este una ecologică, că deţine echipamente de top nepoluante şi că va încălzi 60 de mii de apartamente.

Blocul se află în Darmstadt din Germania. Este unic şi probabil că este foarte fain să locuieşti într-un astfel de bloc. Îi invidiez pe locatari aproape la fel ca pe vienezii care locuiesc în Krawina. Blocul a fost finalizat în 2000, are 105 apartamente, un garaj şi chiar şi câteva magazine. În curtea interioară se află un mic lac artificial şi locuri de joacă pentru copii. Acoperişul este în totalitate verde, clădirea are copaci chiriaşi ca şi cea din Viena şi este în formă de spirală ascendentă, iar în punctul cel mai înalt are 12 etaje. Mă întreb cum o fi să locuieşti acolo?

Staţia de cale ferată este în Uelzen, Germania. Ajungeţi acolo dacă mergeţi cu trenul de la Hamburg la Hanovra. Staţia a fost deteriorată în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost reconstruită după planurile lui Hundertwasser abia în 2000. De atunci este principala atracţie turistică a oraşului.

Crama din America este de fapt în Napa Valley şi produce vin organic roşu de cea mai bună calitate. Construcţia magazinului de vinuri, care aparţine unei vii, a durat 10 ani, iar Hundertwasser a conceput şi câteva etichete sub care se vinde respectivul vin.

Desigur dacă daţi o căutare pe internet veţi găsi mai multe clădiri proiectate de Hundertwasser. Eu sunt aşa de obsedată că mi-am cumpărat cărţi în engleză şi română şi vreau să văd cât mai multe astfel de clădiri. Chiar şi viaţa lui mi se pare fascinantă şi acum îmi pare rău că nu am prins deschis şi satul din faţa clădirii Hundertwasser, dar promit să mă reîntorc în Viena. Şi iarăşi, promit să revin cu lucrările celorlalţi.

No comments: