Translate

September 18, 2010

Circulaţia rutieră din Bucureşti este doar un mit urban

Sunt în Iaşi de vreo două zile şi am conştientizat un comportament pe care îl observasem mai demult. Toţi prietenii mei din Iaşi sunt îngroziţi de circulaţia din Bucureşti, toţi mă sfătuiesc ca odată luat carnetul de şoferi să circul încet, pe modelul "lasa-i pe ceilalţi să îşi facă mendrele" şi tu circulă prudent. Ei toţi au dreptate, a circula prudent este o condiţie pe oriunde ai circula, dar totuşi traficul din Bucureşti nu este chiar un Baubau cu 7 capete, ba chiar aş îndrăzni să spun că se circulă mai civilizat decât în Iaşi. Şi să ştiţi că o spun cu inima îndoită, pentru că pentru mine Bucureştiul nu a fost la nici un capitol peste Iaşi.
Da recunosc în Bucureşti, mai ales de vineri seara până duminică seara, e dezastru. Trebuie să fii atent mult mai mult la ce fac partenerii de trafic decât la ce conduci tu şi dacă mai punem şi posibilele gropi apărute de te miri unde e groaznic să conduci în Bucureşti. Dar cu timpul toate se aşează, te obişnuieşti cu toată alandala asta şi devine normalitate. Pe când în Iaşi în primul rând nu există respectul pentru pieton. Da eu eram aia care îi criticam că se avântă să traverseze necugetat, dar în Bucureşti toate trecerile de pietoni periculoase sunt marcate şi paramarcate. Au indicatoare, stopuri, semafoare şi chiar unele au o grămadă de luminiţe activate de senzori. În Iaşi trecerile de pietoni sunt la voia întâmplării şi trebuie efectiv să te rogi de şoferi să îţi dea prioritate odată pus piciorul pe trecere. De exemplu ieri, deci sâmbătă, deci trafic redus, de acasă de la gară şi până la Râpa Galbenă am traversat de două ori şi de fiecare dată era să fiu călcată. Unul chiar a trecut fix prin faţa mea, deşi alti doi se opriseră să îmi acorde prioritate. Şi era şi bou că s-a oprit doi metri mai încolo la semafor...de ce s-a grăbit?? Da asta e tot din cauză că poliţia nu îşi face datoria... De la geamul meu se vede mare parte din Iaşi şi vreo două treceri de pietoni. Cât am stat eu ieri pe geam 5 minute am văzut 7 infracţiuni, că poate nu ştiaţi da pentru neacordarea priorităţii ţi se ia carnetul 3 luni...
Asta e cu pietonii, da mi-ar plăcea să spun că în rest se circulă civilizat. Ei bine nu, e legea junglei, fiecare pentru fiecare. Depăşiri la limită pe dreapta, accelerări pe distanţe mici şi frâne sonore, înjurături şi telefonul mobil lipit de ureche, viteze exagerat de mari. Sunt câteva. Vă spun dacă un poliţist ar sta într-o maşină nemarcată o jumătate de zi lângă intersecţia de la gară şi-ar face planul de amenzi şi pentru el şi pentru toţi colegii lui cel puţin pentru o lună...
În Bucureşti e dezmăţ, dar dacă eşti femeie, dacă ai semnul de începător şi dacă ai număr de provincie eşti lăsat să schimbi banda dacă ai greşit traseul. Se circulă cu viteză, nu zic nu, dar în Bucureşti un bulevard e drept cât jumătate din străzile Iaşului. Apoi Bucureştiul este plan, rar vezi câte o rampă sau o pantă, Iaşiul este numai rampe şi pante. Şi chiar şi acolo se circulă prost.
Da gata cu nervii pe postarea de azi. Vroiam doar să le transmit prietenilor mei din Iaşi care încă îşi mai lasă maşina la intrarea în Bucureşti că nu au de ce să se teamă. Dacă aţi supravieţuit stilului de condus din Iaşi, Bucureştiul este floare la ureche.
Acestea fiind spuse vă prezint primul test luat pe site-ul oficial al poliţiei. Am trecut de cifra fatidică 18. Luni am examen. Pup.

No comments: