Translate

April 19, 2012

Mituri despre slăbit încercate pe pielea mea

După o discuție cu prietenii mei despre diete şi slabit m-am decis să scriu pe blog această postare. Am mai scris eu când eram în perioada de slăbeală încă vreo două postări despre sfaturi şi cum nu apreciez să mi se dea sfaturi, greșite de cele mai multe ori. Şi am rămas la aceeaşi părere. De aia aş vrea să nu luaţi această postare ca pe un sfat pentru că nu este.
Aşadar, de-a lungul timpului m-am lovit de o grămadă de mituri legate de slăbit, pe modelul faci aia slăbeşti garantat. Nu vorbesc aici de cure minune, de zeamă de varză sau produse gen Herbal Life sau mai nou Colon Help. Astea le-am exclus din start şi îmi asum când spun că sunt nişte porcării. Aici în Irlanda se face acum masiv reclamă la nişte capsule, iei una dimineaţa şi una seara şi ard grăsimile. Ce îmi place e că spun în reclamă, alături de dietă şi sport, acest medicament dă rezultate. Mă gândesc că prin dietă şi sport oricum slăbești, dar că probabil că accelerează arderile sau ceva asemănător.
Mitul numărul 1. Dacă renunți la dulciuri slăbești. Aici recunosc, eu sunt ahtiată după dulciuri. În loc de mâncare dacă ar fi dulciuri ar fi perfect pentru mine. Practic trec pe lângă orice mâncare savuroasă şi bine prezentată şi aleg o Poiana pe care o mănânc toată. Mitul este FALS. Nu numai că organismul are nevoie şi de dulciuri şi că privarea de un anumit component al mâncării duce la cererea lui în exces (adică dacă renunți la ciocolată, inevitabil doar la ciocolată te vei gândi), dar nu este suficient. Cei mai mulţi înlocuiesc dulciurile cu mâncarea sau cu fructele şi ele dulci, ceea ce este total greşit. Pe durata unei zile trebuie să ai cantități mici din fiecare: dulciuri, produse de panificaţie...
Şi că tocmai ce am vorbit de produse de panificație, mitul numărul 2. Renunți la pâine, slăbești. FALS Eu nu mai mănânc pâine de vreo 10 ani la masă. Mănânc pâine dacă am ceva de întins pe ea, de exemplu pateu. Îmi pare rău da nu o să mă vedeți niciodată mâncând pateu din farfurie cu furculița sau mai ştiu eu cum recomandă nutriţioniştii lui peşte prăjit. Așadar sunt zile bune sau săptămâni sau poate chiar luni când eu nu am mâncat pâine şi nu cred că sunt vreo slăbătură.
Mitul numărul 3. Renunţi la băuturi acidulate, slăbeşti. Iarăşi FALS. Am băut coca cola ani întregi, da ani, câte doi litri pe zi câteodată. Cineva mi-a spus că, Cola îngraşă. Altul mi-a spus că dacă renunţ la Cola slăbesc. Cred că am vreo doi ani de acum, de când beau cola doar la ocazii sau dacă merg într-un restaurant şi toţi comandă vin, bere şi mi-e oarecum să comand apă. De obicei o înlocuiesc cu Sprite, ceea ce e cam egal cu cola, ca şi cantitate de zahăr. Deci am renunţat la cola şi nu de o lună sau de două zile, de vreo doi ani şi iarăşi nu am slăbit.
Am renunțat la cola, dar am trecut pe apă minerală. Aşa că mitul 4, renunți la apă minerală, treci pe apă plată şi slăbești. FALS De când am venit în Irlanda, deci de vreo 7 luni de-acum cumpăr doar apă plată. Nu că am renunţat la minerală, dar apa lor minerală e greţoasă sau poate e o chestiune de gust. Nu e o fiţă, pot să beau şi de la robinet, dar aici robinetul cu apă potabilă are un filtru pe care nu l-am schimbat niciodată, pentru că nu ştim de unde să îl cumpărăm şi cum să îl montăm. Aşa că fără să îmi propun, am renunţat la apa minerală şi iarăşi nu am slăbit. Normal că beau apă minerală din când în când, dar nu zilnic şi nici măcar nu o dată pe săptămână.
O altă categorie de mituri e legată de mese. Mitul 5, dacă nu mănânci seara, slăbeşti. Nu doar că e FALS, dar e foarte dăunător. Toată lumea îţi va spune, după ora 6 nu mai mânca nimic. Cum eu mă culc pe la 1 sau 2 noaptea, între ora 6 şi ora 2 să tot fie vreo 8 ore, în care eu sunt activă, mă mişc, plimb câinele, citesc sau scriu postări pe blog. Organismul meu cere energie, adică mâncare. Am mai încercat şi treaba aia cu 4 ore înainte de a te culca, da e o treabă atât de programată încât nu ştiu cum se face că mănânc şi în trei ore mi se face somn. Ce fac? mă chinui o oră să nu îmi putrezească alea în stomac?
Acum mai nou cică şi treaba cu fructele seara e greşită, deci mitul numărul 6, dacă mănânci fructe seara în loc de masa de seară slăbeşti. FALS. Nu doar că fructele îţi produc o aciditate gastrică, nedorită peste noapte, dar din experiență ştiu că fructele nu ţin de foame. Eu după o banană, aş mai vrea o banană şi niciodată o fructă nu e doar o fructă. În condițiile în care masa anterioară a fost la 4 ore sau mai mult distanţă.
Un alt mit, mitul numărul 7, dacă mănânci dimineaţa slăbești. FALS Ani de zile nu am mâncat dimineaţa. Cafeaua cu lapte pe stomacul gol şi serviciu, iar prima masă venea pe undeva pe la 12-13 şi de obicei fiind în oraş nu era una sănătoasă. De când am ţinut o dietă acum un an, nutriţionista nu a reuşit să mă slăbească, dar a reuşit să mă facă să mănânc dimineaţa. Nu vă speriați că nu am mic dejun irlandez, cu costiţe şi ouă ochiuri, nu, un plic de belvita şi sunt satisfăcută. Şi vă rog să mă credeţi că dacă într-o zi nu mănânc plicul ăla parcă mă scurg pe asfalt de foame. Deja îmi place să cred că organismul meu s-a învăţat cu masa de dimineaţă. Deci mănânc dimineaţa, fie şi 4 biscuiţi belvita. Am slăbit? nu :(
Legat de mâncare, un alt mit, numărul 8, dacă te abţii de la mâncare slăbeşti. FALS. Nu doar că nu slăbeşti, ba te îngraşi şi mai mult. Treaba cu persoanele grase este una foarte ciudată. Mâncarea sau dulciurile dau dependenţă, dar dacă un fumător sau un consumator de droguri pot renunţa la adicţie şi pot trăi bine mersi în continuare, o persoană grasă nu poate renunţa la mâncare. Cine vă spune să vă înfometaţi ca să slăbiţi nu vă vrea tocmai binele. Cunosc persoane care sunt mari iubitoare de mâncare. Cum îţi povestesc ele ce au mâncat într-o zi e o poveste de dragoste din cel mai citit roman din domeniu. Sunt persoane cărora le place să mănânce. Nu ştiu dacă să le numesc pofticioase, pentru că nu îşi satisfac doar pofta cu un pătrățel de mâncare şi gata. Mănâncă până termină din farfurie. Acelor oameni sau mie cu dulciurile, nu le poţi spune nimic să îi determini să renunţe la mâncare. Singura soluţie ar fi micşorarea treptată a porţiilor sau arderea caloriilor la sală, dar din experinţă ştiu că respectivele persoane sunt certate cu porţiile mici şi cu sala.
Un alt mit, mitul 9 e cumva o continuare, mergi la sală şi slăbeşti. FALS sau parţial fals. Dacă mănânci ca spartul nu vei arde la sala nimic. Sala e valabilă în condițiile în care ţii deja o dietă şi ai avut un exces pe care îl arzi la sală. Am cunoscut persoane slabe care merg la sală, dar şi au grijă ce mănâncă şi când mănâncă. Sala fără o dietă e fix frecţie la un picior de lemn. Aici în Irlanda sau poate doar la sala de lângă mine pe orice aparat ai vrea să lucrezi nu intri fără o minimă încălzire şi fără un supraveghetor. Am înţeles, am prietene care merg la sală, în România. Şi am înţeles că fac acelaşi lucru, dau un exemplu, 20 de minute de bicicletă şi 20 de greutăți şi gata... Nu ştiu cum e cu sala, dar dacă vreţi să slăbiţi la sală musai vă trebuie un antrenor personal, care în România, dar şi în Irlanda este scump.
Mitul numărul 10, faci mișcare şi slăbești. FALS Iarăşi spun, dacă faci doar mişcare şi în rest mănânci doar crispy strips e cam degeaba. Eu aici o plimb pe Dea 40-50 de minute dimineaţa, de obicei în mers alert. Nu e fugă pentru că nu mai poate Dea şi nici mie nu îmi stă în caracter, dar e mers, e mişcare. Nu am slăbit. Treaba cu mișcarea, oricât de mică şi slăbeşti e o minciună.
Mitul 11, renunţi la mâncarea de tip fast food şi slăbeşti. FALS Mie nu îmi place la McDonalds, dar recunosc că am mâncat de multe ori acolo. Am trecut şi pe la KFC, iar şaorma făcută în casă e una dintre mâncărurile mele preferate. Totuşi sunt luni întregi când nu ajung la fast food şi de obicei ajung acolo în disperare de cauză şi din lipsă de timp. În Irlanda în 7 luni am mâncat de 3 ori de la fast food, mai ales în perioada în care ne mutam. Deci pot spune că am cel puţin două luni, dacă nu şi mai mult de când nu am mâncat fast food. Din păcate, nu am slăbit.
Mitul 12. Dacă ai 1.70 trebuie să ai 60 de kg pentru a avea o greutate ideală. FALS Recent am aflat că în calcularea greutăţii ideale a unui adult intră mai mulţi factori, cum ar fi masa osoasă. Am o prietenă care are tot cam 1.70, e vizibil mai slabă decât mine, dar totuşi ca şi kg ne despart doar vreo câteva. La ea oasele trag mai greu, cum ar spune bunica. Aşa că atunci când vă calculaţi o greutate ideală intrați pe net sau rugaţi un nutriţionist bun să v-o calculeze. Nu spun ca la 1.70 greutatea ideală e 80 ci spun că nu e 60, poate fi 65 sau poate fi chiar 70.
Acestea sunt miturile demontate pe pielea mea proprie, însă ce am învăţat e că nu trebuie să renunţi la doar un lucru şi slăbeşti. Trebuie să îţi schimbi total stilul de viaţă. Şi mă refer aici la persoanele grase, care trebuie să slăbescă de la 10 kg în sus. Ideal ar fi să ai trei mese pe zi şi două gustări, treaba cu 2.5 litri de apă pe zi ţine strict de cum arată pielea şi de hidratare şi nu slăbeşte sau îngraşă. Şi asta este un mit FALS, bei doi litri de apă pe zi şi slăbeşti. Tot ideal ar fi să îţi placă să mergi la sală. Ştiu persoane care au slăbit substanțial chiar, şi în câteva luni au pus totul ba chiar şi în plus la loc. Mitul cu schimbarea metabolismului e doar un mit. Nu se schimbă dacă tu după un an de dietă revii la obiceiurile proaste. Te menţii încă jumătate de an, dar după aia să te ţii. Te vei îngrăşa chiar mai mult decât ai reuşit să slăbeşti.
Vedeți voi toate chestiile astea le ştiu şi aţi spune că acum urmează o poză cu înainte şi după această postare, dar nu. Eu nu am slăbit în urma demontării nici unui dintre aceste mituri. Şi deşi teoria o ştiu, practica mă omoară. Sper că în curând mă voi mobiliza şi voi începe să slăbesc inteligent. Până atunci...
Raluca

4 comments:

Vulpita Calatoare said...

Of, grea problema! Si eu ma confrunt cu ea aproape de cand ma stiu!

Raluk said...

Si eu. Vorba unei prietene, parca pana acum nu ma afecta. Acum pare ca toata lumea are interesul ca eu sa slabesc...

Vulpita Calatoare said...

Cel mai important aspect este cel ce tine de sanatate. Dupa o varsta incepi sa resimti kilogramele in plus. Eu, de exemplu, ma trezesc cu picioarele umflate si ma cam dor, lucru care nu se intampla in perioada cand slabisem.
Si in viitor, cine stie ce alte afectiuni se mai adauga ...
Apoi vin si celelalte inconveniente: aspectul, hainele ...

Raluk said...

Ai perfecta dreptate. Eu imi tot fac analizele si teoretic sunt sanatoasa, dar kilogramele in plus nu pot fi sanatoase in nici un caz :(