Translate

April 24, 2012

M-am săturat de frustraţi

Nu mi s-a întâmplat mie nimic, scriu această postare pornind de la o ştire care a apărut azi şi de la reacţiile pe care le-a stârnit pe facebook. Ştirea e în mare asta: Maşinile înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, Italia şi Spania, vor putea circula pe teritoriul României doar pentru 90 zile într-un an. Termenul este calculat începând de la emiterea actului de vânzare-cumpărare a maşinii, potrivit unei decizii adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului.Proprietarii de maşini care vor depăşi acest termen vor fi sancţionaţi cu amenzi şi reţinerea plăcuţei de înmatriculare, informează Mediafax. Prin luarea cestei decizii, autorităţile vor să evite cazurile în care, prin înmatricularea maşinilor în alte state, este evitată plata în România a taxei de înmatriculare.În România, circulă în prezent aproximativ 19.800 maşini înmatriculate în Bulgaria. În total, peste 45.000 autovehicule sunt înregistrate în alte state, incluzând Italia, Spania, Marea Britanie.
Decizia mi se pare una corectă şi în Irlanda nu poţi circula cu maşina înmatriculată în alt stat decât 90 de zile după care trebuie să o declari şi să demonstrezi cumva că stai provizoriu, dacă nu eşti provizoriu în Irlanda, trebuie să plătești un impozit sau măcar taxa de drum. Deci decizia nu este singulară în Europa şi nu aş spune neapărat că e o decizie proastă. În România, însă, mulţi şi-au înmatriculat maşinile în Bulgaria pentru a scăpa de taxe. Să vă dau un exemplu: eu am un Logan vechi de 7 ani. Dacă ar fi să îl vând acum aş lua pe el cu indulgență 1500 de euro. Taxa de înmatriculare pe care ar trebui să o plătesc ajunge aproape de 2000 de euro. Deci unde e treaba? Mai bine îmi cumpăr alta şi pe asta o las să putrezească în faţa blocului, în loc să o vând cuiva care să se folosească de ea. La asta mă obligă statul român, dar asta e deja o altă discuţie.
Revenind la ştire, ce m-a deranjat au fost reacţiile, aşa cum am mai spus. Mă enervează de nu mai pot ofticații, cei pe care nu i-a dus capul să îşi înmatriculeze maşina în Bulgaria. Ăia se bucură cel mai tare de această decizie a guvernului. Se bucură practic de răul altuia.
Sunt frustraţii care nu au reuşit într-un domeniu şi se bucură că acel domeniu are pierderi şi tot aşa. Cred că e în natura noastră de români proşti să ne bucurăm de răul altuia, în loc să ne revoltăm de răul care ni se face nouă. Plătim ca proştii biruri de nu ne mai ajunge salariul pe lună, dar ne bucurăm când şi alţii sunt traşi în mocirla noastră.
Nu, reacţia logică ar fi fost să nu mai plătim taxele de înmatriculare, de drum, de degeaba pe care le plătim. Reacţia normală ar fi fost revolta, nici măcar încercarea de a eluda legea, revolta şi atât. Demonstrații în pieţele din marile oraşe, mii de oameni care să iasă în stradă pentru drepturile lor. Mii de oameni care să scrie plângeri la ministerul mediului pentru că percepe o taxă de mediu, din care nu se vede nimic. Mii de petiţii, mii de reclamaţii... 
Asta e reacţia normală. Până vom ajunge acolo ne mocirlim care cum putem şi fugim cu coada între picioare spre statele mai dezvoltate...
Raluca

No comments: