Translate

July 27, 2015

România - Muzeul Satului - Expoziţia de ii

Dragilor,

habar nu am ce expoziţie era, dacă mai este, când a început şi dacă s-a terminat. Pot să vă spun că o vizită în Bucureşti nu e vizită fără Muzeul Satului, unde mai pui că era târg şi cum să ratez eu un târg? Şi bine am făcut pentru că mi-am luat cu un preţ de nimic cea mai faină ie posibilă, am vorbit cu cea care le vindea, femeie cu facultatea de etnografie în spate, care bate satele în căutare de comori pe care mai apoi le expune la târgurile de la Muzeul Satului. Fiecare obiect cât de mic vine cu o poveste şi ia mea a venit cu o poveste şi nu m-am abținut până nu am învăţat-o cum să îşi vândă produsele online pentru că românii din străinătate sunt dornici de aşa ceva, iar ea ar putea obține un preț mai bun. Nu a acceptat în ruptul capului o sută de lei în plus pe ia mea şi mi-a zis că ar fi un furt să îi dau eu mai mulţi bani, când ea a luat-o cu un preț mult mai mic.
Asta m-a făcut să mă gândesc la iile mele, multe cumpărate de pe internet, nu tocmai la preţuri modice. Oare femeia care le-a înstrăinat a primit un preț corect? Știe ea ce comoară a avut acasă şi pe cât de puţin a dat-o? Ştiu un singur vânzător de pe net, cu care am şi vorbit, şi care mi s-a părut cumsecade şi onest. Nici preţurile nu le avea prea mari şi mi-a zis că nu îşi pune mult peste preţul cu care a luat ia sau costumul popular.
Ii tradiţionale şi covoare traditionale expuse la muzeu
Un opincar. Am vorbit cu el şi mi-a zis că surprinzător oamenii mai vor opinci, dar că nu vinde la fel de multe ca pe vremuri. Unii vor să îşi întregească costumul popular, mai vinde şi artiștilor populari, cam aşa... 
Una dintre bisericile din lemn de la Muzeul Satului. Nu ratez să îi fac poză niciodată
Am găsit hortensii la Muzeul Satului. Nu cred că le-am observat vreodată până acum
După ce m-am plimbat prin târg şi am poposit la Hanul Bariera, la un MBS, am zis să plecam. Şi fix când ieşeam din muzeu, arunc eu o privire spre o sală aflată în dreapta. Şi văd cu coada ochiului multe ii. Evident că am intrat. Era o expoziţie cu tema "costumul popular de nuntă" şi erau prezentate costumele de nuntă ale diferitelor etnii care locuiesc sau locuiau în România. Mi s-a părut fantastic!
Cred că doar la acea expoziţie am făcut 500 de poze. Am imortalizat fiecare detaliu, însă din păcate nu toate aveau explicații. Sala era mare şi era păstorită de o singură doamnă, care dacă aveai noroc şi erau puțini vizitatori îţi explica puţin despre expoziţie, dacă sala era plină, era mai mult preocupată să îi atenționeze pe vizitatori că lucrurile expuse nu se ating. Am asistat la multe faze de acest gen. Ai spune că toţi cei de acolo nu au fost la muzeu niciodată în viaţa lor. Dacă eu rezistam să nu ating nimic, cred că oricine ar fi rezistat.
V-am spus că am făcut multe poze, aşa că să vă așteptați ca şi această postare să aibă multe poze.

M-a impresionat lucrătura de la această fotă, ce degete o fi avut femeia care a cusut acel fir metalic?
Detaliu din una din iile Reginei Maria aflate în expoziţie
Costumele populare ale Reginei Maria







Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: