Translate

February 19, 2015

Melissa Odabash - sau cea mai bună stilizare a unei bluze româneşti

Dragilor,

ştiţi voi zilele alea în care deschideți dulapul ce geme de haine şi vă întrebați: "eu cu ce mă îmbrac azi?" sau aţi ajuns deja la etapa superioară în care spuneţi: "nu am nimic cu ce să mă îmbrac"? Ei bine azi am avut un astfel de moment, dar nu pentru că nu îmi plac hainele din dulapul meu sau pentru că m-am plictisit de ele, ci pentru că eu am o relație specială cu hainele. Eu chiar nu am extrem de multe haine. Nu geme dulapul, dar am haine pe care le iubesc. Am tricouri din 2009 de când am ajuns prima dată în Londra, am bluze din Dublin, ii din România, pantaloni din in din care nu mai ies vara. Le iubesc pe toate şi le-aş purta pe toate, odată, dacă s-ar putea.
Restul, blugi, tricouri imprimate, îmi plac şi le iubesc, dar din păcate sunt la categoria "consumabile".
Şi cum vă spuneam, deschid azi șifonierul şi mă întreb. Şi ochii îmi cad pe o bluză pe care am cumpărat-o acum o mie de ani. E roz spre portocaliu şi are formă de ie. Eram în perioada în care ştiam că îmi plac bluzele gen ie, dar nu ştiam că încă se mai cos ii sau că le mai pot găsi pe undeva. Acum Melissa Odabash poate nu vă spune nimic, nici mie nu îmi spune. Bluza am cumpărat-o de la un mic magazinaş ceva între second-hand şi pop-up store, din Casa Presei.
De ce am ales să scriu despre ea? Pentru că îmi e foarte clar că Melissa sau designerii de la Melissa (în cazul în care tipa e chiar faimoasă şi are de acum designeri) au avut în mână o ie. Bazându-mă pe ceea ce am învăţat în ultimul an pot spune cu certitudine că Melissa a reprodus o bluză românească.
Bluza arată aşa
Îmi cer scuze pentru calitatea pozei, dar am pozat pe fugă. Se văd clar răurii, altiţa şi alte elemente ale unei ii.
Bluza Melissei Odabash are până şi încreţul de la gât
Altiţa
Însă elementul care m-a făcut să spun că Melissa a ținut o ie în mână sunt cusăturile. Bluza nu e din bucăți aşa cum e o ie, iar probabil Melissa nu a înţeles de ce sunt cusăturile unei ii acolo unde sunt, aşa că le-a reprodus fără ca acestea să aibă un rol funcțional. Pe de altă parte bumbii de la gât mă duc cu gândul la bluzele de artizanat de pe timpuri, deci poate Melissa a ţinut în mână o ie de artizanat. Oricum ar fi, eu o declar cea mai bună stilizare a unei ii româneşti.
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: